Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia Cz.2

Hosty
ODPOWIEDZ
gracia1
50p
50p
Od: 24 lis 2010, o 12:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hosty - ciekawe kompozycje i zestawienia.

Post »

Jestem od kilku lat na tym forum w zasadzie bardziej czytam niz udzielam sie, choc gdy cos dotyczy roslin ide tutaj w ciemno, wiem ze znajde odpowiedz. Kiedys wiele lat temu chyba ze 20 moj sasiad mial w ogrodzie rosliny z zielonymi liscmi i jasnymi brzegami, dowiedzialam sie ze to funkie i zawsze mi sie podobaly, ale jakos warunkow nie bylo do uprawy. Teraz sie przeprowadzilam i przed domem mam miejsce na rabate (cien) na srodku rosla irga (roslina macierzysta obumarla) a od korzeni wypuscila nowe pedy, zwiazalam pedy w jedna wiazke i wyglada jak drzewko i wlasnie tam widze funkie, kilka odmian nie za duzo, powtorke bym zrobila w ogrodzie w zacienionym kacie rosna na rogach dwa rododendrony pomiedzy te rododendrony wsadzilam tegosza (chyba nie trafione) bo on woli miejsca sloneczne musze go przeniesc na sloneczne miejsce, na druga strone ogrodka. Mam pytanie o zakladanie miejsca dla funkii, czy klasc wloknine na ziemie i dopiero zasypac kora czy na gola ziemie wysypac kore? Mieszkam w klimacie gdzie jest sporo opadow. Przejzalam watek i bardzo mi sie podobaja Wasze hostowiska, ja po prostu szukalam rosliny cieniolubnej i trafilam na funkie przy okazji zobaczylam roznorodnosc lisci i kolorow i jak cala reszta mialabym ochote miec je wszystkie, ale powierzchnia zdecydowanie na to nie pozwala. Jak ktos zaglada tutaj w zimie będę wdzieczna za odpowiedz i jeszcze sie rodzi pytanie gdzie ja kupie funkie u mnie w sklepie ogrodniczym widzialam zaledwie trzy mizeroty, ale moze dlatego, ze to bylo jesienia.
Joanna
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

gracia1 pisze: .....Mam pytanie o zakładanie miejsca dla funkii, czy kłaść włókninę na ziemie i dopiero zasypać kora czy na gola ziemie wysypać korę? Mieszkam w klimacie gdzie jest sporo opadów. .......
Wysypanie kory bezpośrednio na gołą ziemię wystarczająco zabezpiecza ją przed utratą wilgoci, a tym bardziej jeśli klimat zapewnia sporo opadów. Włóknina jest w takim przypadki i w tym celu zbędna. Może ona jedynie spełniać rolę dodatkowej ochrony przed chwastami, choć uważam, że kora również przed wyrastaniem chwastów wystarczająco zabezpiecza.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2012, o 17:28

Post »

Ja także coś dodam i w jakiś sposób być może zainspiruję posiadaczy małych ogrodów:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
...a dzisiaj:
Obrazek
...
Obrazek
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13

Post »

;:oj Jacku jak dla mnie Arcydzieło! Małe jest piękne! A u ciebie diabeł tkwi w szczegółach!
Brawo!!! Widać oko i fotografa i projektanta i ogrodnika ;:215
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jacekopole71, piękne. Kompozycja kamienie, bluszcz i hosty ;:333 , tylko mi się nie podoba doniczki wiszące ;:218 .
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rennni,niestety jak się nie ma już miejsca na ziemi,trzeba piąć się w górę ;:65

Obrazek
gracia1
50p
50p

Post »

Renni jestem pod wrazeniem Twojego ogrodka, piekne polaczenie hostii, zurawek i klonu czerwonolistnego.
A ja tak sobie mysle, o wiosnie i zastanawiam sie gdzie kupic funkie. Czy polecilibyscie cos w Polsce, obawiam sie, ze u mnie nie bedzie za bardzo wyboru, a mnie sie marzy cos takiego jak na pierwszym planie.
http://www.greenmountainhosta.com/
Joanna
Uszaty
50p
50p
Od: 26 gru 2015, o 11:52

Post »

Przewróciło się, niech leży.. ;:224
Naturalnie o sobie śpiewam, po przeczytaniu od deski do deski tego wątku, to jest odpowiednia puenta!
Padłam z wrażenia! ;:oj
Hostowisko jest moim wielkim marzeniem, już miałam zabójczy ;:222 plan, by w/w stworzyć pod gigantycznym dębem (jedyne zacienione miejsce), pod którym nic rosnąć nie chce, a w mojej chorej ;:219 wyobraźni widziałam tam hosty.
Panie Andrzeju, Panie paco, serdecznie dziękuję, za skuteczne wybicie mi z głowy tego niecnego pomysłu ;:14
Odgapiłam opcję siatki maskującej, w moim przypadku wchodzi w grę podobnie jak u Pana (mówimy oczywiście o tej konkretnej rabacie), stworzenie konstrukcji pod zamocowanie w/w. Czy może Pan mi zdradzić, jaki rodzaj rur został do tego celu użyty (obca mi zupełnie materia ;:223 ) i w jaki sposób siatka jest do nich przymocowana?
Będę bardzo zobowiązana i wdzięczna za każdą wskazówkę ;:180
Kasia
mirka62
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 wrz 2014, o 12:41

Post »

Jacku,pięknie po stokroć, co za inwencja ;:138
Awatar użytkownika
jacekopole71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mireczko,cieszy mnie,że się podoba. To zachęca do dalszego angażowania sił w co raz to nowsze kompozycje :wink:
Awatar użytkownika
hanna133
500p
500p
Od: 23 sty 2013, o 16:22

Post »

Cudowne kompozycje,też muszę pomyśleć nad kupnem ciekawych host,zwłaszcza dwukolorowych.
gracia1
50p
50p

Post »

U mnie za kilka dni zaczyna sie wiosna. Mam przed domem miejsce od strony pn, wiec wydaje mi sie, ze nadaje sie dla host. Wiem, ze teraz powinnam najpierw sie skupic nad przygotowaniem stanowiska, ziemia jest gliniasta a pod spodem jest skala, taki teren i nic nie zrobie z tym. Na jesieni w najblizszym sklepie ogrodniczym widzialam kilka host, ale byly mizerne-ok-jesien. Teraz jeszcze tam nie zajzalam. Znalazlam sklep internetowy i na poczatek znalazlam tam pakiet startowy z kilku host, co sadzicie o kupieniu takiego pakietu, po pierwsze sprawdze sklep (ma dosc dobra opinie), po drugie w niskiej cenie dostane 6 odmian hosty i zobacze jak sie beda zachowywaly na miejscu, ktore dla nich przeznaczylam.. Pozdrawiam wszystkich milosnikow host, ja sie przygotowuje niniejszym do sezonu wiosennego.
Tak w ogole marzy mi sie cos podobnego front walk
Joanna
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

Muszę u siebie zrobić chociaż namiastkę tych kompozycji!
Idę szukać odpowiednich host!
Marta
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53

Post »

gracia1, I mi się podoba ta kompozycja ;:333 Hosty, Hydrangea, Astilbe, Acer....to dobrze razem ale Impatiens wszystko psuje ;:124
Mnie tam ten "różowy pięść do oka", się po prostu nie podoba ;:306
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Parrocja
200p
200p
Od: 10 gru 2014, o 17:59

Post »

Chyba ten niecierpek ma być wykrzyknikiem w stonowanej kompozycji host, różowych hortensji i innych liliowych kwiatków.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hosty”