Wszystko o rodzaju Paeonia cz. I

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Sorbet

Post »

Dlatego mój entuzjazm jest umiarkowany.Wypatrzyłem ładną żółtą, ale na razie
dosyć, nie mam miejsca do sadzenia.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sorbet

Post »

mirzan pisze:Dlatego mój entuzjazm jest umiarkowany.Wypatrzyłem ładną żółtą, ale na razie
dosyć, nie mam miejsca do sadzenia.
Mirzan to może jakieś będziesz wykopywać dla zrobienia miejsca..to ja bardzo chętnie je przygarnę :lol:
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Piwonie

Post »

Sprawa wygląda tak,że aby posadzić nową roślinę, nie wyrzucam starej,
ale muszę przygotować kawałek ugoru, a to wyjątkowo paskudne zajecie.
Pytałem sprzedawcę o Sorbet, pochodzi z Polski i nie zdarzyło się, aby dostawca
pomylił odmiany.Jest trochę lepiej.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

xipe pisze:Swoje piwonie nawożę wczesną wiosną azofoską granulowaną obsypując rośliny wokół, dawka zależy od wielkości karpy (np.: 30g-50g dla roślin małych). Można też późną jesienią rozłożyć wokół roślin kompost lub dobrze przekompostowany obornik, wiosną go rozgarniamy i płytko mieszamy z ziemią grabiami - przez zimę odżywcze soki z rozłożonej materii organicznej dostaną się w okolice korzeni.

Na jesieni w listopadzie lub wczesną wiosną (przełom marca i kwietnia) podlewam je roztworem Dithane (0,2% - 2L na roślinę) zapobiega to występowaniu chorób grzybowych (głównie odglebowych), lepszy wg mnie jest termin jesienny.

pozdrawiam :D Paweł
W ubiegłym roku miałam problem z chorobami grzybowyni u piwonii,dziękuję Pawle za radę -zastosuję się do niej a o skuteczności poinformuję latem.DZIĘKUJĘ

Danuta
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

A czy ktoś z was kupował kłącza na Allegro? Co myslicie o kupowaniu tam kłączy w zasadzie nie w sezonie? Wiem, że w tym roku nie zakwitną i pewnie sądząc po wielkości kłącza w przyszłym też nie, ale w końcu miałyby juz rok na aklimatyzację. W jaki sposób sprawdzic sprzedającego? Chciałabym mieć jak najwięcej odmian zielnych, szczególnie białych ale nie wiem jak się za to zabrać... Pomóżcie :)
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

kluska pisze:A czy ktoś z was kupował kłącza na Allegro? Co myslicie o kupowaniu tam kłączy w zasadzie nie w sezonie? Wiem, że w tym roku nie zakwitną i pewnie sądząc po wielkości kłącza w przyszłym też nie, ale w końcu miałyby już rok na aklimatyzację. W jaki sposób sprawdzic sprzedającego? Chciałabym mieć jak najwięcej odmian zielnych, szczególnie białych ale nie wiem jak się za to zabrać... Pomóżcie :)
Ja kupowałem. Podać u kogo? ;)

Mogę polecić sprzedawcę paeonia_pl . Mają szkółkę i przysyłają NAPRAWDĘ DUŻE kłącza.
Żeby nie być gołosłownym. W ub. roku kupiłem u nich pięć sadzonek i oto zdjęcia również z ubiegłego roku. Miesiąc po posadzeniu!

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miesiąc po posadzeniu :shock: to musiały być rośliny doniczkowane ! a nie kłącza.Ja kupowałam na allegro..już też nie wiem czy mozna podawać , czy nie :roll: ładne kłącza...ale nie wiem co z nich wyrośnie..bo dopiero posadzone.
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

judyta pisze:Miesiąc po posadzeniu :shock: to musiały być rośliny doniczkowane ! a nie kłącza.Ja kupowałam na allegro..już też nie wiem czy mozna podawać , czy nie :roll: ładne kłącza...ale nie wiem co z nich wyrośnie..bo dopiero posadzone.
To były kłącza. Nie robiłem im zdjęć bo nie widziałem potrzeby ;)

Rozochocony dokupiłem jeszcze inne odmiany u innego sprzedawcy i te były... no... w porównaniu do tych od peonii to były malutkie. Tak na oko trzykrotnie mniejsze. Przyjęły się ale nie kwitły i pod koniec lata uschły. Myślałem, że już po nich ale widzę, że wychodzą z ziemi. Mam nadzieję, że zakwitną w tym sezonie.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oj czasami można się nabić w butelkę, bo są takie maleństwa. Warto pytać sprzedawcy o masę sadzonki i ile ma oczek. Moim zdaniem sadzonka powinna mieć minimum 100-150g i 2-3 oczka; sadzonki o masie 200-300g i 2-4 oczkach kwitną już w pierwszą wiosnę po posadzeniu w 60-90%.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wprawdzie nie nie wiem ile mogły moje ważyć. ale miały po kilka oczek, jedynym odnośnikiem rozmiaru może być wielkość doniczek, do których zasadziłam je na czas przygotowania miejsca dla nich.Doniczki miały 25 cm wysokości i 30 cm średnicę...i z trudem kłącza tam umieściłam..Piwonie już wylądowały na swoich miejscach w gruncie..ale nie wydaje mi się, aby miały zamiar po miesiącu zakwitnąć :roll: Czas pokaże.
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Ja widziałam wczoraj w PNOS Ożarów peonie drzewiaste , peonie lekarskie i kilka chińskich ale były bardzo mocno przebrane i właściwie nie zaryzykowałabym kupna. :cry:
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu-czy zdrówko już wróciło, chyba tak skoro dusza się rwie do PNOS :wink: A może napotkałaś sąsiada od nasionek i samosiewek piwonii drzewiastej, o którym kiedyś wspominałaś?
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Niestety nie spotkałam bo byłam w dzień powszedni a on bywa tylko w święta. Ale jak wszystko będzie dobrze to w niedzielę się z nim spotkam i dopytam dokładnie. :lol:
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ciotka pisze:Niestety nie spotkałam bo byłam w dzień powszedni a on bywa tylko w święta. Ale jak wszystko będzie dobrze to w niedzielę się z nim spotkam i dopytam dokładnie. :lol:
Będę bardzo zobowiązana Marysiu.Poczekam cierpliwie.
Awatar użytkownika
Dodwig
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 kwie 2008, o 09:41

Post »

Mam, w ogródku krzaczek peoni drzewiastej, ale bardzo marnie kwitnie (fakt, że dwa lata temu przesadziłam go z innego miejsca).

Czym najlepiej zasilić go aby pięknie zakwitł. ?

Roślinka stoi słonecznym miejscu osłonięta od wiatru !
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”