Hoje, fiołki i inne doniczkowce.
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hoje, fiołki i inne doniczkowce.
Gotowe podłoże do kaktusów zwykle do niczego się nie nadaje - do tego jest drogie. Najlepiej samemu je sporządzić. Musi tylko być ubogie w składniki oraz maksymalnie przepuszczalne.
Tutaj znajdziesz wszystkie najważniejsze wiadomości o pielęgnacji naszych ociernionych ulubieńców:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 30&t=38992
Co tylko potrzeba wśród tych wątków znajdziesz, o substracie oczywiście również.
Tutaj znajdziesz wszystkie najważniejsze wiadomości o pielęgnacji naszych ociernionych ulubieńców:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 30&t=38992
Co tylko potrzeba wśród tych wątków znajdziesz, o substracie oczywiście również.
- Emi22
- 200p
- Od: 12 cze 2016, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję!!
żwirek akwariowy jeszcze mogę wykorzystać. Mam, mam!!
Jest dosyć przepuszczalny i ubogi w składniki. Sprawdzi się. Do jednej części tego, co w doniczce, dam dwie albo trzy części tego żwiru, a na dnie zostawię keramzyt. Powinno być dobrze.

żwirek akwariowy jeszcze mogę wykorzystać. Mam, mam!!

- hen_s
Dodał bym jeszcze gruby piach rzeczny oraz perlit lub vermiculit aby spulchnić substrat. Inaczej będzie twardy i nieprzepuszczalny.
-
- 50p
- Od: 15 lis 2015, o 18:35
Muszę się podzielić dobrą dla mnie wiadomością. Dzisiaj zajrzałam do ukorzeniającego się listka kerii splash
i ma piękne korzonki i przesadziłam ją do docelowego podłoża.
Bardzo mi się podoba Twoja hoja Krimson Queen
ja zaliczyłam z nią porażkę sadzonka mi padła. może niewłaściwa pora? (Ale nie dla wszystkich sadzonek) Myślę że na wiosnę spróbuję kolejny raz.

Bardzo mi się podoba Twoja hoja Krimson Queen

Pozdrawiam Halina
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Halinko ja też zaliczyłam kilka porażek. Z sadzonek które zakupiłam na początku października to na 8 szt wszystkie się przyjęły. Posadzone były w wermikulit . Zakupione w listopadzie i w grudniu na 10 szt to nie wiem czy uratuję chociaż połowę. Posadziłam w mieszankę keramzytu i perlitu .Wydaje mnie się że nie ta pora na ukorzenianie. Kusi mnie żeby znowu coś dokupić ale to może być znowu strata pieniędzy. Poczekam do marca z zakupem tych straconych i nowych odmian.
Grażyna
Grażyna
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 sty 2017, o 10:22
prześliczne hoye
ja marze o powieszwniu kolekcji o hoye herry ale ciezko ja dostac niestety ( nie liczac tych walentynkowych ktore itak sa tylko liscmi )
Proszę o poprawną pisownię (regulamin). Iwona

Proszę o poprawną pisownię (regulamin). Iwona
- Emi22
- 200p
Kasuję wpisy. Ponieważ usunięto niesłusznie mój wątek (nie bacząc na zapisy regulaminu).
Zawiodłam się na tym forum.
Zawiodłam się na tym forum.
-
- 200p
- Od: 25 mar 2016, o 14:54
Emi22 Chciałoby się dużo , ale jak maluchy podrosną to będę musiała przemeblować pokoje. Teraz spokojnie czekam ile zostanie na wiosnę. Niekorzystny jest czas na ukorzenianie. Jeśli chodzi o hoje to podobają mi się te o kolorowych i ciekawych liściach szybko rosnące i chętne w kwitnieniu. Gdzieś wyczytałam że panchoi często kwitnie. Podoba mi się też linearis - ma długie wąskie zwisające liście. Moja lista jest dość długa, będę jeszcze ją weryfikować.
pozdrawiam
Grażyna
pozdrawiam
Grażyna
- hen_s
Szczerze? Teraz mammillaria wygląda dużo lepiej - a najważniejsze, że na 100% lepiej będzie rosnąć i jest duża szansa na kwiaty.
Bardzo dobrze zrobiłaś, na pewno roślina się odwdzięczy wzrostem i kwiatami.

