Wszystko o rodzaju Paeonia cz. I
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sorbet
Mirzan to może jakieś będziesz wykopywać dla zrobienia miejsca..to ja bardzo chętnie je przygarnęmirzan pisze:Dlatego mój entuzjazm jest umiarkowany.Wypatrzyłem ładną żółtą, ale na razie
dosyć, nie mam miejsca do sadzenia.

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
Piwonie
Sprawa wygląda tak,że aby posadzić nową roślinę, nie wyrzucam starej,
ale muszę przygotować kawałek ugoru, a to wyjątkowo paskudne zajecie.
Pytałem sprzedawcę o Sorbet, pochodzi z Polski i nie zdarzyło się, aby dostawca
pomylił odmiany.Jest trochę lepiej.
ale muszę przygotować kawałek ugoru, a to wyjątkowo paskudne zajecie.
Pytałem sprzedawcę o Sorbet, pochodzi z Polski i nie zdarzyło się, aby dostawca
pomylił odmiany.Jest trochę lepiej.
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W ubiegłym roku miałam problem z chorobami grzybowyni u piwonii,dziękuję Pawle za radę -zastosuję się do niej a o skuteczności poinformuję latem.DZIĘKUJĘxipe pisze:Swoje piwonie nawożę wczesną wiosną azofoską granulowaną obsypując rośliny wokół, dawka zależy od wielkości karpy (np.: 30g-50g dla roślin małych). Można też późną jesienią rozłożyć wokół roślin kompost lub dobrze przekompostowany obornik, wiosną go rozgarniamy i płytko mieszamy z ziemią grabiami - przez zimę odżywcze soki z rozłożonej materii organicznej dostaną się w okolice korzeni.
Na jesieni w listopadzie lub wczesną wiosną (przełom marca i kwietnia) podlewam je roztworem Dithane (0,2% - 2L na roślinę) zapobiega to występowaniu chorób grzybowych (głównie odglebowych), lepszy wg mnie jest termin jesienny.
pozdrawiamPaweł
Danuta
A czy ktoś z was kupował kłącza na Allegro? Co myslicie o kupowaniu tam kłączy w zasadzie nie w sezonie? Wiem, że w tym roku nie zakwitną i pewnie sądząc po wielkości kłącza w przyszłym też nie, ale w końcu miałyby juz rok na aklimatyzację. W jaki sposób sprawdzic sprzedającego? Chciałabym mieć jak najwięcej odmian zielnych, szczególnie białych ale nie wiem jak się za to zabrać... Pomóżcie 

kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
Ja kupowałem. Podać u kogo? ;)kluska pisze:A czy ktoś z was kupował kłącza na Allegro? Co myslicie o kupowaniu tam kłączy w zasadzie nie w sezonie? Wiem, że w tym roku nie zakwitną i pewnie sądząc po wielkości kłącza w przyszłym też nie, ale w końcu miałyby już rok na aklimatyzację. W jaki sposób sprawdzic sprzedającego? Chciałabym mieć jak najwięcej odmian zielnych, szczególnie białych ale nie wiem jak się za to zabrać... Pomóżcie
Mogę polecić sprzedawcę paeonia_pl . Mają szkółkę i przysyłają NAPRAWDĘ DUŻE kłącza.
Żeby nie być gołosłownym. W ub. roku kupiłem u nich pięć sadzonek i oto zdjęcia również z ubiegłego roku. Miesiąc po posadzeniu!

- judyta
Miesiąc po posadzeniu
to musiały być rośliny doniczkowane ! a nie kłącza.Ja kupowałam na allegro..już też nie wiem czy mozna podawać , czy nie
ładne kłącza...ale nie wiem co z nich wyrośnie..bo dopiero posadzone.

- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
To były kłącza. Nie robiłem im zdjęć bo nie widziałem potrzeby ;)judyta pisze:Miesiąc po posadzeniuto musiały być rośliny doniczkowane ! a nie kłącza.Ja kupowałam na allegro..już też nie wiem czy mozna podawać , czy nie
ładne kłącza...ale nie wiem co z nich wyrośnie..bo dopiero posadzone.
Rozochocony dokupiłem jeszcze inne odmiany u innego sprzedawcy i te były... no... w porównaniu do tych od peonii to były malutkie. Tak na oko trzykrotnie mniejsze. Przyjęły się ale nie kwitły i pod koniec lata uschły. Myślałem, że już po nich ale widzę, że wychodzą z ziemi. Mam nadzieję, że zakwitną w tym sezonie.
- judyta
Wprawdzie nie nie wiem ile mogły moje ważyć. ale miały po kilka oczek, jedynym odnośnikiem rozmiaru może być wielkość doniczek, do których zasadziłam je na czas przygotowania miejsca dla nich.Doniczki miały 25 cm wysokości i 30 cm średnicę...i z trudem kłącza tam umieściłam..Piwonie już wylądowały na swoich miejscach w gruncie..ale nie wydaje mi się, aby miały zamiar po miesiącu zakwitnąć
Czas pokaże.

- judyta
Marysiu-czy zdrówko już wróciło, chyba tak skoro dusza się rwie do PNOS
A może napotkałaś sąsiada od nasionek i samosiewek piwonii drzewiastej, o którym kiedyś wspominałaś?

- judyta
Będę bardzo zobowiązana Marysiu.Poczekam cierpliwie.ciotka pisze:Niestety nie spotkałam bo byłam w dzień powszedni a on bywa tylko w święta. Ale jak wszystko będzie dobrze to w niedzielę się z nim spotkam i dopytam dokładnie.