Nowości [ i nie tylko ] z nasion

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może to jest tak, ze nasiona które dobrze"schodzą", czyli bardziej popularne są zawsze świeże, a te, na które jest mniejszy popyt po prostu trafiają do sprzedaży tak długo, aż zostaną sprzedane, często już przeterminowane.
Uważam jednak, ze tak niesolidna firma zasługuje na bojkot i niebędę wiecej kupować ich nasion.
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Takie "cuda" udało mi się kupić w Lidlu
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Firma nieznana - jest napisane, że wyprodrodukowano w Niemczech, jestem ciekawa jak będą rosły?
Awatar użytkownika
Amela
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 sty 2008, o 13:56

Post »

te lwie paszcze to cos dla mnie :D słoneczniki też całkiem całkiem,
a jeszcze ostatnio otwarto obok mnie tego lidla więc na pewno sie tam wybieram w ten weekend zaszaleć :lol:
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35

Post »

Tego klonika miałam w zeszłym roku. Faktycznie miał piękne kwiaty.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Ja na nasiona Legutko nie narzekam. Zawsze ich szukam, bo jest dużo nowości.
Nie kupuję natomiast takich mieszanek, bo jak to wysiać i porozsadzać. Dodatkowa robota.
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 13:16

Post »

Narobiłyście mi smaka na poziomki-dziś wysieję całą paczkę :D Kupiłam odmianę Regina, liczę więc na duże owoce :D i dużo :D

Melduję, że:
- z ok 20 nasion granatu uzyskanego w owocu wzeszło mi jedno, dam znać jeśli dożyje dorosłego wieku :wink:
- z 12 nasion papryki cayenne Cnos wzeszły wszystkie, ciekawe co będzie dalej.

Z nowości zakupiłam bazylię grecką Minette z Vilmorinu. Posiałam troszkę dopiero, dam znać jak wzejdzie.

w ogóle nasion bazylii mam kilka: cytrynowa, cynamonowa, czerwona, zwykła, grecka. Chcę je latem wysiać na ogrodzie i spróbować zrobić własne pesto :D
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
cecylia
50p
50p
Od: 27 kwie 2007, o 21:26

Post »

Kochani po obejrzeniu waszych nasionek oniemiałam, mam już posiane do skrzynki aksamitki, heliotrop,lobelię, werbenę; czekają na siew nasiona starca,nasturcji, cyni,aksamitki, klewkonii, orlika , celozji pierzastej,niebieska trawa. I tu szkopół,bo gdzie w bloku na oknie trzymać te skrzynki. Na działce jeszcze zimno. Czy Wy siejecie od razu na miejsce stałe, czy robicie rozsady?. Pytam,bo jestem w tych sprawach początkująca. Ja do gruntu nie mogę wsiać, bo u nas slimaków co niemiara, więc nie upilnuję. Myśle o donicach. Jak sobie z tym poradzić. Siedzę na forum czytam Wasze rady i i kopiuje.Macie jeszcze tyle fajnych nasion, ale jak to wszystko pogodzić.Kupiłam sobie mini szklarenkę, ale tam posiałam lobelię, nie wiem co z tego będzie? Ciekawa jestem czy ktos robił rozsadę lobeli, bo może szkoda miejsca, jak sie nie uda. Napiszcie coś na temat robienia rozsad dla początkujących. Skarbnica wiedzy te wasze posty. dziękuję i pozdrawiam
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Witaj Cecylio.
Ja też mam ślimaki i wiem jaka to plaga i nieszczęście dla ogrodnika. Radzę Ci wysiewać rośliny, których ślimaki nie lubią za bardzo, bo one praktycznie zjadają wszystko. Do gruntu wysiej tylko te o dużych nasionach. Przed wysianiem zapraw Funabenem.
Te o drobnych nasionkach do rozsadników / pudełek po ciastkach, kubków po śmietanie, margarynie itp./. Zaprawiaj wszystkie Funabenem przez potrząsanie w torebce lub słoiczku. Potem wymieszaj z drobnym piaskiem i nie przykrywaj ziemią. Wstaw pojemniczki z dziurką od spodu do wody, aż woda podsiąknie od samego wierzchu. Potem wyjmij i na podstawce daj w ciepłe miejsce. Z góry przykryj folią. Kiedy pokażą się wschody usuń folię i utrzymuj wilgoć przez zraszanie / możesz użyć buteleczki po płynach w spreju/. Ziemię przed wysiewem wsadż do mikroweli na 3 min. a kiedy wystygnie wtedy wysiewaj.
Sadząc aksamitki raczej wysadż je jako zaporę przeciw ślimakom - to ich największy przysmak i zjedzą je w pierwszej kolejności. Do ochrony roślin wykorzystaj popiół drzewny np. z kominka, gorczycę, trociny, piwo lub granulki ale ostrożnie, bo ślimaki jedzą ptaki i możesz je wytruć jak ślimaki. To samo dotyczy jeży i ptactwa domowego.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

Cecylio ja sporządzam ogromne ilości rozsady , znacznie przekraczające rozmiary moich 2 słonecznych parapetów [ reszta w cieniu ] - ten błąd robie co roku [ jak znaczna większość na tym forum ] a później ganiam , przestawiam , ustawiam itp itd . Sporo wysiewam jednak do zimnego inspektu w marcu-kwietniu [ mam taki samorobny -niewielki w ogrodzie ] sieję tam : aksamitki , cynie, lwie paszcze , mrozy, suchołuski karłowe , zioła jednoroczne i astry by potem gotową rozsadę przepikować bezpośrednio do ogrodu - to znacznie rozładowuje tłok na parapetach . Co do lobelii to warto- co roku robię rozsadę na parapecie wysiewam ją jednak w końcu stycznia wtedy kwitnie dużo szybciej - jest wdzięczna a z nasion uzyskuje się mnóstwo roślinek kwitnących aż do późnej jesieni - pamiętaj że lobelii nie pikujemy po jednej do doniczki tylko po kilka .Pozdrawiam :D
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
cecylia
50p
50p
Od: 27 kwie 2007, o 21:26

Post »

Oj dziękuje Wam bardzo za szybką odpowiedź, jesteście cudowne. Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Dzisiaj kupiłam takie nasionka-pierwszy raz je widzę Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

To inaczej czarnuszka damasceńska. Świetna do suszonych bukietów i kompozycji. :)
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Anulko piękne te kwiatuszki na tym opakowaniu :P .
Czy to jest bylinka :shock:
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dewuka pisze:To inaczej czarnuszka damasceńska. Świetna do suszonych bukietów i kompozycji. :)
Niezupełnie, damasceńska nieco różni się od wschodniej :wink:
Pozdrawiam, Jagoda
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31

Post »

Danio pisze:Takie "cuda" udało mi się kupić w Lidlu

Firma nieznana - jest napisane, że wyprodrodukowano w Niemczech, jestem ciekawa jak będą rosły?
Kupowałam kloniki i lwią paszczę w ubiegłym roku, były nasionka otoczkowane i pięknie powschodziły :P :P
Pozdrawiam, Halina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”