Bardzo dobrze zrobiłaś, na pewno roślina się odwdzięczy wzrostem i kwiatami.

Dłuuuuuugie! I nie do spełnienia - choćby przez warunki jakimi dysponuję do uprawy roślin...Emi22 napisał(a):
Jakie macie listy 'chciejstw'? ;)

-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
A ja muszę powiedzieć, że zimą mam najmniejszy kłopot z ukorzenianiem roślin - głównie z powodu grzejących kaloryferów. Ciepło z kaloryfera i utrzymywanie wilgoci sprawia, że korzonki pojawiają się w mig. Chociaż od razu muszę przyznać, że ukorzeniane przeze mnie rośliny to nie są rarytasy, a raczej popularne i proste w uprawie doniczkowce
Kaktus prezentuje się wybornie, trzymam kciuki z kwiatuszki
Co do hoi to ja czytałam u jednego z forumowiczów, że same ukorzenione liście bardzo rzadko wypuszczają pędy i dla otrzymania "porządnej" rośliny jednak potrzeba szczepki z węzłem

Kaktus prezentuje się wybornie, trzymam kciuki z kwiatuszki

Co do hoi to ja czytałam u jednego z forumowiczów, że same ukorzenione liście bardzo rzadko wypuszczają pędy i dla otrzymania "porządnej" rośliny jednak potrzeba szczepki z węzłem

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Co w niczym nie przeszkadza takiej listy mieć i wpisywać na nią kolejne pozycjehen_s pisze:Dłuuuuuugie! I nie do spełnienia - choćby przez warunki jakimi dysponuję do uprawy roślin...Emi22 napisał(a):
Jakie macie listy 'chciejstw'? ;)

- hen_s
Prawda. Z tych oczywistych. 

- Emi22
- 200p
Fakt, może i mroźno, a przyroda wie co dobre
budzi się ze snu zimowego.
Na fotografii Hojka moonshadow. Ma już dosyć zimy

Witaj wisnia897
u mnie z tym ukorzenianiem różne bywa o tej porze roku. Sporo się przyjęło, ale kilka hojek odmówiło mi współpracy
Nie pomógł ani kaloryfer, ani zraszanie. Wiosną z pewnością podniosę statystyki w ukorzenianiu i przeżywalności hojek
Tak. Jestem tego pewna!
grafi26 - gospodarowanie miejscem - święta racja -> i ja niebawem osiągnę w tej 'dziedzinie' wyższy poziom wtajemniczenia
Ale hen_s - nie pomagasz..., bo jak oglądam u Ciebie takie cudowności
, to łatwo nie jest.
Wtedy jest tak, jak pisze onectica - lista powiększa się o kolejne zielone 'must have'

Na fotografii Hojka moonshadow. Ma już dosyć zimy

Witaj wisnia897

u mnie z tym ukorzenianiem różne bywa o tej porze roku. Sporo się przyjęło, ale kilka hojek odmówiło mi współpracy

Nie pomógł ani kaloryfer, ani zraszanie. Wiosną z pewnością podniosę statystyki w ukorzenianiu i przeżywalności hojek

grafi26 - gospodarowanie miejscem - święta racja -> i ja niebawem osiągnę w tej 'dziedzinie' wyższy poziom wtajemniczenia

Ale hen_s - nie pomagasz..., bo jak oglądam u Ciebie takie cudowności

Wtedy jest tak, jak pisze onectica - lista powiększa się o kolejne zielone 'must have'

- hen_s
Obiecująco. Tym niemniej do wiosny i do rozpoczęcia sezonu wciąż bardzo daleko. 

-
- 50p
- Od: 15 lis 2015, o 18:35
Witaj dawno mnie tu nie było
na razie mam kłopot z wstawianiem zdjęć ale myślę że niedługo........
Hojka moonshadow
byle tak dalej.
Ja nabyłam z dwoma listkami ukorzenioną w grudniu i u mnie jeszcze nie ruszyła a na dodatek 1 listek przy przestawianiu obłamałam
ale drugi się trzyma.

na razie mam kłopot z wstawianiem zdjęć ale myślę że niedługo........
Hojka moonshadow

Ja nabyłam z dwoma listkami ukorzenioną w grudniu i u mnie jeszcze nie ruszyła a na dodatek 1 listek przy przestawianiu obłamałam

Pozdrawiam Halina