Storczyki Storczykowej
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja mam cały pokój widny, bo przez okna leci dużo światła (mam okno południowe i wschodnie), ale okna i tak są najlepszym miejscem dla storczyków, ale muszę cieniować, bo ich liście są bardzo wrażliwe na poparzenia. jak mają trochę za dużo światła to Phalaenopsisom robią się białe plamy na liściach. bardzo brzydko to wygląda.
a obrazek jest taki: dam może też fotkę słoiczka z Phalaenopsisem zrobione przeze mnie na szydełku.

tylko brzydko wyszły... mam nadzieję że ten obrazek co teraz robię wyjdzie ładniej.
a obrazek jest taki: dam może też fotkę słoiczka z Phalaenopsisem zrobione przeze mnie na szydełku.

tylko brzydko wyszły... mam nadzieję że ten obrazek co teraz robię wyjdzie ładniej.
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Dusia masz talent
mi bardzo się spodobal ten szydełkowy phalaenopsis, ja z szydełkiem baaaardzo kiepsko sobie radzę
, z haftowaniem lepiej ale już od dawna tego nie robiłam 

mi bardzo się spodobal ten szydełkowy phalaenopsis, ja z szydełkiem baaaardzo kiepsko sobie radzę

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
to sie ciesze, że siewam podoba. ja robić na szydełku nauczyłam się z 4 lub 5 lat temu. haftuję 1,5 roku haftem krzyżykowym, ale od dawna umiem haftować normalnie nitką (wyhaftowałam sobie kwiatki na piórniku, ale nie mam fotki). niby jestem niecierpliwa, ale bardzo lubię obrazy na ścianie, nie tylko haftowane. a szydełkowanie to też fajna rozrywka. lubię robić pokrowce na słoiki, potem można w nich trzymać długopisy itp. a Phalaenopsis szydełkowy jest całkiem fajny, tylko drucik udający łodyżkę jest za wiotki i się przechyla zamiast stać prosto.
- Storczykowa
- Storczykowa
- Storczykowa
ok ;) dzisiaj go trochę poprawiłam (wbiłam mocniej drucik), bo strasznie się gibał.
a co do normalnych storczyków, to 7 Phal. kwitnie, 2 Phal. i 1 Vanda puszczają łodyżki, 1 Phal. przedłuża starą łodyżkę. Te 2 co mają łodyżki to będą białe. 1 jest ładny, ma sztywne liście i grubą łodygę, drugi jest lichy, wiotki, a jego łodyżka lekko zdeformowana -zamiast pączków śpiących ma małe listki. łodyżka Vandy rośnie powoli, ale rośnie.
a co do normalnych storczyków, to 7 Phal. kwitnie, 2 Phal. i 1 Vanda puszczają łodyżki, 1 Phal. przedłuża starą łodyżkę. Te 2 co mają łodyżki to będą białe. 1 jest ładny, ma sztywne liście i grubą łodygę, drugi jest lichy, wiotki, a jego łodyżka lekko zdeformowana -zamiast pączków śpiących ma małe listki. łodyżka Vandy rośnie powoli, ale rośnie.
- Storczykowa
to tylko 2 pędy (na Phal.), ale mam nadzieję, że inne też wypuszczą. większość moich Phalaenopsisów jest w dobrym stanie, ze sztywnymi liśćmi i zdrowymi korzeniami. tylko na kwiatki czekam, ale za pare miesiący powinny pojawić się łodyżki. 3 Phalaenopsisy są słabiutkie, 2 z nich (te mniejsze), trzymam przykryte przeźroczystymi (kiedyś były przeźroczyste, bo teraz są już brudne i używane) doniczkami, by miały większą wilgotność. jednemu z nich już ładnie sztywnieją listki i rosną korzonki. nie miałam folii, więc przykryłam doniczkami. siewka jakiegośtam Phalaenopsisa rośnie (a właściwie stoi w miejscu) pod połówką butelki po coli, bo też niemiałam folii. siewka rośnie w kawałkach piany i drobnej kory. jeszcze żyje i jest zielona, ale pewnie szybko uschnie :/