Mój ogród - steresa

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Jula90a
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2008, o 19:15

Post »

Zazdroszcze wam takich łądnych ogrodów :P
Jula90a
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2008, o 19:15

Post »

Fajny ten ogródek:)
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

TERESKO a skąd ty wzięłaś ten śnieg :shock: .
U mnie przez całą zimę tyle nie napadało :lol: . Czy ty go masz jeszcze na ogrodzie :shock: .

Pozdrawiam.
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
steresa
100p
100p
Od: 31 lip 2007, o 00:32

Post »

reniazt pisze:Tereniu pytałaś o obsadzanie kamieni na mojej skarpie. Otóz ja nie łączyłam ich gliną. One są układane od podstawy w poziomych rzędach. Najpierw wartwa u podstawy i potem druga warstwa szła - układana była na sucho. A szczeliny wypełniałam ziemią ogrodową. Te murki są już u mnie od 9 lat i wszystko doskonale się trzyma.

Dzięki Reniu za wyjaśnienia,chyba nieuważnie czytałam.Jestem na etapie poszukiwania kamieni.
Pozdrawiam Teresa
Awatar użytkownika
steresa
100p
100p

Post »

jolciajci pisze:TERESKO a skąd ty wzięłaś ten śnieg :shock: .
U mnie przez całą zimę tyle nie napadało :lol: . Czy ty go masz jeszcze na ogrodzie :shock: .

Pozdrawiam.
Witaj Jolu!.
To był już drugi albo trzeci śnieg tej zimy,ale już go dawno nie ma.Był tylko 2 dni.Teraz znowu wieje ale jest dość ciepło.Wszystkie tulipany już mają po ok.4 cm.Krokusy kwitną od dwóch tygodni.Róże i hortensje przetrwały i mają już mocno rozwinięte pączki.
Jak przestanie wiać to zaczynam pierwsze prace w ogrodzie.
Pozdrawiam Teresa
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Teresko my wszyscy czekamy ,aż można będzie wejść do ogrodu ,ciągle coś przeszkadza ,a to zimno ,a to deszcz a dziś wiatr :lol: ale wnet będzie coraz ładniej :lol:
Awatar użytkownika
steresa
100p
100p

Post »

bogusia177 pisze:Teresko my wszyscy czekamy ,aż można będzie wejść do ogrodu ,ciągle coś przeszkadza ,a to zimno ,a to deszcz a dziś wiatr :lol: ale wnet będzie coraz ładniej :lol:
Witaj Bogusiu!
Śledzę Twoja stronę i widzę ,że już sporo zakupów zrobiłaś.Piękne lilie.
Ja też już kupiłam troche lili i piwinii i nasionka nowych kosmosów/Double Click i Cosmic Red/,część nasion sama zebrałam jesienią.Czy również zbierasz nasionka ze swoich roślin?
Pozdrawiam Teresa
Awatar użytkownika
steresa
100p
100p

Post »

Wczoraj trochę popracowałam w ogrodzie.Na razie staram się uporządkować wszystko po zimie ,a jest tego trochę.Niestety niewiele czasu mogę poświęcić pracy- bo większość czasu poświęcam mojemu trzyletniemu synkowi.On uwielbia przebywać w ogrodzie i nawet dzielnie mi "pomaga" wykopując wszystko co napotka na swojej drodze ,a pergole traktuje jako drabinki.Muszę więc być czujna i nie mogę sobie pozwolić na niektóre prace w ogrodzie,a zwłaszcza te które wymagają grzebania
w ziemi.Oglądamy więc wspólnie wszystkie roślinki i zwierzątka pojawiające się na naszej działce.Co kilka dni mój syn zagląda do warzywniaka i wypatruje swoich ulubionych poziomek.Za każdym razem jest bardzo zdziwiony i pyta czy już jutro będą.
Do nas chyba już zawitała wiosna.Dzisiaj było ok. 10 stopni.Kwitną krokusy,pierwiosnki,skalniaki,bratki,stokrotki i laki.Większość bylin już wyszła
z ziemi.Tulipany już są dość duże ,a żonkile i irysy mają pąki, i jak tak dalej będzie ciepło to za kilka dni zakwitną.
W tym roku po raz pierwszy zimę przetrwała lwia paszcza/która ma znowu pąki/ i prawie wszystkie laki.
Oglądałam też krzaki moich róż i muszę stwierdzić ,że przemarzło tylko kilka gałązek , chociaż w tym roku po raz pierwszy nie zabezpieczałam ich przed zimą ponieważ jeszcze w styczniu niektóre kwitły.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu
steresa
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Teresko ,pytasz czy zbieram nasionka z roślinek ---nie, nie zbieram ,ale może było by warto :P
Awatar użytkownika
steresa
100p
100p

Post »

A teraz kilka zwiastunów wiosny 2008
krokusy
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
i inne
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
a oto jak się rozwinęły róże:
Obrazek
steresa
Awatar użytkownika
steresa
100p
100p

Post »

Po długiej przerwie miło wejść na forum.
W ogrodzie dotychczas niewiele udało mi się zrobić z powodu choroby.Pogoda była niezbyt sprzyjająca i bałam się nawrotu infekcji.
Pracowałam dzielnie w piątek i sobotę.Oczyściłam trawnik po zimie,przycięłam róże,opieliłam skarpę.Przesadziłam część iglaków ze skarpy pod płot ,gdzie usiłuję stworzyć nowe rabaty.Wsadziłam lilie,piwonie i inne byliny,ale ciągle mam jeszcze dużo do zrobienia.Ostatnie przymrozki poczyniły trochę szkód.Najbardziej ucierpiały hortensje/chyba nie zakwitną w tym roku/ no i trochę roże,laki i niektóre byliny te bardziej rozwinięte.
Skarpa zmieniła nieco swój wygląd.Po przycięciu jałowca płożącego na dole skarpy i wykopaniu iglaków na górze zrobiło się trochę pusto.Ale już myślę o nowych nasadzeniach tym razem bylin,roślin jednorocznych i skalniaków.W niektórych miejscach też chcę wymienić palisadę.
Część ogrodu w tym roku wydzieliliśmy na plac zabaw dla naszego synka.Prace
są już prawie skończone.Musimy jeszcze tylko pomalować elementy drewniane.
W najbliższym tygodniu chciałabym zabrać się za ogródek warzywny bo dotychczas
nic tam nie robiłam.
A oto kilka zdjęć:

tak wygląda skarpa
Obrazek
po płotem powstają nowe rabaty
Obrazek Obrazek
i kilka kwiatów
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
steresa
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

O cie florek ależ pięknie u ciebie :shock: :P
Piękne skarpy , już o roslinkach nie mówiąc. Piękną masz wioesenkę Steresko :lol:
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Zgadzam się z Jolą w 100%. Naprawdę pięknie ;:2
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

Mnie też się podoba.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
steresa
100p
100p

Post »

Dziękuję Jolu Agnieszko i Olgo za miłe słowa.A co do wiosny to była ale już jej nie ma.Wszystko pokrywa śnieg.Oby nie było mrozu bo kolejne rośliny zmarzną.Wymarzły mi w marcu wszystkie hortensje no i mróz chwycił niektóre róże .Chyba za szybko posadziłam też lilie,bo jak tak dalej pójdzie to zmarzną i zgniją.
Kiedy najlepiej sadzić mieczyki i frezje?
steresa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”