Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Sama już nie wiem, czy zioła zdominowały Twój ogród , czy tylko w ostatnim czasie Twój wątek? Faktem jest ,że dysponujesz najbardziej kompletnym " Herbarium" na forum , gratuluję pasji i wytrwałości w doborze ziół rozmaitych ! Ja mam w ogrodzie niewiele ziół( za mało miejsc stosownych do ich wymagań) - tylko Melisę, Rozmaryn, Tymianek i Lawendę.Dlatego , gdy przyjdzie mi ochota na ziółka - pozwolę sobie wpaść do Ciebie , Izo. 

- kryska
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 kwie 2007, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Izo, a co powiesz o żyworódce, wprawdzie nie zimuje ona w ogrodzie ale myślę, że warto ją mieć. Słyszałaś coś o stevii?
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Ja nie tylko słyszałam ale miałam okazję też stosować z niej wyciąg. Jedna kropla wystarczy na szklankę herbaty.Słodsza od cukru. Swietna dla diabetyków. Oprócz tego leczy wiele dolegliwości np. zapalenie przyzębia dziąseł, pomaga zwalczyć gronkowca itd. Polecam.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kryska
- Przyjaciel Forum
A masz ją /stevię/ może u siebie?
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Ewelino, mój ogródek dla wszystkich stoi otworem i zawsze miło mi będzie Cie gościć 
Nie, zioła nie zdominowały mojego ogródka, chociaż zajmują w nim sporo miejsca. Sadząc je starałam się zapewnić w miarę żyzną ziemię (nawóz, kompost) tym, które maja większe potrzeby, no i słońce lub cień. Wilgoci u mnie jak na lekarstwo, więc niektóre nieustannie musze podlewać, ale wszystkie sobie jakoś radzą
Krysiu, przyznaję się bez bicia: o kalanchoe słyszałam, ale z nazwą żyworódka spotykam sie po raz pierwszy. Natomiast o stevii nie słyszałam
Jak chodzi o kalanchoe, to doceniam właściwości tej rosliny, ale wolę nasze zioła, które są nie mniej wartościowe, a znacznie łatwiej dostępne.
Tylko nie zrozum mnie źle! Jeżeli ktoś ma kalanchoe i wie jak korzystać z tej rosliny, to jak najbardziej jestem za! Tylko nie każdy ją ma, a jeżeli szukam jakiegoś leku ziołowego na konkretną przypadłość, to wolę sięgnąć po zioło, które rośnie u mnie w ogródku lub w pobliskim lesie, niz biegać po kwiaciarniach w poszukiwaniu rosliny egzotycznej

Nie, zioła nie zdominowały mojego ogródka, chociaż zajmują w nim sporo miejsca. Sadząc je starałam się zapewnić w miarę żyzną ziemię (nawóz, kompost) tym, które maja większe potrzeby, no i słońce lub cień. Wilgoci u mnie jak na lekarstwo, więc niektóre nieustannie musze podlewać, ale wszystkie sobie jakoś radzą

Krysiu, przyznaję się bez bicia: o kalanchoe słyszałam, ale z nazwą żyworódka spotykam sie po raz pierwszy. Natomiast o stevii nie słyszałam

Jak chodzi o kalanchoe, to doceniam właściwości tej rosliny, ale wolę nasze zioła, które są nie mniej wartościowe, a znacznie łatwiej dostępne.
Tylko nie zrozum mnie źle! Jeżeli ktoś ma kalanchoe i wie jak korzystać z tej rosliny, to jak najbardziej jestem za! Tylko nie każdy ją ma, a jeżeli szukam jakiegoś leku ziołowego na konkretną przypadłość, to wolę sięgnąć po zioło, które rośnie u mnie w ogródku lub w pobliskim lesie, niz biegać po kwiaciarniach w poszukiwaniu rosliny egzotycznej

- cappuccino
- Przyjaciel Forum
- Od: 25 cze 2007, o 19:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja wrócę jeszcze do ruty bo mnie to szalenie zainteresowało. Skoro ma dobroczynny wpływ na choroby związane z krązeniem to napisz proszę jak sie robi z niej wywar... ja mam jej mnóstwo u siebie a jeśli można ją wykorzystać to pewnie będę tym wspomagać mamę i babcię.
Gosia
Szczęście w życiu nie polega na tym, żeby być kochanym. Największym szczęściem jest kochać.
( Sigrid Undset)
Szczęście w życiu nie polega na tym, żeby być kochanym. Największym szczęściem jest kochać.
( Sigrid Undset)
- kryska
- Przyjaciel Forum
Ha, ha, pogubiłam się, nie zauważyłam, że to kogra napisała o stosowaniu stevii. Takie kalanchoe z kwiaciarni, nie wiedzieć czym podlewane to na pewno nie najlepszy specyfik.
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Zauważyłam, Gosiucappuccino pisze:A ja wrócę jeszcze do ruty (...) ja mam jej mnóstwo ...

- cappuccino
- Przyjaciel Forum
- Od: 25 cze 2007, o 19:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O tak. Jak w kolejce do lekarza... Ja też mam takie wrażenie. Ale to super że można zasiegnąć porady i przede wszystkim przestrogi. Dziękuję...eleka pisze:Zresztą, tu to jak w kolejce do lekarza
Gosia
( Sigrid Undset)
( Sigrid Undset)
- kogra
- Przyjaciel Forum
Izuniu - to Ciebie traktują jak lekarza, do którgo można przyjść po radę i wykorzystać to, co rośnie w ogródku nie tylko u Ciebie. A że dajesz konkretne porady, to wszyscy czekają na dalsze - ja też.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Do lekarza???
A jak jest w kolejce do lekarza? Ja już nie pamiętam jak jest u lekarza w kolejce
Kocico, masz wspaniałe zioła i kolosalną wiedzę na ich temat, ale wybacz, nie będę Cię traktować jak babkę - znachorkę, dobrze?

Kocico, masz wspaniałe zioła i kolosalną wiedzę na ich temat, ale wybacz, nie będę Cię traktować jak babkę - znachorkę, dobrze?

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- kogra
- Przyjaciel Forum
Naleweczko - dzielenie się wiedzą o możliwościach ziółek to nie znachorstwo - chociaż wiele ludzi powraca do zdrowia dzięki znachorkom . Możesz z tej wiedzy Izy skorzystać ale nie musisz. Tu nikt nikogo do niczego nie zmusza .A żartować chyba jeszcze można , nie
Ja wiedzę Izy doceniam i szanuję, a że sama też zajmuję się uprawą ziół dla przyjemności i dla zdrowia, to z radością śledzę jej poczynania w ziołowym zakątku. Korzystam też z jej wiedzy o nich i uzupełniam własną wiedzę na ten temat. Wiele razy dzięki ziółkom z własnego ogródka mogłam odpuścić sobie lekarza i bardzo się z tego cieszę.

Ja wiedzę Izy doceniam i szanuję, a że sama też zajmuję się uprawą ziół dla przyjemności i dla zdrowia, to z radością śledzę jej poczynania w ziołowym zakątku. Korzystam też z jej wiedzy o nich i uzupełniam własną wiedzę na ten temat. Wiele razy dzięki ziółkom z własnego ogródka mogłam odpuścić sobie lekarza i bardzo się z tego cieszę.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki