Idzie zima ...cz.37

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Idzie zima ...cz.37

Post »

Dobry sposób. ;:215 Też o tym myślałam ale posadziłam i siedzą w ziemi w kofliczku.
Trzymam w piwnicy a na dzień wystawiam na południowe okienko piwniczne.
Zobaczymy może akurat coś się wykluje.....a niechby Tobie pierwszej kurki pisklaczki ;:306
:wink:
Awatar użytkownika
Minnie
200p
200p
Od: 11 kwie 2016, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu, skoro nasionka pelargonii były takie drogie, to muszą w takim razie stanąć na wysokości zadania i dać z siebie wszystko ;:196
Gratuluję pierwszych kiełków, niech Ci wszystko pięknie rośnie.

Skoro wszyscy już wysiewają, to mam obawy, czy ja nie zaspałam, ale chyba mam jeszcze czas wysiać warzywka? Moje nasionka dopiero do mnie jadą ;:224
Marysiu powiedz mi jako totalnej amatorce, bo zawsze dotąd wysiewałam całą zawartość torebki. Czy jak wysieję np tylko połowę nasionek, to druga będzie cokolwiek warta na następny rok, czy lepiej wyrzucić? Bo planowany tunel ma być stosunkowo mały, a moja ogrodnicza zachłanność (ciekawe, że tylko na tym polu jestem taka zachłanna :lol: ) kazała mi kupować i kupować. Wymyśliłam sobie, że porobię tylko kilka sadzonek z każdego rodzaju, ale szkoda mi resztę wyrzucić. Teraz czytam, że stare nasionka nie kiełkują, mocno zwątpiłam w mój chytry plan ;:14

Ciekawe, co też wyjdzie z tych kaczych zalotów? Nie spodziewałabym się, że to kaczka musi adorować kaczora ;:oj
Pozdrawiam serdecznie, Ania
Bylinowo-różany ogród u Minnie
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, kapustę posiałam najwcześniejszą. W zeszłym roku też tak siałam i bardzo szybko cieszyłam się własnymi kapuchami. Jak je sadzę do gruntu to jest jeszcze zimno, ale dostały kapturki plastikowe, z pojemników na wodę 5 cio litrową. Świetnie sobie radziły.
Na kota, żeby nie przebywał tam gdzie nie powinien doradzono mi posypanie pieprzem parapetów. Tak posypałam choinkę i rzeczywiście nie interesowała ją. Może to pomoże? :D Zanim wyciągnę szklarenkę to pierwsze doniczusie mam na parapetach. Oj jak łapki swędzą, oj jak swędzą. Ale z doświadczenia wiem, że styczeń to dla wielu roślin za wcześnie. W lutym zacznę zabawę ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam, witam!

Śnieg mi znika, z dachu kapie...do kitu ja tak nie chcę!

Dzisiaj rano miałam ucztę duchową i już myślałam, że tylko Wam opowiem ale coś jednak wyszło. Gdzieś mi się schował lepszy aparat, ale kompakt dał radę i będzie widać co fotografowałam.
Na horyzoncie jak kończy się moje pole, a zaczyna uprawne pod lasem pasło się niezłe stadko sarenek...naliczyłam 17 sztuk!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok szczególnie miły, że nie w moim ogródku, który jest ogrodzony a wcześniej był dokładnie spałowany i obgryziony ;:306

Agnieszko zaraz sobie wygooglałam asarinę...jaka ona śliczna, a nigdy jej nie miałam. Może lepiej ją posiać niż kobeę? Sądząc po tym, że dostałaś worek nasion to znaczy że u nas je zawiązuje?
Do gruntu sieję maki, aksamitki i nagietki i od razu wbijam znacznik, bo potem ziuuu i wyplewione ;:306 Maciejki nie siałam już parę lat, bo ostatnio porosły mi krzaczory i zarosły inne kwiatki, ale może w tym roku zaś się skuszę?
Nawet w stojącym na polu worku ziemi nie powinno być błota, nigdy takiego nie miałam, a przez jakiś czas kupowałam u nas na wsi ziemię, którą sprzedawczyni trzymała cały czas na zewnątrz. To jakaś kiepska ziemia, dobrze że ją polałaś...chociaż nie wiem co to za środek?
Pustynnika kupiłam jednego na jesiennej wyprzedaży i nawet miałam chęć i w tym roku kupić, ale poczekam jak ubiegłoroczny sobie poradził przez zimę. Jak wyjdzie to dokupię mu innych kolegów. Pustynnik to takie kłącze jak ośmiorniczka, a przetaczniki i przetacznikowce też warto mieć, bo są bylinami i bezproblemowe!
Ściskam ;:196 ;:4

