hortensjomanka, moim zdaniem Gosiu żurawka Obsidian nie bardzo się nadaje do podsadzenia hosty Montana, bo hosta szybko ją zarośnie, przykryje swoimi liśćmi. Chyba że tę żurawkę posadzisz w dużej odległości od hosty. Najlepiej sprawdź, jaką średnicę ma ta hosta i wtedy będziesz wiedziała, gdzie ona sięgnie.
Trawy hakonechloa mam trzy odmiany:
All Gold,
Aureola
Stripe It Rich.
Wszystkie rosną wolno, ale chyba Aureola jednak najszybciej. A może mam ją w najlepszym miejssu. Trudno ocenić. W każdym razie to są piękne trawy ozdobne i mimo, że przyrastają powoli, to warto je mieć w różnych zakątkach ogrodu. Nie odpuszcaj tylko sadź!

Igala, jest mi bardzo miło, że tak postrzegasz ten mój ogródek. Stale staram się go upiększać, choć czasem chciałoby się już w w końcu odpocząć.

pela11, ja już tę moją Bonikę skracałam nie jeden raz, a ona wciążswoje: wypuszcza długaśne baty, z którymi nie bardzo wiadomo, co robić. Jeszcze się sezon nie zaczął, a ona już mnie denerwuje. Ale wyrzucić jej nie wyrzucę, bo kwitnie chętnie i obficie.
paradas, miło mi, że chcesz czerpać inspiracje ode mnie. Pod dębami można sobie zagospodarować wcale niezły ogródek, wystarczy tylko dobrać odpowiednie rośliny no i je obficie podlewać, bo jednak dąb zabiera światło, wodę i pożywienie, ale za to zapewnia dobrą zimową kołderkę temu, co pod nim rośnie.