Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.9 - 2017/2018/2019 i 2020

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.9 - 2017/2018/2019

Post »

Izuś no to gratuluję inauguracji sezonu ;:138 i to takiego z przytupem - ognisko i kiełbaski ;:215
Dziś po pracy na chwilkę zajechałam na działeczkę, kwitną już przebiśniegi i pierwsze krokusy. To jest złośliwość losu - jak w tygodniu to piękna pogoda, słoneczko, jak na weekend, gdzie człowiek ma chwilę czasu a roboty na działce moc, to zapowiadają pogorszenie pogody i deszcz ;:223

Ślę serdeczności ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iza, mnie dopiero czeka wycinanie gałęzi. Czeka mnie prawdopodobnie totalna wycinka :D Ale to jeszcze się okaże ;:131
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A dziękuję Beatko, dziękuję. Kiedy następne kiełbaski będą nie wiadomo. Może się okazać, że to pierwsze i ostatnie w tym roku ;:306 Znam ten ból z autopsji.Jak mam czas na działkę to nie ma pogody :evil:, jak pogoda sprzyja to ja w pracy lub w rozjazdach. U mnie też już widać pierwsze kwiatki. Co prawda trzeba chodzić i szukać, bo nie rzucają się w oczy - ale są :tan

Seba ta brzoza to większa akcja, bo musiałam dźwig zamówić. Jednak oprócz niej jest sporo innych krzaczorów do przycięcia. Będziesz całkiem wycinał te świerki?

Od kilku dni widuję klucze żurawi, ptasia drobnica szaleje i wyśpiewuje, wszystko zielone pcha się do góry czyli wiosna tuż, tuż. Próbuję odgruzować rabaty, ale temperatury mało przyjemne. Wczoraj było w miarę, ale dzisiaj był taki lodowaty wiatr że nie dało się zbyt wiele zrobić. Posadziłam jednak 2 cebulki pewnego szafirka, którego kupiłam za grosze w ogrodniczym. Nie wiem czy zakwitną skoro zimę przeżyły w sklepie ;:24 , ale może... Początek sezonu to nie tylko sprzątanie rabat. To także buszowanie w sklepach internetowych. Zamówiłam lilie i chryzantemy ( od forumka Zibi_41 ). I oczywiście nie mogłam się oprzeć doniczkowym różyczkom w supermarketach ;:223 Już 4 takie stoją na parapecie i czekają na przeprowadzkę...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chciałbym, ale najpierw muszę się uporać z papierkami i zobaczymy. Muszę też przeliczyć ile kosztowałoby mnie ściągnięcie ekipy z odpowiednimi sprzętami itd. To większa logistyka u mnie :D Jeśli wyjdzie za drogo i za dużo zabawy to najprawdopodobniej skończy się na mocnym podcięciu całości :D
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Iza bardzo się cieszę , że napisałaś kiedy ciąć róże . Wprawdzie mam tylko kilka , ale ... Teraz już z tą forsycją na pewno zapamiętam.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Fajnie że sezon już u Ciebie ruszył :D pozostaje życzyć dobrej pogody ;:108 ;:3
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Witaj Izo. Już od kilku tygodni podczytuję z zainteresowaniem Twój wątek i podziwiam Twoje poczynania ogrodowe jak również podsumowania z okazji jubileuszu działkowej działalności. Stwierdziłam jednak, że nie wypada zaglądać do kogoś przez dziurkę od klucza lub przez szparę w płocie i postanowiłam się ujawnić i grzecznie przywitać :D
Tak więc witam serdecznie Gospodynię wątku i wszystkich gości :wit
Jeśli można będę z przyjemnością zaglądać i karmić się pięknymi widokami z Twojej cudownej działeczki.
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Izuś ale śliczności te Twoje zwiastuny wiosenki.

No i się licho ziściło, jak ubogim w taniec to muzyka ...... (do lasu), jak ja mam wolne, to pogoda do ..... ;:223
Ogólnie jakoś ten dzisiejszy dzień był do kitu - z rodzaju tych, co to nam się wtedy nic nie udaje i co nas wszystko denerwuje.
Chociaż małą przyjemność sobie dziś zrobiłam, bo byłam w LM i OBI i kupiłam sekatorek oraz trochę bratków do doniczek.
Ale tym bardziej nowy sekatorek chciałoby się wypróbować.
Pooglądałam też sobie mnogość oferty wiosennej, nacieszyłam oko ;:oj , ale nic nie kupiłam (no, oprócz bratków oczywiście) co uważam za zwycięstwo rozsądku nad emocjami.