Iwonko dobrze byłoby różę posadzić przy drzewie albo przy ogrodzeniu. Można ją oczywiście przycinać, ale burza kwiatów jest tylko raz więc warto mieć ją taką ogromną...tak czy tak przysypię, a Ty się zastanowisz :uszy
Kochana bardzo proszę zajrzyj przed dyżurem, ale napisz że go masz żebym mogła życzyć odpowiednio ;:196

Elżbietko wypróbujemy różne sposoby, a potem ogłosimy najlepszy ;:306
Skoro moje krzaczki dojrzałe i produkują nasiona to rozpowszechnimy ten magiczny krzew. Oddaję Ci palmę pierwszeństwa ;:168

Aniu byłam u Ciebie i jestem zachwycona Twoim ogrodem ;:168
To że wszyscy wysiewają to nie znaczy że robią dobrze! Jak będziesz wysiewać warzywka to na nie jest jeszcze czas...no z wyjątkiem wczesnej kapusty jak radzi Małgosia ;:215 Nie wiem w jakim regionie Polski mieszkasz, ale masz w planie tunel to możesz w nim przechować do czasu posadzenia....no właśnie, wszystko będzie w tunelu? Aniu stare nasiona wciskają nam sprzedawcy dając termin przydatności aktualny, ale na torebkach masz termin siewu do.... i spokojnie możesz zapakować część nasion i przechować w suchym miejscu. Pomidory można siać i parę ...kilka... lat po terminie, ogórki im starsze tym lepiej kiełkują, ale z pewnością nie wszystko lubi takie długie przechowywanie. Jest na to sposób ...próba kiełkowania na wiosnę, na talerzyku w wilgoci trzymasz 10 nasion i liczba nasion z kiełkiem daje procent nasion żywotnych. Jasno to opisałam, czy zagmatwałam :oops:
Ja też jestem ciekawa co wyjdzie z amorów, ale wiem że to będzie dla mnie praca i to całkowicie i mi nieznana, bo kaczki mam pierwszy raz w życiu ;:202

Małgosiu to może ja też posieję, bo nawet chyba mam nasiona najwcześniejszej kapustki, a wiem że Tobie to świetnie wychodzi! Ja też szklarenkę rozkładam jak doniczki nie mieszczą się na parapetach ;:306
Pieprz na kota??? to może ja na dzikusy posypię, bo mi ptaszki łapią paskudy! i co chwile muszę wypadać z domu i gonić bractwo!

Dzisiejsze wschodzące słoneczko!

Obrazek

Miłego wieczoru!
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu!

Co za cudowny widok!! Te sarny ;:167 ;:167
Absolutnie zachwycające zwierzęta.

Kiedyś byłam na spacerze w pobliskim lesie (mieszkam przy Trómiejskim Parku Krajobrazowym), a w odległości 30m skakały sobie dwie sarny. Mogłam je podziwiać z bliska, bo mnie nie widziały.

