Storczyki Storczykowej

Zablokowany
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pewnie, wstaw zdjęcie obrazka ;)

"Tylko" 2 okna ;) Ja mam tylko jedno a do tego pokój długi jak wagon i w zasadzie tylko na parapecie mogę rośliny ustawiać, bo za ciemno jest dalej.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja mam cały pokój widny, bo przez okna leci dużo światła (mam okno południowe i wschodnie), ale okna i tak są najlepszym miejscem dla storczyków, ale muszę cieniować, bo ich liście są bardzo wrażliwe na poparzenia. jak mają trochę za dużo światła to Phalaenopsisom robią się białe plamy na liściach. bardzo brzydko to wygląda.

a obrazek jest taki: dam może też fotkę słoiczka z Phalaenopsisem zrobione przeze mnie na szydełku.
Obrazek Obrazek

tylko brzydko wyszły... mam nadzieję że ten obrazek co teraz robię wyjdzie ładniej.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Dusia masz talent :wink:
mi bardzo się spodobal ten szydełkowy phalaenopsis, ja z szydełkiem baaaardzo kiepsko sobie radzę :twisted: , z haftowaniem lepiej ale już od dawna tego nie robiłam :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Wow...masz talent i cierpliwość ;) Ja bym nigdy czegoś takiego nie zrobiła :)
Super :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to sie ciesze, że siewam podoba. ja robić na szydełku nauczyłam się z 4 lub 5 lat temu. haftuję 1,5 roku haftem krzyżykowym, ale od dawna umiem haftować normalnie nitką (wyhaftowałam sobie kwiatki na piórniku, ale nie mam fotki). niby jestem niecierpliwa, ale bardzo lubię obrazy na ścianie, nie tylko haftowane. a szydełkowanie to też fajna rozrywka. lubię robić pokrowce na słoiki, potem można w nich trzymać długopisy itp. a Phalaenopsis szydełkowy jest całkiem fajny, tylko drucik udający łodyżkę jest za wiotki i się przechyla zamiast stać prosto.
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

O rany, szydełkowy storczyk :lol: Boski jest :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tylko troszkę malutki, ale nie miałam dłuższego drucika do łodyżki i nie chciało mi się listków robić takich jak mają w rzeczywistości. ale można udawac, ze to miniaturka ;P
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Właśnie dzięki temu jest taki słodki :lol:

A zrobiłabyś konwalie ? Ja je tak kocham 8)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

raczej nie umiałabym... nawet ten Phalaenopsis wyszedł niepodobny, bo warżek nie ma i płatków odpowiedniego kształtu.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:shock: jestem pod wrażeniem szydełkowego storczyka, jest świetny.
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p

Post »

Oj szkoda...a może chociaż same liście ?
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Storczykowa masz talent, storczyk super. :P Gratuluję pomysłu.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ok ;) dzisiaj go trochę poprawiłam (wbiłam mocniej drucik), bo strasznie się gibał.

a co do normalnych storczyków, to 7 Phal. kwitnie, 2 Phal. i 1 Vanda puszczają łodyżki, 1 Phal. przedłuża starą łodyżkę. Te 2 co mają łodyżki to będą białe. 1 jest ładny, ma sztywne liście i grubą łodygę, drugi jest lichy, wiotki, a jego łodyżka lekko zdeformowana -zamiast pączków śpiących ma małe listki. łodyżka Vandy rośnie powoli, ale rośnie.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Storczykowa - mnie też zauroczył Twój szydełkowy storczyk - miniaturka :) !
Gratuluje ;:333
Zazdroszczę Ci też (tak pozytywnie :wink: ) tylu pędów oczekujących na kwitnienie, bo u mnie
póki co same liście i korzonki (ale też cieszą !)

Pozdrawiam, Joanna
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to tylko 2 pędy (na Phal.), ale mam nadzieję, że inne też wypuszczą. większość moich Phalaenopsisów jest w dobrym stanie, ze sztywnymi liśćmi i zdrowymi korzeniami. tylko na kwiatki czekam, ale za pare miesiący powinny pojawić się łodyżki. 3 Phalaenopsisy są słabiutkie, 2 z nich (te mniejsze), trzymam przykryte przeźroczystymi (kiedyś były przeźroczyste, bo teraz są już brudne i używane) doniczkami, by miały większą wilgotność. jednemu z nich już ładnie sztywnieją listki i rosną korzonki. nie miałam folii, więc przykryłam doniczkami. siewka jakiegośtam Phalaenopsisa rośnie (a właściwie stoi w miejscu) pod połówką butelki po coli, bo też niemiałam folii. siewka rośnie w kawałkach piany i drobnej kory. jeszcze żyje i jest zielona, ale pewnie szybko uschnie :/
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”