Dobrej niedzieli ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Drzewa i krzewy wyglądają, jakby miały mniej gałęzi, kiedy rosną.
Za to kiedy przyjdzie to sprzątać po cięciu, okazuje się, że powstają całe sterty, tak jakby nagle przybywało trzy razy tyle gałęzi.
Kwitnienia na Twojej działce są już całkiem wiosenne, zwłaszcza ta przylaszczka :)
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Iza ;:196
To już otwarcie sezonu odbyło się z całą pompą. ;:oj
Tak człowiek patrzy na drzewo czy krzak i myśli , zetnę , przytnę itp.
I jak się za to przycinanie weźmie, to dopiero zdziwienie przychodzi, ile tego zielonego po ścięciu zostaje.
Przycięcie jednego tylko jałowca powoduje , że mam całą stertę ścinek. I to trzeba ogarnąć i sprzątnąć.
Też mnie czeka kilka takich jałowców jeszcze do przycięcia.
:wit
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Seba jeśli te świerki są tak duże, że potrzebujesz zgody na wycinkę to pewnie będziesz musiał czekać do jesieni. Zaraz się zacznie okres lęgowy ptaków i jest zakaz wycinek. My dwa lata temu w styczniu wycinaliśmy 2 duże świerki ( oczywiście za zgodą pisemną gminy). Jeden był ogromny jak na warunki ROD. Obyło się bez ekipy, mój eM sam uporał się z większością prac i to piłą ręczną. Dopiero sam już goły pień ściął i "pokroił" na kawałki sąsiad piłą spalinową. Myślałam, że nigdy nie uprzątnę tych wszystkich gałęzi - tyle tego było... Jeśli te świerki nie zacieniają Ci działki to może faktycznie wystarczy mocno je podciąć od dołu - nawet zostawić tylko czuprynki na samej górze. Chociaż z drugiej strony świerki mają płytki system korzeniowy i mocno wysuszają teren gdzie rosną.

Danusiu cieszę się, że pomogłam. Termin z forsycją jest łatwy do zapamiętania i do tego biodynamiczny. To nie jest stała data. Wszystko zależy od pogody i regionu. Wiadomo, że u Ciebie będzie szybciej kwitła niż u mnie.

Natalko start okazał się falstartem ;:224 Od kilku dni nic nie robię na działce tylko ptaki karmię. Zrobiło się paskudnie.

Witaj Halszko w moim wątku! Cieszę się, że trafiłaś, czytasz i się ujawniłaś. Zawsze będziesz mile widzianym Gościem. Dziękuję za miłe słowa. Mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie.

Beatko jesteś dzielna! Tylko bratki i sekator przy tych wszystkich regałach z kolorowymi opakowaniami roślin to wręcz heroizm. Ja też walczę ze sobą w czasie różnych zakupów spożywczych by nic "zielonego" nie wpadło mi do koszyka i nie zawsze zwyciężam. Na szczęście u mnie nie ma ani LM, ani Obi czy innych tego typu sklepów. Dla mnie nawet Biedronka jest niebezpieczna :;230

Madziu masz rację! Z dołu brzoza choć duża wyglądała niepozornie. Ilość gałęzi przerosła moje najśmielsze oczekiwania ;:224 Niestety nie mam zbyt wiele miejsca na przechowywanie tego dobra. Muszę to jakoś zagospodarować, bo ot tak wyrzucić też szkoda... Kilka pomysłów mam - tylko sprzętu i ludzi mi brakuje :;230 Przylaszczkę do zdjęcia musiałam "wyłuskać" spod bluszczu.

Krysiu ;:196 Z tym przycinaniem i wycinaniem to jest spory kłopot. Szczególnie jak przez kilka lat da się krzewom swobodę, a potem wymykają się spod kontroli. Przycinania jałowców współczuję - są strasznie kłujące. Mam tylko 3, w tym 2 poziome ( płożące raczej nie są). Co jakiś czas je poskramiam i zawsze mam poranione ręce. A co robisz z tymi resztkami z jałowców? Wykorzystujesz je jakoś czy wyrzucasz?

Wiosna w odwrocie. Żadnych świeżych kwitnień nie ma. Za oknem wciąż kwitną tulipanki. W zasadzie cały czas wyglądają tak samo, jak zahibernowane. W czasie dzisiejszych zakupów poległam i kupiłam dalię. Będzie rosła w donicy. Kapersów z cebulkami i bulwami było mnóstwo. Oglądałam, brałam i odkładałam. Ceny niezbyt zachęcające i do tego wizja znalezienia wolnego miejsca trochę mnie otrzeźwiły. Tylko jedna dalia to jednak można uznać za sukces ;:170

Obrazek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Bardzo ciekawa ta dalia, chyba takiej jeszcze nie widziałam ;:oj ciekawe jak będzie ze zgodnością kwiatów ze zdjęciem...?
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Natalio jest ładniutka i niska. Mam nadzieję, że będzie zgodna. Chociaż szczerze mówiąc nie mam szczęścia do dalii. Niewiele ich kupuję, ale tylko 2 razy zakwitło tak jak na opakowaniu ;:224 Do dalii Akita robiłam 3 podejścia, aż w końcu trafiłam.

Nadal jest pochmurno i chłodno. Wyłażą kolejne krokusy, ale nie otwierają się. Jedynie ciemiernikowi nie przeszkadza brak słońca. Z dnia na dzień wygląda lepiej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
zbyszek50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2009, o 15:40

Post »

Ale już sie pieknie robi. Ja w tym roku muszę się postarac o jakieś fajne ciemierniki !
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Pomyśleliśmy o tym samym.Też kupiłem dwie dalie na balkon ale strzępiaste bez nazwy.Balkonowe to chyba o mniejszym wzroście ? Ciemiernikom białym faktycznie
nie potrzeba dużo słońca i ciepła.Kwitną na przekór wszystkiemu.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”