Moje zielone zakręcenie cz.II
- krystyna2201
- 500p
- Od: 9 lut 2010, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje zielone zakręcenie cz.II
Julio jaka szkoda roślinek ,to u nas aż takiego mrozu nie było.Moja serduszka stoi i kwitnie a na pelargoni pojawiły się nowe przyrosty,ale ta jest przytulona nagrzanej ściany
Mamy Julio gospodarstwo i M robi opryski zawsze pod wieczór.Wtedy już pszczoły nie latają i nie ma takiego wiatru.

- julcia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 maja 2011, o 08:26
Marysiu chyba już wie, zaczęła chorować .
a serduszka ma zmrożone tylko pędy kwiatowe więc też tak myślę
Krysiu opryski na wielkich obszarach nieodzowne ,ale wszystko robi się z rozsądkiem i z głową.Niestety nie wszyscy myślą a jak obserwuję działkowców to
na każdego robaczka z armatą, jakby na róży dwie mszyce mogły zniszczyć plon
Krysiu między budynkami zawsze cieplej

Krysiu opryski na wielkich obszarach nieodzowne ,ale wszystko robi się z rozsądkiem i z głową.Niestety nie wszyscy myślą a jak obserwuję działkowców to

Krysiu między budynkami zawsze cieplej

Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- krystyna2201
- 500p
- Od: 9 lut 2010, o 17:26
Julcia teraz gdy dotarło do serduszki słońce też widać zwieszone kwiatki, nie na całej ale oberwała 

- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To muszę pochwalić moich sąsiadów. Co mogę im zarzucić, to mogę, ale wszelkiego rodzaju opryski wykonują wieczorami, gdy już owady śpią.
Gdyby ktoś robił mi takie numery, że chemię stosowałby w ciągu dnia, na pewno bym ostro zwróciła uwagę.
Właśnie w ubiegłym roku jeden sąsiad się na mnie obraził, bo powiedziałam, co myślę o bezmyślności.
A chodziło o to, że wytruł duże gniazdo murarek w przekonaniu, że truje gniazdo os.
Jego zdaniem to były osy i nijak nie dało się go przekonać, że nie miał racji, bo przecież brzęczały jak osy i to na pewno były te owady.
Po dwóch dniach przeprosił, bo jego syn go przekonał, że nie miał racji. Dobre i to, ale murarki wytruł i tego nie dało się już cofnąć.
Dobrej nocy, Julio.
Gdyby ktoś robił mi takie numery, że chemię stosowałby w ciągu dnia, na pewno bym ostro zwróciła uwagę.
Właśnie w ubiegłym roku jeden sąsiad się na mnie obraził, bo powiedziałam, co myślę o bezmyślności.
A chodziło o to, że wytruł duże gniazdo murarek w przekonaniu, że truje gniazdo os.
Jego zdaniem to były osy i nijak nie dało się go przekonać, że nie miał racji, bo przecież brzęczały jak osy i to na pewno były te owady.
Po dwóch dniach przeprosił, bo jego syn go przekonał, że nie miał racji. Dobre i to, ale murarki wytruł i tego nie dało się już cofnąć.
Dobrej nocy, Julio.

- julcia1
Rano napisałam posta i nie ma
Trudno, piszę jeszcze raz.
Wczorajszy dzień spędziłam na działce, bez pośpiechu mogłam oglądnąć podmarznięte roślinki
róże,

śliwy,

czereśnie

Mimo to nareszcie poczułam wiosnę.

Marysiu,opryski na wszystkim
i to jest powód dla którego mam warzywniak na działce bo nie wiadomo co się trafi na warzywach a alergików w rodzinie urodzaj.
Krysiu, niestety serduszce obcięłam kwiaty bo bałam się że załapią chorobę grzybową i stracę całą roślinę , a tak albo powtórzy kwitnienie a jak nie to zakwitnie w przyszłym roku
Lucynko też zwracam uwagę ale to niestety walka z wiatrakami
Posadziłam pod folią osobiście wysiane pomidorki i paprykę,

mimo chłodu warzywniak w dobrej formie

Na jutro zaplanowałam malowanie płotu oczywiście jak pogoda pozwoli

Trudno, piszę jeszcze raz.
Wczorajszy dzień spędziłam na działce, bez pośpiechu mogłam oglądnąć podmarznięte roślinki
róże,

śliwy,

czereśnie

Mimo to nareszcie poczułam wiosnę.

Marysiu,opryski na wszystkim

Krysiu, niestety serduszce obcięłam kwiaty bo bałam się że załapią chorobę grzybową i stracę całą roślinę , a tak albo powtórzy kwitnienie a jak nie to zakwitnie w przyszłym roku

Lucynko też zwracam uwagę ale to niestety walka z wiatrakami

Posadziłam pod folią osobiście wysiane pomidorki i paprykę,

mimo chłodu warzywniak w dobrej formie

Na jutro zaplanowałam malowanie płotu oczywiście jak pogoda pozwoli

Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Julio, czy ja dobrze rozumiem, że już posadziłaś pomidorki i paprykę w tunelu foliowym na działce?
Nie boisz się, że mogą jeszcze zmarznąć?
Wiosenkę widać mimo wszystko. Tulipany zawsze wnoszą mnóstwo żywych kolorów do naszych ogrodów.