Pozdrawiam Ciebie oraz Twój zwierzyniec: dziki (sarny) i hodowlany (kaczki, kury, koty, psy) :twisted: :twisted:
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marysiu - to zwykła czerwona, postrzępiona sałata. Taka, którą można wysiewać przez cały rok bo wytrzymuje nieco niższe tempratury, nawet do minus 5 stopni. Oczywiście mam ją na ganeczku, nie na zewnątrz. Ja mam akurat odmianę Lollo Rossa. Ona potrafi trzykrotnie wydać kolejne listki po zbiorze. Wyczytałam to w którejś ze styczniowych gazet ogrodniczych no i się skusiłam by mieć sałatę "na już" ;:108
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu takich widoków Ci zazdroszczę, wiem w jak pięknym miejscu mieszkasz. Dobrze, że masz ogrodzone wtedy sarny nie podejdą. Pamiętam jak jednego roku dosypało śniegu, mieliśmy w Bol.... posadzone młode drzewka, oczywiście były zabezpieczone, ale nikt nie pomyślał aby zabezpieczać koronę. Sarny wszystko zjadły ;:173 chyba tylko dwa drzewka odbiły, złość ogromna, strata kasy, tam wtedy nie można było postawić żadnego ogrodzenia bo Park krajobrazowy.
Marysiu czy ja dobrze doczytałam posiałaś kapustę :?:
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Jeśli masz ochotę spróbować z asariną, to poszukam i podeślę nasionka, jestem pewna, że wszystkiego nie wysiałam. Ona jest urocza, ale ma maleńkie te kwiatki, wkleję miniaturkę, tu jest na prawo od naparstnicy, kwiaty ma podobnego kształtu i tej samej wielkości. Nie takie bogate, jak kobea.
Obrazek
U Anidy zawiązała nasiona, a u mnie kwitła długo, ale żadnych własnych nasion nie znalazłam ;:185 Też wbijam znaczniki, ale nie jestem taka staranna w plewieniu rabat wiosną, nawet jak znaczniki dostaną nóżek, to kwiatom nic nie grozi :lol: Te pustynniki, które mi się podobają to kosztują po 20 zł... Myślałam wcześniej, że są z cebul, bo wszystkie sklepy z cebulami je sprzedają, w sumie mają i bulwy i kłącza.
Buziaki ;:196 ;:3
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Dziękuję za link, zaraz poczytam, bo Gabi śpi.
Piękne widoczki masz. U mnie +8st i tylko gdzieś pod murami śnieg.
Pozdrawiam - Justyna
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ależ Ty masz cudowne widoki, Marysiu! ;:215
Tyyle sarenek na raz! :roll: Biedne. Pożywienia szukały pod śniegiem. ;:168
Słoneczko też dało popis. ;:108 Świetnie je zamknęłaś w obiektywie! ;:63 ;:63

U mnie też ;:3 poświeciło, ale trochę przepychało się z chmurami. To przed południem. ;:108 Po południu już całkiem przyzwoicie się zachowywało. ;:303

Moje działkowe parapetowce wychylają noski na potęgę i już się zastanawiam, jak ja całość ogarnę. ;:306

Miłego wieczoru. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Całą drogę z Krakowa karmiłam oczy widokiem saren. Oczywiście nie były widoczne cały czas, ale było ich całkiem sporo ;:138 I to właśnie głównie w takich większych stadkach ;:108 A na śniegu były doskonale widoczne.
Nie podoba Ci się, że śnieg topnieje? A ja jestem cała w skowronkach :heja
Semiplena niech więc się ukorzenia, a ja będę się zastanawiać ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dzisiaj dzień znikający postów! :shock:

Witam serdecznie!

Jak od paru dni wzeszło słonce, wyszła na popas sarenki, a lekki mrozik skuł ścieżkę i obyło się bez porannego ślizgu.
Na parapecie po pelargoniach wyszły żeniszki. Pelargonie z 5 wyszły tylko trzy ale wyglądają na razie zdrowo.

