Storczyki Mariolki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p
Od: 7 sie 2007, o 17:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Ewo :)

Tego łososiowego mam od +- 2 lat. Na poczatku byl w korze, pozniej przsadzialam do mchu i zaraz po posadzeniu do mchu wydal tak wielka ilosc kwiatow :shock:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

i rośnie sobie w samym mchu? niesamowite

... a ten granatowy zygopetalum, jak długo go masz? jestem ciekawa ile razy Ci zakwitł i w jakiej temperaturze go trzymasz. :lol:
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

... wiesz ja też przesadziłam swojego falenopsisa do podłoża z dużą zawartością mchu, prawie bez kory i świetnie rośnie, kwitnie, itd. Nie robiłam tego celowo...po prostu nie mogłam dostać innego podłoża (z korą). Tyle, że muszę bardziej uważać przy podlewaniu, bo to podłoże dłużej trzyma wodę.
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p

Post »

Tak, w samym mchu jak reszta moich phalaenopsisow (12) Na dole tylko 1 cm kermzytu i mech, czasami dawalam odrobine kory. Ale kilka na pewno rosnie w samym mchu. Ja swoich phalaenopsisow nie mam w plastiku, tylko w doniczkach glinianych, ktor ,,oddychaja" wiec mech w ciagu tygodnia jest suchy. Zygopetalum jest to dla mnie tak prosta w obsludze roslina, kwitnie niezawodnie na kazdym nowym przyroscie, trzymam ja na polnocnym oknie (zajmuje duzo miejsca), w ogole mu to nie przeszkadza, nie robie mu zadnego okresu spoczynku, podlewany i nawozony jest regularnie. Kwitla juz moze z 5 razy w sumie na 12 pedach. Co 2 miesiace wkladam pod prysznic i jest podlewany woda kranowa w celu wyplukania podloza z soli (innym tez robie taki zabieg)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

dzięki za odpowiedź :lol: ... ale to nie koniec - w końcu po to mamy forum :wink:
czy do falenopsisów używasz może ażurowych doniczek glinianych - widziałam ostatnio takie bardzo dekoracyjne doniczki - wzór ażuru inspirowany różnymi orchideami. To bardzo stylowe, ,,w klimacie" naczynia. Niestety mocno wygórowana cena.

A w jakiej temperaturze rośnie Twoje zygopetalum? czy pod parapetem jest grzejnik? Pytam, ponieważ w moim domu prawie na każdym parapecie jest inna temperatura/ wilgotność, światło.
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p

Post »

Uzywam zwyklych glinianych donieczek po 2 żł (w hurtowni) wieksze soniczki ciut drozsze. Ta ze zdjecia ma akurat 12 cm srednicy i jak widac rosnie w nim miltonia, ktora swietnie sie w niej czuje. Te z orchidsklepik sa bardzo drogie, i moim zdaniem lepsze sa te ze zdjecia.

Obrazek Obrazek

Moje zygopetalum rosnie w salonie kominkowym, gdzie jak sie nie pali jest 18*C, a gdy kominek sie pali jest gdzies z 24*C, nie palimy codzinnie. Srednio co 4 dni, wiec az takich skokow temp. nie ma. Gdy kominkowy sie nie pali oczywiscie ida w ruch kaloryfery. Mam dlugi parapet, wiec to gorace powietrze nie bucha bezposrednio na storczyki. Tam gdzie mam ich najwiecej kaloryfer jest przykrecony, gdzie suche powietrze zaszkodzilo by szczegolnie vandowatym, miltonipsisa i innym. Kaloryfer grzeje rano od 7.00-8.00 i pozniej od 15.00-16.00. Chyba ze mi zimno to mowie mezowi ze ma napalic :lol:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

u mnie też nie jest zaciepło. Tak około 18-20 stopni w zimie, czaaasem 21 stopni. temperatura raczej stała - dla okien, gdzie nie dochodzi słońce, aczkolwiek dość jasnych. Tam gdzie jest słońce, wiadomo-temperatura skacze.
W tych warunkach dobrze rosną/kwitną mi falenopsisy. Ale ciekawa jestem, jak dałoby radę zygopetalum.

a czy w tych glinianych doniczkach sadzisz też falenopsisy?
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p

