Otórz to ! Ja tez wszystkie bardzo kocham , nawet te z pojedyńczymi kwiatami , ja kupowałem wysokie na metr , ale w pierwszym roku na pewno takie nie urosną .
Moim zdaniem za wcześnie Posadziłaś , mogą wybujać się bardzo do światła... , bo one tak mają.. . Ja koncem marca posadzę...
Ja mam 20 karp i miejsca już ani troche to nic juz nie kupię .
Bardzo serdecznie Wszystkim dziękuje za porady. Muszę zastanowić się nad zmianą miejsca, dotychczas sadziłam je tam dlatego, że zasłaniały ogrodzenie i tworzyły piękny kolorowy ''płot'' oddzielając mnie od ruchliwej drogi. Dziękuje Bardzo !
Tulipan998 pisze:Moim zdaniem za wcześnie Posadziłaś , mogą wybujać się bardzo do światła... , bo one tak mają.. . Ja koncem marca posadzę...
Ja mam 20 karp i miejsca już ani troche to nic już nie kupię .
Dlaczego zawczesnie ? Moje od trzech tygodni są w skrzynce z ziemią. Stoją sobie w pomieszczeniu przy oknie w którym temperatura nie przekracza 17 stopni.Przyrastają powoli, niektóre już były uszczykiwane.
A czy możecie jakoś sprecyzować moment uszczykiwania dali? Ja sadzę bezpośrednio do gruntu i mam jedne białe dalie które często wybujają na dwa metry, potem byle jaki wiatr i wszystko leży. Kwitną pięknie, kwiatów dużo i wielkie ale są za wysokie jak moje potrzeby. Skoro więc uszczykiwanie osłabiło by nieco wzrost na wysokość to chętnie bym je ciachnęła, ale boję się że zrobię to za szybko lub za późno.
Spróbuj posadzić w te same miejsca , ale zastosuj dobre nawożenie, są to rośliny szybko wyjadające wszyskie dostepne skladniki z gleby , jeśli są słabe również mogą paść ofiarą tych wysysaczy.
Stosuję bardzo dobre nawożenie ,tak przynajmniej myślę .Jesienią po wykopaniu bulw daję obornik ,który przysypuję ziemią ,na wiosnę wsadzam w te miejsca dalie .Gdy już trochę podrosną nawożę je uniwersalnym nawozem do kwiatów kwitnących.
W uszczykiwaniu nie chodzi o osłabienie wzrostu a o rozkrzewienie. Wzrost zapisany jest w genach Widzisz, a ja marzę o tak wysokich daliach ale nie udało mi się ich kupić.
Mi największe wyrosły "kundle" takie o białych i czerwonych płatkach pomponowe. Urosły tak przy ciepłej i wilgotnej aurze. W inne lata rosną na 120-140cm.