Lisico mój kontakt z sarnami jest tak częsty że mi trochę spowszedniały. Na nieużytku sąsiadowym mieszkała parka którą często płoszyłam, a przychodziła do mnie na śniadanie. Kiedy ją odganiałam od moich krzaczków, malin czy truskawek i były dwa trzy metry ode mnie patrzyła bezczelnie mając w oczach pretensje, że to ja wchodzę na jej pole ;:306 Kiedy zrobiły cięcie mężowskich winorośli poza terminem dostały szlaban z siatki leśnej ;:306
Mam niedaleko granicę LP i również Parki Krajobrazowy i mimo obwodu łowieckiego zwierzyny u nas dużo widać jednak myśliwi spełniają dobrze swoje obowiązki :wink:
Bardzo dziękuję za pozdrowienia dla mnie i podopiecznych i pozdrawiamy Lisicę ;:167

Bea odnalazłam moje nasiona Lollo Rossa i jutro posieję, bo brakuje mi zielonego (a będzie czerwone) ;:224 Chcę też posiać pierwsze zioła.

Dorotko to pewnie moje sarny bo one szybko przemieszczają się po dużym obszarze ;:306 Ile ja miałam z tzw sadzie zjedzonych drzewek i krzewów. Drzewka od góry przez sarny a od dołu przez karczowniki, Dużo by opisywać ;:185 Współczuję, bo wiem co to za ból znaleźć taki widok!
Kapustę siała Małgosia Pepsi a ja dopiero posieję, bo Małgosia ma wspaniałe plony. Uparcie sieję kapustę nie mogąc się doczekać ładnych główek, ale w tym roku wypróbuję nową metodę którą w swoim czasie będę opisywać wraz ze skutkami i dam kapuście jeszcze raz szansę!

Aguś łakomstwo mówi tak! a rozsądek szarpie za rękę nie bierz bo masz tego tyle! ;:306 Śliczna jest, ale z pnączy mam kilka wilców łącznie z jakimś pełnym nie wysianym rok temu i mam tunbergię, którą zaniedbałam również rok temu. Kupiłam jedną torebkę kobei więc chyba Kochanie skupię się na tym co mam i podziękuję ;:196
Mój pustynnik był przeceniony, ale pierwotnie kosztował chyba podobnie. U Iwonki rosną takie cudne pustynniki, że marzę o tym żeby się rozrósł ;:333 Ściskam ;:4

Justynko u mnie też wczoraj dochodziło do 7 st, ale śnieg w polach leży i nie tylko, bo ziemia zmrożona to tak łatwo się nie topi.

Lucynko
Sarenek rzeczywiście zgromadziło się dużo, bo zawsze chodzą stadkami ale po parę sztuk. U mnie też słonko czasem musi walczyć o widoczność, ale w sumie dni są piękne jak na styczniową porę.
Czytam o Twoich sukcesach siewnych, ale przecież Ty masz takie zielone łapki i niech tak zostanie bo jak coś będzie w nadmiarze to na pewno podzielisz się z bliskimi ;:167
Dziękuję i życzę miłego piątku ;:196

Iwonko ja tak będąc w sanatorium zapisuję się na wycieczki i też obserwuję sarny i różniste ptaki łącznie z drapieżnymi jadąc autobusem ;:333 Ja ubolewam bo chcę żeby zima spełniła swoje obowiązki do czasu a potem niech topnieją śniegi spływają razem z Marzanną do morza, ale na to jest jeszcze czas :D
No widzisz można się z Tobą dogadać ;:196

Wczoraj i dzisiaj podobne widoki więc dam aktualne

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I trochę wspomnień

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrego dnia i dziękuję za odwiedziny!
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu zachwycona jestem Twoimi widokami i roślinami ;:215
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Ale słodkie kiełeczki ;:3
Sarenki sympatyczne i piękne, ale szkodniki paskudne :evil:
Wiem na co je stać ;:224
Dobrze, że macie płot, ale one potrafią nie jedno ogrodzenie przeskoczyć.
Roślina o żółtych puchatych kwiatostanach to rutewka :?: Rutę mi trochę przypomina z liści.
Nie zam się na nich, mamy liliową od Joli.
U nas biała dekoracja zanikła, pozostały jedynie resztki po hałdach.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu siej kapustę. Tej wczesnej robale nie zdążą zjeść. U mnie rośnie bezproblemowo, ale za to z tą późną mam więcej kłopotów. Co roku kombinuję ale różnie z tym bywa. W zeszłym sezonie na jesień aż zal było to zbierać. :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”