Moje storczykowe hobby
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak Dusia, też podejrzewam, że to coś catlejastego, tylko nigdzie nie widziałam w internecie takiego jak mój. Kupiony w CO, był jedyny. Też nie wiem, czy w ogóle zakwitnie u mnie, bo jego kwiatami się nie nacieszyłam, kupiłam go gdy już prawie te kwiaty opadały, więc i fotki nie najlepiej je pokazują.
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- śnieżka
Dzięki Menia, Dusia i Danusiu.
Z tym NN to i tak muszę czekać, tylko boję się, żeby nie zrobić błądu w uprawie, bo nie bardzo wiadomo do czego tę roślinkę przypiąć. na razie działam intuicyjnie i na wyczucie, może dlatego tak się zachowuje? Najważniejsze, że rosną młode przyrosty, więc może na nich kiedyś zakwitnie?
Z tym NN to i tak muszę czekać, tylko boję się, żeby nie zrobić błądu w uprawie, bo nie bardzo wiadomo do czego tę roślinkę przypiąć. na razie działam intuicyjnie i na wyczucie, może dlatego tak się zachowuje? Najważniejsze, że rosną młode przyrosty, więc może na nich kiedyś zakwitnie?
śnieżko ja chyba miałam podobnego storczyka. Kupiłam go w sierpniu na targach ogrodniczych, pani strasznie go zachwalała, bo podobno nowośc i pięknie pachnie, zapach miał lekki, prawie niewyczuwalny,ale niestety po przekwitnięciu padł. Nie wiem,czy to jest taki sam
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ca8 ... 29143.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ca8 ... 29143.html
- śnieżka
Gosia dzięki, ale to nie parapety, to zbiórka wszystkich do sesji zdjęciowej. Normalnie stoją w różnych miejscach, głównie na wschodnich oknach. Do zdjęcia musiałam je przenieść, bo tu akurat było super światło i tło do fotek.
Izka77- witaj i dzięki za informację- ta Twoja faktycznie wygląda tak samo. Szkoda, że się nie uchowała. Zmartwiła mnie wiadomość, że to podobno nowość . Nie zdążyłam sprawdzić zapachu, bo kwiaty właściwie były już przekwitnięte. Moja na razie jeszcze kilka miesięcy żyje, ale czy kiedyś zakwitnie?
Widziałam na Twojej fotce, że roślinka miała jakąś etykietkę, czy czasem nie pamiętasz co tam pisało, bo widzę, że to Cattleya?

Izka77- witaj i dzięki za informację- ta Twoja faktycznie wygląda tak samo. Szkoda, że się nie uchowała. Zmartwiła mnie wiadomość, że to podobno nowość . Nie zdążyłam sprawdzić zapachu, bo kwiaty właściwie były już przekwitnięte. Moja na razie jeszcze kilka miesięcy żyje, ale czy kiedyś zakwitnie?
Widziałam na Twojej fotce, że roślinka miała jakąś etykietkę, czy czasem nie pamiętasz co tam pisało, bo widzę, że to Cattleya?
Grażynko, piękny ten Twój busz storczykowy na parapecie
Mam tam nawet dwóch faworytów, ale 'głośno' nie będę wyróżniać, żeby innym nie było przykro
A co co Twojego storczyka do identyfikacji, to jest bardzo podobny do: Epilaeliocattleya Don Herman
Zresztą wpisz w google, zaznacz grafikę i sama porównaj. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Twój jest już nieco przekwitający, więc kształt i kolor są nieco odmienne. Mogę się oczywiście mylić
Pozdrawiam, Joanna

Mam tam nawet dwóch faworytów, ale 'głośno' nie będę wyróżniać, żeby innym nie było przykro

A co co Twojego storczyka do identyfikacji, to jest bardzo podobny do: Epilaeliocattleya Don Herman
Zresztą wpisz w google, zaznacz grafikę i sama porównaj. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Twój jest już nieco przekwitający, więc kształt i kolor są nieco odmienne. Mogę się oczywiście mylić

Pozdrawiam, Joanna

- śnieżka
Dzięki Asiu, za odwiedziny i pochwały moich Falków. Ja też, jak gdzieś widzę u innych różne fotki storczyków, to zaraz mi się jakieś zaczynają tak mocno podobać, że z każdym dniem moja lista chciejstw rośnie jak na drożdżach.
Dzięki też za informacje o mojej NN- sprawdzałam, chyba jednak to nie DH- bo moja jest taka łososiowo-pomarańczowa, a tamta żółta, ale ogólnie bardzo podobne.
Dzięki też za informacje o mojej NN- sprawdzałam, chyba jednak to nie DH- bo moja jest taka łososiowo-pomarańczowa, a tamta żółta, ale ogólnie bardzo podobne.
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grażynka zajrzyj na pw. Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam