@ Pelagia ? No oczywiście, że lobelie siałem sam. O ile rośliny wieloletnie zdarza mi się kupić w formie sadzonek (zwłaszcza jak nasiona są nie do dostania czy też z nasion nie chcą mi za Chiny Ludowe rosnąć), o tyle nigdy tego nie robię w wypadku jednorocznych (raz mi się zdarzyło dwa wilce kupić, ale jak to mówią Niemcy, raz znaczy wcale). Bardzo podobna do driakwi roślina to oczywiście driakiew? W ramach rewizji taksonomicznych została przerzucona z rodzaju
Scabiosa do rodzaju
Sixalix? A cała rodzina szczeciowatych (
Dipsacaceae) została wcielona do rodziny przewiertnicowatych (
Caprifoliaceae)? Nasturcje dopiero nieśmiało zaczynają się rozkręcać? Z powojnikiem ? oj rozumiem jak teraz musisz sobie pluć w brodę? Ja go sobie nie sprowadziłem, sam się wysiał, a i tak mnie krew troista zalewa jak go widzę? Jeśli chodzi o dzielżan ? to odmiana Autumn Lolipops. Żona koniecznie chciała (ja za tego typu mutantami osobiście nie przepadam)?
@ Anabuko ? Dzięki, staram się. Goździki fajne, ale coś ich w tym roku mało u mnie? Rozczarowany jestem? Co do męczennicy ? zaczęła z przytupem, ale ostatnio coś utrąca pąki kwiatowe, nie wiem czemu? Planuję swoje męczennice zostawić w gruncie, specjalnie je wkopałem przy ścianie łazienki ? raz, że wystawa stuprocentowo południowa, dwa, że izolacja w łazience kiepska? Przy jednym z bloków w okolicy jest rosnąca w gruncie gigantyczna męczennica, pień ma już niczym mój złotokap, oplotła pół bloku i ma się świetnie, więc może coś z tego wyjdzie? Ostróżki (te jednoroczne) to wszystko samosiejki? A kosmosy dopiero powoli się rozkręcają?
@ Marta ? Jeszcze ze dwa miesiące temu to ja marzyłem, żeby dogonić Polskę? Ot klimatyczne psikusy, chyba was spowolnił bardzo zimny maj. Co do deszczu ? ja tam nie narzekam, pogodę mam wybitnie w kratkę, praktycznie codziennie trochę pada, ale też jest sporo słońca ? i mam wrażenie, że roślinom to odpowiada? Zdecydowanie lepsze to niż samo słońce i susza czy deszcze bez przerwy? Dzięki za uznanie dla roślinek? Dziewannę sam pieczołowicie siałem i rozsiewałem ? teraz już sama też zaczęła się nasiewać, ale zupełnie mi to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, ja bardzo ją lubię. Co do brateczków ? siane były w marcu (uprawa jako jednoroczne), więc teraz czas na ich kwitnienie właśnie nastał? A co do groszku ? jest to groszek tangierski? Też jednoroczny, rozmiarowo zbliżony do groszku pachnącego, węższe ma liście, kwiaty jak na zdjęciu, nie pachnie...
Alstroemeria aurea

Anoda cristata

Asclepias incarnata

Calendula officinalis

Centaurea cyanus

Cosmos bipinnatus

Epilobium hirsutum

Eschscholzia californica

Lathyrus odoratus

Linaria maroccana

Lobelia erinus

Papaver rhoeas