Post »

Hej u mnie wszystko jest w glinianych doniczkach, wroc kilka storn to tam jest fotka mojego okna :) Tylko ze falki sa prawie w samym mchu, a inne mieszanka perilitu, wegla drzewnego, kory, sphagnum. Mysle ze z zygopetalum bedzie ok, on nie lubi za cieplo, polecam Ci :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Wstyd, że przegapiłam Twój wątek Mariolko :oops: Jak ja mogłam, tu wcześniej nie zajrzeć?:roll:
Niemożliwością jest wybrać najpiękniejszy z Twoich storczyków. Wszystkie wyglądają tak świeżo i dorodnie. Uwielbiam kolor różowy (ale tylko w kwiatach), więc wiadomo które przykuły moją uwagę :oops:
Gratuluję kolekcji i tak wspaniałych wyników. Może moje falenopsisy też kiedyś zakwitną przy mojej pomocy... ale ... na takie bogactwo kwiatów to trzeba zapewne długiej praktyki :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p

Post »

Ale dobrze ze wkoncu trafilas :D :) Ten storczyk co pokazalas, to wlasnie on tak bujnie zakwitl po pasadzeni do mchu torfofca, poczatkowo byl w plastikowej doniczce, a teraz na stale przesadzilam go do gliniane. Fotka tego falka w pakach, wczesniejszej nie mam :) Az nie takie dlugie lata praktyki, bo tylko chyba 4 lata. Duzo w storczykach pomaga mi takze SYN, ktory takze sie nimi intersuje ;)

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

...widziałam Twój parapecik z glinianymi doniczkami(robi wrażenie), ale falenopsisów tam nie zauważyłam-stąd moje pytanie. Na pojedynczych zdjęciach -tylko jeden różowy jest w glinianej doniczce-reszta w plastikowych :roll:

to bardzo ciekawe, ponieważ dla falenopsisów w większości poleca się przezroczyste, bądź ażurowe doniczki :shock: a tu proszę! i rosną i kwitną jak oszalałe :)

tak ten łosoś jest bardzo efektowny, ma niespotykany kolor :lol: Mariolko, czy to cudo pochodzi z jakiegoś sklepu internetowego?
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Po tych wszystkich zachwytach nie napiszę już chyba nic oryginalnego - absolutnie piękne. Podziwiam i kolekcję i ilość pracy, której wymaga. ;:180
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p

Post »

Hej porzucam jeszcze jedno foto, aktulanie kwitnacego tego samego phalaenopsisa, lecz tym razem skromniej. Mysle ze nikonicznie phalaenopsisy musza rosnac w przezroczystyh doniczkach, te korzenie co sa na wierzchu wystarczaja. To cudo pochodzi chyba ze szklarni, kupilam go 2 lata temu. Jest tam sprzedaz dla kwiaciarzy roslin doniczkowych, w tym storczykow. Dziekuje za mile slowa :)

Pozdrawiam Serdecznie Mariolka

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

wiesz Mariolko... w sumie to u mnie jeden storczyk (falenopsis) rośnie co prawda w przezroczystej doniczce-ale stoi sobie w osłonce, która i tak zacienia korzenie. Czyli nie ma praktycznie dostępu światła do korzeni.
Był 2 razy przesadzany (jest ok 3,5 roku u mnie) do podłoża na bazie torfu. Kwitnie ładnie (właśnie dzisiaj znowu nawet otworzył pierwszy pąk) i rosną mu długaśne korzenie. Ostatnio korzenie zwisały mu aż poza parapet :shock: Czasem mam problemy z podlewaniem - robię to wyłącznie ,,na oko", bo jest zabardzo zastawiony, żeby go ciągle wyjmować z osłonki i patrzeć, czy korzonki wyschły, choć raz na jaaakiś czas to robię. I jest wszystko ok.
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

to świetnie,że masz pod ręką szklarnię, w której są tak ładne rośliny :lol: ciekawe czy one są tam wyhodowane, czy tylko sprzedawane.
Ja widziałam bardzo podobnego falenopsisa na wystwie storczyków w palmiarni w Łodzi - największe wrażenie robiła cała barwna plama tych orchidei pokazana na tle zielonej ,,dżungli"roślin.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”