Kamelie i inne

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ta gładko zielona to też diffenbachia? Fajna masz tą kolekcję, gdzie Ty je mieścisz? :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p
Od: 16 lis 2007, o 18:42

Post »

Anoli, prawdę mówiąc nie mam pojęcia, co to za roślinka :oops: Z pomieszczeniem ich w domu był problem, ale w przypadku niektórych roślin sam się częściowo rozwiązał - moja mama uwielbia kwiaty, więc często stosujemy "wymianę"; małe roślinki, które kupuje wędrują do mnie, a jak osiągną pokaźne rozmiary, to robię sobie szczepkę, a duża roślina idzie do mamy. Ona ma domek ze sporą werandą, więc mają u niej bardzo dobre warunki - czasem myślę, że za dobre, bo metodą szczepek dorobiła się już kilkunastu donic z ponad metrowymi daturami (żółte i białe) i oleandrami (różowymi), o innych roślinach już nie wspomnę...Od wiosny do jesieni roślinki mogą stać w ogrodzie, zimą na werandzie lub strychu, ale chyba niedługo konieczna będzie jakaś dobudówka :? U mnie (bez możliwości eksmisji niezależnie od rozmiaru) pozostają kamelie, storczyki, hoje i sukulenty - to moje "oczka w głowie", więc choć to coraz bardziej problematyczne upycham je gdzie się da. Na szczęście między pokojem, a kuchnią mam coś w rodzaju ściany z półek na kwiaty i trochę roślinek się tam mieści...To niektóre z kwiatów mojej mamy (palemkę kupiłam sobie kilka lat temu, była maleńka, ale niestety teraz wygląda tak jak wygląda i kilka miesięcy temu musiała się wyprowadzić :cry: ; ale chyba jej dobrze, bo nawet zakwitła)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
myszorek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2007, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kolekcja rzeczywiście jest przecudna :) A te storczyki, hoje... marzenie :roll: i kamelie, które tak pięknie kwitną.Ach... ;:131
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Dzięki, Myszorek :oops: To jeszcze jedno z "szaleństw" mojej mamy - ma tego trzy korytka :oops: , choć to sukulent, jakoś nie podbił mojego serca :roll:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
myszorek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2007, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ten ostatni "sukulent" już podbił moje serce :mrgreen: Nie masz jakiś szczepek ;)
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

A to mój najnowszy nabytek (jest w drodze - już nie mogę się go doczekać) :oops: ;to storczyk Stanhopea tigrina Kwitnie tak: http://www.botanik.uni-karlsruhe.de/gar ... na%201.jpg http://www.orchidspecies.com/orphotdir/ ... upurba.jpg Muszę dla niego kupić jakiś wiszący koszyczek z dużymi otworami, bo kwiaty tego storczyka rosną na dół :P Drugi storczyk to maleńka vanda brunnea :P

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wspaniele, że masz możliwość wymiany z mamą. Moja kwiatkami się teraz ode mnie zaraża, ale miejsca ma mniej niż ja niestety. Ja się jeszcze łudzę, że kiedys domek sobie postawimy. :P Chamaedorea cudowna, mam malutką, która na szczęście szybko nie rośnie :D A aloes Twojej mamy bardzo mi się podoba, miałam kiedyś wielki okaz ale niestety padł. Mam sentyment do tej rośliny, dziadek ją uwielbiał. Begonka też cudna i piesio rewelacyjny. A storczykowa kolekcja szybko Ci się rozrasta. :D
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Śliczne kwituszki. To z difenbachią to nie jest przypadkiem skrzydłokwiat?

No i oczywiście przecudowna ta czarno srebrna roślinka :) Ile już ma? My mamy podobnego maluszka :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Anoli, ja też marzę o domku - nawet malutkim, ale za to ze sporym ogródkiem; już nawet "upatrzyłam" sobie najodpowiedniejszą lokalizację, ale co z tego, skoro ciągle brakuje funduszy... :( Treissi, futrzak (Nora) ma rok i jest baaaardzo żywiołowy, ani chwili nie usiedzi w miejscu :P
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko już ja dobrze wiem co taki maluch potrafi :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Witam serdecznie w nowym roku :P Właśnie otworzył się pączki białego cymbidim :P

ObrazekObrazek ObrazekObrazek
Różowe jest w trakcie "otwierania" i ma młodą łodyżkę z maleńkimi pączusiami :heja ; już nie mogę się doczekać, aż rozkwitnie ;:42

Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jest przecudny :shock: Moje cymbidium ni to rośnie, ni to więdnie - kwiatów nie widziałam już od roku i chyba szybko nie zobaczę, więc będę filować u Ciebie ;)
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękny początek nowego roku :D
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

To mój phalaenopsis (ma spore liście i ogromne, różowe kwiaty - niestety teraz nie już nie kwitnie) :(

Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście wcale nie muszę pisać, że są cudowne :shock:
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone