Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Soniu jeszcze raz gratuluję wnusia :)
Cieszę się, że założyłaś nowy wątek. Bardzo mi Cię tu brakowało!
Buziaki!
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Ciekawe,czy moje werbeny przezimowały i czy się wysiały? Ostnice na działce mam dwie w gruncie,będę szukała siewek ;:108 Siewki ostróżki jak marcheweczka,co ja bym dała,żeby tak u mnie chciały się wysiać ;:215
Tak mi tęskno za działką,że chyba w niedzielę pojadę zobaczyć co słychać?
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Też sadzę warzywka, żeby było trochę bardziej ekologicznie, zaczynałam swoją przygodę w środku miasta hodując na balkonie pomidorki koktajlowe ;:138 mina sąsiadów była bezcenna :D . Chlebek też robie na zakwasie, świeży 4 dni, a druga jego zaleta to najadam się dwoma kanapkami, a nie 6 :)
Mój ogród w kompletnym przestoju, rozłożyła mnie grypa i dopiero dzisiaj po 6 dniach czuję się odrobinę lepiej ;:14
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Witaj, Soniu. Tęskniłam za Twoim wątkiem.
Gratuluję wnuczka - farciarz, ma babcie tylko dla siebie ;:226 . Oj, kolejne będą musiały się dzielić, a i babcia może poczuć się przytłoczona z czasem. Moja mama była zachwycona pierwszymi wnuczętami i troszkę pozwalała im wchodzić sobie na głowę. Dziś jest równie zachwycona, ale już mniej bezkrytyczna. Trudno się dziwić - gdyby dziesięcioro jej weszło na głowę ;:oj ...
Ja wysiałam część nasion werbeny patagońskiej na próbę, bo mi zostało miejsce pomiędzy pomidorami i paprykami. Zwykła ogrodowa zaczyna kiełkować, a patagońskiej nie widzę. Nie martwię się, bo pamiętam, co mi pisałaś i liczę na siewki w ogrodzie. Limelight wyrosła Ci na duży krzew ;:215 . Koniecznie muszę swoją przesadzić na miejsce docelowe, bo już jest spora (drugi rok u mnie) i myślę, że to ostatni moment.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Soniu, po pierwsze to bardzo, bardzo gratuluję Ci wnusia, niech rośnie zdrowo :) Wątek rozpoczęty na 6+ hortensje pierwsza klasa. Pozdrawiam cieplutko ;:196
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale tu pięknie te trawy i hortensje cudne
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jestem ciekawa czy i u mnie werbena się wysiała, w tamtym roku miałam ją pierwszy raz w ogrodzie i bardzo mi się podobała, nie miałabym nic przeciwko jakby pojawiło się sporo siewek. Soniu żurawka ;:oj pięknie przezimowała.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Muszę i ja wziąć się za siewy! A mam tylko jedną jedyną paczuszkę, a są w niej... niecierpki. W końcu udało mi się kupić, bo jakoś nigdy do tej pory w marketach nie widziałam.
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

Post »

Soniu czy przykrywasz żurawki na zimę? Piękne masz roślinki a hortensji zazdroszczę. Jak juz się uporam z ogrodem to po przymrozkach kupię sobie też jedną, dwa lata temu kupiłam mnóstwo ogrodowych ale nie okryłam na zimę tylko gdzie niegdzie przetrwały. ;:223
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Soniu, babcia wita babcie. No wreszcie się doczekałam i mogę u Ciebie pozostawić swój ślad. ;:196 Soniu, cudnie jest być babcią :-)
A tera o ogrodzie. Zaniepokoiła mnie dziurka koło krokusów ( chodzi mi o Twoje zdjęcie) Nornice robią takie małe dziurki :-( Wy już macie posiane a ja nic, ale jestem leń :oops: Wstyd mi, ale ciągle gonię czas. Mocno cię całuję Soniu ;:196
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Soniu, są różne metody traktowania ostnic. jedni ścinają, drudzy wyczesują i bądź tu mądrym. Moje samosiewki ostnic są zielone.
Nie wytrzymałam i wysiałam zebrane nasiona róż.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, widzę, że jako babcia pełną gębą, nie zapominasz tez o sprawach ogrodowych. ;:138
Poczytałam sobie u Ciebie i ... eureka! ;:111 odkryłam, że zapomniałam wysiać zioła, zwłaszcza bazylię. Muszę zajrzeć do biokalendarza i uzupełnić zaniedbanie. ;:108
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja tam ostnic nie ścinam. Kilka razy mi wymarzły po ścięciu, a potem to szkoda, bo już mają sporo zielonych źdźbeł.
Ciekawe, czy moje ostróżki będą się tak siały. Powinnam dokończyć sprzątanie i rozpocząć sianie jednorocznych. Ja tam sieję prosto do gruntu
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Witaj kochana cieszę się że masz nowy watek..wreszcie mogę podziękować za odwiedziny u mnie i miłe słowa ;:196 Gratuluje oczywiście cudownego Karolka. ;:138 wiem jak się czujesz bo sama niedawno tego tego doświadczyłam .. :heja
Moje nasiona wytestowane ;:306 ..teraz czekają na pikowanie.. ;:333 pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dziękuję za ciepłe słowa. ;:196 Jeszcze w tym tygodniu będę bardziej zajęta pomocą dzieciom, a później tylko odwiedziny i może wreszcie praca w ogrodzie. Czekam z utęsknieniem na słońce i ciepło.

Sabinko niestety werbena nie daje znaku życia. Jakoś się specjalnie nie martwię, nauczona doświadczeniem z samosiejkami. Jednak twoja ubiegłoroczna, dobrze ukorzeniona, będzie dużo dorodniejsza i będzie mieć więcej kwiatów. ;:215 U mnie też nasiona różnie wschodzą i procent przeżywających nie zawsze jest imponujący. W tym roku wszystko co siałam, to z własnych nasion i od Ani nena08. Pewnie dlatego tak bez problemu wzeszły.

Agnieszko miło mi. ;:180 Jeszcze parę tygodni i będziemy cieszyć się kolorowymi zdjęciami w wątkach.

Aniu ja na szczęście nie miałam czasu tęsknić za ogrodem, ale doskonale cię rozumiem. Zimy właściwie nie było, to rabatki nas nęcą. Jak ostnica nie wzeszła jesienią, to lepiej, bo w maju będzie już bezpieczna i z pewnością ładnie zdąży podrosnąć. Te siewki to ostróżki jednoroczne. Natomiast jestem przerażona, bo bylinowe ruszyły i przykrywałam je przez ostatnie mroźne noce. ;:202 Badyle nie do końca przycięte, a już młode pędy widać.

Obrazek

Paulinko pogoda taka, że wirusy szaleją, zdrowiej. ;:168 W ogrodzie wszystko zdążymy jeszcze zrobić, kolejny weekend ma być ciepły. Ja piekę chleb na zakwasie co pięć dni. W piątym dniu i tak ma lepszy smak niż z przemysłowej piekarni. ;:108 Warzyw będę mieć mniej w tym roku, bo nornice niszczą mi plony, ale bez własnych, nie wyobrażam sobie ogrodu.

Aniu dzięki. ;:196 Dla nas pierwszy, dla drugich dziadków piąty, ale pierwszy chłopak, więc radość dla wszystkich. Znając preferencje swoich synów, to jakoś nie liczę na wielką liczbę wnuków. :) W gruncie werbena dopiero w połowie maja się u mnie pojawiła, ale zakwitła niewiele później. Nie warto siać w domu jeśli się miało na rabacie, sama się wysieje. Zostaw tylko na zimę dwie rośliny i będziesz wiosną przesadzać, tam gdzie zechcesz i jeszcze obdzielisz innych. Teraz po prostu uzbrój się w cierpliwość, na pewno wykiełkuje na parapecie. Hortensję przesadzaj, bo one zdecydowanie lepiej kwitną dobrze ukorzenione.

Ewuniu ;:196 Cieszę się, że pokazujesz swój letni ogród, a tego lata lilie będziemy szczególnie podziwiać.

slimak900 witam i dziękuję. ;:180 Zapraszam do podglądania, bo mam nadzieję w tym roku lepiej zagospodarować rabaty. Myślę, że takich ekstremów jak rok temu, już nie będzie. ;:131

Krysiu w kilku zaprzyjaźnionych ogrodach werbena też wysiewała się w ogromnych ilościach. Z pewnością w słonecznych miejscach będziesz mieć siewki. U znajomej wysiała się w fugach przy kostce i nie usuwana, zakwitła. Drugą żurawką, która ładnie przeżyła jest Marmalade.

Obrazek

Wandziu powodzenia w uprawie niecierpka. ;:180 W twoim cienistym ogrodzie z pewnością pięknie będą kwitły, bo w pełnym słońcu nie najlepiej chyba sobie radzą. Masz wyjątkowo silną wolę, nie kupując kolorowych torebeczek. :)

Patrycjo ja w ogrodzie niczego nie okrywam. Wyjątkiem w tym roku były okopczykowane róże i młoda azalia, którą przez trzy wyjątkowo mroźne noce, okryłam włókniną. Rośliny muszą sobie poradzić bez mojej pomocy. ;:108 Hortensje bukietowe kwitną niezawodnie, a ogrodowe w donicy, mam pierwszy rok i przechowuję w garażu. Ogrodowe w gruncie u mojej siostry kwitną co roku 1-2 kwiatami. ;:222 Mnie szkoda pracy, wolę bukietowe, które kwitną na tegorocznych pędach i są naprawdę ozdobą ogrodu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”