A i ceny są różne, zależy od dostawy , ilości pędów kwiatowych, itd.
Magiczny Ogród EWY
- EWA K
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 sty 2008, o 23:16
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
 - Kontakt:

pokażę Wam moją encyclię.
Tak wygląda w całości:

mam ją od niedawna. Każda pseudobulwa wydaje po kolei kwiaty. Ta największa miała ich kilka, mniejsza już tylko 2 , a inna zaledwie jeden. Nie wiem czy to jest kwestia wielkości pseudobulwy, czy też samego egzemplarza. Zauważyłam w sklepie, że poszczególne okazy różniły się wielkością i kształtem kwiatów... może więc istnieje różnica w ich ilości?

... a to jeden z ostatnich kwiatków, w trakcie ,,wylęgu".
Ciekawa jestem, czy ktoś ma w domu taką encycklię... trochę dłużej niż ja.
Wiem, że na następne kwitnienie trzeba będzie poczekać, aż roślina wypuści nowe pseudobulwy.

Tak wygląda w całości:

mam ją od niedawna. Każda pseudobulwa wydaje po kolei kwiaty. Ta największa miała ich kilka, mniejsza już tylko 2 , a inna zaledwie jeden. Nie wiem czy to jest kwestia wielkości pseudobulwy, czy też samego egzemplarza. Zauważyłam w sklepie, że poszczególne okazy różniły się wielkością i kształtem kwiatów... może więc istnieje różnica w ich ilości?

... a to jeden z ostatnich kwiatków, w trakcie ,,wylęgu".
Ciekawa jestem, czy ktoś ma w domu taką encycklię... trochę dłużej niż ja.
Wiem, że na następne kwitnienie trzeba będzie poczekać, aż roślina wypuści nowe pseudobulwy.
- gucia
 - Przyjaciel Forum

- Od: 27 wrz 2007, o 18:27

I jak tu nie myśleć o zakupie następnego storczyka, skoro takie cuda są do zdobycia!
Już czekam za zdjęcie "wylęgniętego" kwiatka, ale będzie śliczny!
Encycklia alata ma w swojej kolekcji Anya, zobacz TUTAJ

Już czekam za zdjęcie "wylęgniętego" kwiatka, ale będzie śliczny!
Encycklia alata ma w swojej kolekcji Anya, zobacz TUTAJ
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki

Moje wątki
- EWA K

- Kontakt:

witajDeirde! dobrze, że ktoś może podzielić się swoimi doświadczeniami 
 nie jesteśmy sami 

czy Twoja encyclia wypuszcza nowe pseudobulwy? w jakich warunkach u Ciebie rośnie (temperatura, podlewanie, stanowisko)

moja na razie łaskawie wypuszcza z każdej pseudobulwy kwiatki... zaczęła od największej, a teraz kolej na najmniejsze. Przyrostów nie ma, może musi ,,wykwitnąć" do końca

czy Twoja encyclia wypuszcza nowe pseudobulwy? w jakich warunkach u Ciebie rośnie (temperatura, podlewanie, stanowisko)
moja na razie łaskawie wypuszcza z każdej pseudobulwy kwiatki... zaczęła od największej, a teraz kolej na najmniejsze. Przyrostów nie ma, może musi ,,wykwitnąć" do końca
Niekoniecznie,Ewo.
Ja swoją kupiłam w grudniu na przecenie, w bardzo dobrym stanie , kwitnie do tej pory ( i nic nie zapowiada końca kwitnienia) a jednocześnia wypuszcza nowy przyrost.
Jovanka pisała w moim wątku ,że może kwitnąć nieprzerwanie pół roku....(uwaga więc na pędy kwiatowe)

Ja swoją kupiłam w grudniu na przecenie, w bardzo dobrym stanie , kwitnie do tej pory ( i nic nie zapowiada końca kwitnienia) a jednocześnia wypuszcza nowy przyrost.
Jovanka pisała w moim wątku ,że może kwitnąć nieprzerwanie pół roku....(uwaga więc na pędy kwiatowe)
Pozdrawiam,Małgorzata

- EWA K

- Kontakt:

basow@A! to jest nas więcej  
  cieszę się. A czy Twoja kwitnie cały czas na jednej łodydze kwiatowej?
U mnie jest tak-jak kończy kwitnienie z jednej pseudobulwy-to zaczyna z następnej. Jest chyba z 5 pseudobulw zdolnych do kwitnienia. Ale na razie nie ma nowych przyrostów.
Widziałam w tej samej dostawie encyclie z jedną kwitnącą pseudobulwą i jednym nowym (rosnącym)przyrostem, więc pewnie coś takiego jak u Ciebie

miałam wrażenie, że obie rośliny różniły się kształtem kwiatków.
Zastanawiam się, czy to pół-roczne kwitnienie dotyczy kwiatów pojedynczej pseudobulwy ...

U mnie jest tak-jak kończy kwitnienie z jednej pseudobulwy-to zaczyna z następnej. Jest chyba z 5 pseudobulw zdolnych do kwitnienia. Ale na razie nie ma nowych przyrostów.
Widziałam w tej samej dostawie encyclie z jedną kwitnącą pseudobulwą i jednym nowym (rosnącym)przyrostem, więc pewnie coś takiego jak u Ciebie
miałam wrażenie, że obie rośliny różniły się kształtem kwiatków.
Zastanawiam się, czy to pół-roczne kwitnienie dotyczy kwiatów pojedynczej pseudobulwy ...