Nie boisz się, że mogą jeszcze zmarznąć?
Wiosenkę widać mimo wszystko. Tulipany zawsze wnoszą mnóstwo żywych kolorów do naszych ogrodów.

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Julciu
Ja też posadziłam pomidory w tunelu, bo dziewczyny pomidorowe pisały że już najwyższy czas! Jakby co to duzo minusów nie będzie i okryć można
W minionych latach już dwa tygodnie wcześniej sadziłam. Jarzynki w skrzyni pięknie rosną! Tulipany radują ! U mnie też parę róż dostało po nosie ale czereśnia chociaż podmarzła to widzę że trzmiele pracują i na śliwkach też do późnego wieczora więc może jakiś owoc będzie! To szybkiego malowania, a potem podziwiaj piękny ogródek 

Ja też posadziłam pomidory w tunelu, bo dziewczyny pomidorowe pisały że już najwyższy czas! Jakby co to duzo minusów nie będzie i okryć można

- julcia1
Lucynko bardzo się boję, ale w razie czego mam włókninę przygotowaną, posadziłam na razie tylko z jednej strony ,na drugą będą sadzonki z bazarku a tam mają większe roślinki
Marysiujednak masz większy komfort przy pomidorkach , moje będzie trudniej odkryć rano, więc bardziej boję sie o przegrzanie niż o chłód w nocy bo gdy dobrze nakryję a będzie słonko to szybko się nagrzeje a przed pracą odkryć nie zdążę.
Moje tulipanki niestety już przekwitają, a do niedzieli chyba już nic nie będzie bo płatki oblecą.
przynajmniej te czerwone i żółte stare odminy.

Marysiujednak masz większy komfort przy pomidorkach , moje będzie trudniej odkryć rano, więc bardziej boję sie o przegrzanie niż o chłód w nocy bo gdy dobrze nakryję a będzie słonko to szybko się nagrzeje a przed pracą odkryć nie zdążę.

Moje tulipanki niestety już przekwitają, a do niedzieli chyba już nic nie będzie bo płatki oblecą.
przynajmniej te czerwone i żółte stare odminy.

Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
U Ciebie jest tak czysto, że chwasty boją się spod ziemi wyłazić, żeby motyką po łbie nie dostać 

- julcia1
Bogusiu chwasty mam, i to czasem nawet spore, ale uwielbiam pielić a zdaję sobie sprawę, że nie każdy to lubi
Gorzej z tym pieleniem , bo niestety nie mam nigdy samosiejek, giną prędzej niż dorosną

Gorzej z tym pieleniem , bo niestety nie mam nigdy samosiejek, giną prędzej niż dorosną

Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- wsiania
- 500p
- Od: 27 sty 2012, o 09:51
No właśnie, też zwróciłam uwagę, że tutaj wszystko jak spod igły
Za to u siebie dążę do lasu kwiatów, żeby wyrywać tylko te widoczne chwasty. Jedną rabatę na ten przykład zarasta mi czarnuszka - jest super, bo z jednej strony sieje się na potęgę i zagłusza/kamufluje chwasty, a z drugiej jest na tyle ażurowa, że pozwala rosnąć innym kwiatom.
Julciu pięknie jest na Twojej działce, a przymrozkami się nie przejmuj, wszystko ładnie odbije. Z drzewami nic nie poradzisz, ale mniejsze roślinki dadzą sobie radę

Julciu pięknie jest na Twojej działce, a przymrozkami się nie przejmuj, wszystko ładnie odbije. Z drzewami nic nie poradzisz, ale mniejsze roślinki dadzą sobie radę

Moje wsiowe poczynania - c.j.d. 
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają
pozdrawiam, Ania

gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają

pozdrawiam, Ania
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Julciu dlatego ja staram się pielić jak rośliny trochę podrosną i właściwie u mnie chwasty to głównie trawki i pokrzywa. Zaś w starych sadzonkach na obrzeżach nieśmiertelny podagrycznik
. Cieszę się ostatnio siewkami jarzmianki 

- julcia1
Aniu ależ ja mam las kwiatów , co prawda jeszcze nie teraz bo roślinki malutkie .
Znając twoje zaangażowanie to na takiej powierzchni jak moja miałabyś o wiele ładniej.
Z kolei ja na twojej na pewno nie dałabym rady nawet w połowie tak zrobić jak u Ciebie
Marysiu też przy płocie i wśród malin walczę z podagrycznikiem . Chyba za często wzruszam ziemię
więc siewek naprawdę niewiele.
Znając twoje zaangażowanie to na takiej powierzchni jak moja miałabyś o wiele ładniej.
Z kolei ja na twojej na pewno nie dałabym rady nawet w połowie tak zrobić jak u Ciebie

Marysiu też przy płocie i wśród malin walczę z podagrycznikiem . Chyba za często wzruszam ziemię

Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Moje zielone zakręcenie
- julcia1
Cudowna pogoda nareszcie, cieplutko i niestety zaczęło się podlewanie na moich piaseczkach.
Kwitnie czosnek niedźwiedzi od Marysi
[/b]
zakwitają kolejne kwiaty

oczywiście najładniej drzewa

nawet nowa rabatka nabiera kształtu i koloru

Kwitnie czosnek niedźwiedzi od Marysi
[/b]

zakwitają kolejne kwiaty

oczywiście najładniej drzewa

nawet nowa rabatka nabiera kształtu i koloru

Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie