Rdestowiec ostrokończysty ( Reynoutria japonica )
- Saskja
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Czy ktoś wie, jak nazywa się ta roślina, bardzo się rozrasta
No ja mam zamiar pędzelkiem załatwić dziada.
Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
To rdest japoński albo rdest sachaliński (lub ich mieszanka - rdest czeski). Na tym etapie wzrostu raczej nie odróżnisz, ale to i tak nie ma znaczenia - wszystkie są tak samo ekspansywne i mają te same właściwości. Proponuję zostawić gdzieś w kącie ogrodu i ograniczyć rozrost wkopując dość głęboko jakąś barierę, np z grubej folii. A zanim zdecydujesz się całkiem wytępić - najpierw o nim poczytaj. Możesz tu: polygonum-cusopidatum.pl, ale też masę artykułów znajdziesz w necie. A poczytać wartokaroladz pisze: Czy ktoś wie, jak nazywa się ta roślina, bardzo się rozrasta po całym ogródku
Proszę o pomoc

W zeszłym roku w Żelazowej Woli widziałam ten rdest posadzony w wielkiej drewnianej donicy - skrzyni. Stał w reprezentacyjnym miejscu zdobiäc wejście do restauracji.
Tam wyglädał pięknie. Pewnie do tego się nadaje dzięki okazałym wymiarom i pieruńsko szybkim wzroście. W ogrodzie go wytępię. Co najwyżej zdecyduję się na donicowe rozwiäzanie i.... nie pozwolę mu się rozsiać!
Tam wyglädał pięknie. Pewnie do tego się nadaje dzięki okazałym wymiarom i pieruńsko szybkim wzroście. W ogrodzie go wytępię. Co najwyżej zdecyduję się na donicowe rozwiäzanie i.... nie pozwolę mu się rozsiać!
Pozdrawiam
Olenka
Olenka
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
astone
wg. Wikipedii: Uważany jest za gatunek niepożądany w środowisku naturalnym, gdyż wypiera rodzime gatunki, zalecane jest usuwanie go przed okresem kwitnienia i późniejsze niszczenie mechaniczne (łatwo odrasta). Bezwzględnie powinien być usuwany z obszarów chronionej przyrody.
Rdest sachaliński (lub ich mieszanka - rdest czeski) mają trochę inne łodygi i liście.
Usuwałam go na cmentarzu bo za bardzo się rozpanoszył. Ścinałam pęd nad pierwszymi liśćmi i w pustą łodygę wlewałam mocny roztwór Roundupu. Pomogło po 2 latach ciągłej walki.
Według mnie jest to Rdestowiec ostrokończysty (Reynoutria japonica) tak jak wcześniej pisała Monika76To rdest japoński albo rdest sachaliński (lub ich mieszanka - rdest czeski).
wg. Wikipedii: Uważany jest za gatunek niepożądany w środowisku naturalnym, gdyż wypiera rodzime gatunki, zalecane jest usuwanie go przed okresem kwitnienia i późniejsze niszczenie mechaniczne (łatwo odrasta). Bezwzględnie powinien być usuwany z obszarów chronionej przyrody.
Rdest sachaliński (lub ich mieszanka - rdest czeski) mają trochę inne łodygi i liście.
Usuwałam go na cmentarzu bo za bardzo się rozpanoszył. Ścinałam pęd nad pierwszymi liśćmi i w pustą łodygę wlewałam mocny roztwór Roundupu. Pomogło po 2 latach ciągłej walki.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Faktastone pisze: A zanim zdecydujesz się całkiem wytępić - najpierw o nim poczytaj. Możesz tu: polygonum-cusopidatum.pl, ale też masę artykułów znajdziesz w necie. A poczytać warto

Ale jednak jego kłącza hamują wzrost innych roślin, podobnie jak perz.

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
-
- 100p
- Od: 8 sty 2012, o 18:35
Jest tak ekspansywny, że lepiej tępić a nie podziwiać.
Dobra zmiana. 

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Re: Pytanie o rdestowiec ostrokończysty
Tak wygląda aktualnie mój na uwięzi w balii

Seli?Jak Twój się ma?

Seli?Jak Twój się ma?

KaRo, bardzo dobrze, to już zgrabny krzaczek.W zeszłym roku nawet kwitł
Bardzo mi się podoba tak ogrodzony kamieniami, muszę o czymś takim pomyśleć
A jak on znosi przesadzanie, jaki ma system korzeniowy?

- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
Wg mnie to jest fajna roślina ogrodowa ale dla ludzi odpowiedzialnych i z wyobraźniä.... z moich obserwacji wynika, że rozłazi się pod ziemiä... siewki się zdarzajä, ale rzadko. Akrualnie walczę z rdestowacem , ktöry wziäł w posiadanie kät ogrodu ponad 30 lat temu.... walka jest nieröwna.... trwa już ok 5 tygodni..... udało się pöki co spowolnić jego wzrost... normalnie o tej porze roku były już gęste chaszcze owys. Ponad 1,5m....
Oprysk roundapem na niewiele się zdał. Teraz do większych pędöw powbijaliśmy strzykawki i systematycznie dostrzykujemy roundap.... jakoś nie chcä mimo to całkiem uschnäć.... problemem jest to, że w tym samym czasie z podziemnych kłäczy wychodzä setki małych odrostöw.... w pobliżu dużych roślin nie wyglädajä najlepiej, ale ok 50-70cm dalej jakoś im nie możemy zaszkodzić... może trzeba więcej czasu....
Tak czy inaczej po pierwszych mrozach znöw zapowiadajä się żniwa suchych wysokaśnych badyli.... może mniej obfite niż w latach ubiegłych ale jednak nadal.....
Wyżej była mowa o efektach dźwiękowych.... rzeczywiście suche pędy palä się szybciutko i strzelajä z wielkim hukiem..... można się przestraszyć.... pobudzić dzieci säsiadöw i narobić niezłego zamieszania jak życie pokazało....
Innym problemem jest to, że przy jakichkolwiek robotach ziemnych, razem z przenoszonä ziemiä przenoszä się röwnież fragmenty kłäczy.... wystarczy 1,5cm korzenia i.... mamy zaczätek nowej plantacji.... jak tylko coś wyłazi z ziemi trzeba reagować.... niestety rozlazł się w wielu nowych miejscach, bo kładliśmy kostkę..... co wiäzało się z tym, że ziemia wędrowała po ogrodzie....
W Żelazowej Woli widziałam piękny okaz w wielkiej donicy - zdobił wejście do restauracji Magdy Ge... w tej formie wyglädał przepięknie.... może tędy droga.....
Tak czy inaczej, zastanöwcie się, zanim go zaprosicie do siebie.....
Oprysk roundapem na niewiele się zdał. Teraz do większych pędöw powbijaliśmy strzykawki i systematycznie dostrzykujemy roundap.... jakoś nie chcä mimo to całkiem uschnäć.... problemem jest to, że w tym samym czasie z podziemnych kłäczy wychodzä setki małych odrostöw.... w pobliżu dużych roślin nie wyglädajä najlepiej, ale ok 50-70cm dalej jakoś im nie możemy zaszkodzić... może trzeba więcej czasu....
Tak czy inaczej po pierwszych mrozach znöw zapowiadajä się żniwa suchych wysokaśnych badyli.... może mniej obfite niż w latach ubiegłych ale jednak nadal.....
Wyżej była mowa o efektach dźwiękowych.... rzeczywiście suche pędy palä się szybciutko i strzelajä z wielkim hukiem..... można się przestraszyć.... pobudzić dzieci säsiadöw i narobić niezłego zamieszania jak życie pokazało....
Innym problemem jest to, że przy jakichkolwiek robotach ziemnych, razem z przenoszonä ziemiä przenoszä się röwnież fragmenty kłäczy.... wystarczy 1,5cm korzenia i.... mamy zaczätek nowej plantacji.... jak tylko coś wyłazi z ziemi trzeba reagować.... niestety rozlazł się w wielu nowych miejscach, bo kładliśmy kostkę..... co wiäzało się z tym, że ziemia wędrowała po ogrodzie....
W Żelazowej Woli widziałam piękny okaz w wielkiej donicy - zdobił wejście do restauracji Magdy Ge... w tej formie wyglädał przepięknie.... może tędy droga.....
Tak czy inaczej, zastanöwcie się, zanim go zaprosicie do siebie.....
Pozdrawiam
Olenka
Olenka
- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
Ja mam w donicy i myślę,że mi się nie rozejdzie. 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 lip 2011, o 13:18
Witam. Bardzo proszę o pomoc w rozpoznaniu rośliny. Z góry przepraszam za jakość zdjęcia. Miałem napisać już latem w tej sprawie ale z braku czasu zapomniałem i teraz przeglądając fotki znalazłem, więc wrzucam.
Zdjęcia przedstawiając liść z kwiatostanem. Niestety nie mam zdjęcia całości rośliny. Jest to bylina, dosyć ekspansywna. Pędy grube do 3 cm średnicy i puste w środku. Z zewnątrz zielone, lekko nakrapiane czerwonymi drobnymi plamkami. Dorasta do 2 m.
Z góry dziękuję za pomoc w oznaczeniu.

Zdjęcia przedstawiając liść z kwiatostanem. Niestety nie mam zdjęcia całości rośliny. Jest to bylina, dosyć ekspansywna. Pędy grube do 3 cm średnicy i puste w środku. Z zewnątrz zielone, lekko nakrapiane czerwonymi drobnymi plamkami. Dorasta do 2 m.
Z góry dziękuję za pomoc w oznaczeniu.

-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
Re: Bylina, polski bambus? Co to?
Rdestowiec japoński. 

Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
Re: Bylina, polski bambus? Co to?
Jak na dziko rośnie to raczej rdest ostrokończysty.
Kwiaty to resztki Raju.