Moje zielone nieszczęścia - anoli

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

anoli pisze:Pokaże jak M wróci - nie była zalana. Wiedziałam, że muszę ją przesadzić więc od kupienia jej nie podlewałam. Ziemia w doniczce sucha. A jak chciałam ją przesadzić, to okazało się, że nie trzyma się w ziemi, wyglądało, jakby była tak po prostu wbita zgóbsza w doniczke.
Mogła zostać zalana w kwiaciarni a u Ciebie dopiero są tego efekty zrób jak napisałem powinno być dobrze jeśli nie zmarniał główny korzonek palowy każdej z palemek. :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

KaRo tak trzymać!:)Jak wietrzę to sama, w ciągu dnia gdy jest cieplej, zasłaniając zasłoną, żeby powietrze się delikatnie rozeszło i tylko chwileczkę. Ale i tak coś się czasem musi nie udać.

Przemo - może i tak, ona nie jest z kwiaciarni, tylko z marketu,a co tam z nimi robią, to sam wiesz. Zrobiłam, jak poleciłeś, teraz trzymam kciuki. Już wcześniej się zaniepokoiłam, bo kawałek listka jednej palemki podsechł. Oby przetrwała.
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chrysalidocarpus lutescens - Areca - w nowej, za dużej doniczce, ale jedynej jaka była, miałam jeszcze do wyboru półokrągłe osłonki lub mise kaktusową, jakaś posucha w tych sklepach. Obrazek
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A takiego milusia sprezentowałam lubemu pod choinkę, ma takie fajne kolcusie, że chce się go głaskać:P Nawet M tak stwierdził, więc nie tylko ze mną jest źle. Obrazek Obrazek

Jak "miluś" może się nazywać?Duży urośnie?
x-C-j
---

Post »

Wcale nie jest aż tak bardzo za duża może być jeśli tylko teraz jej nie zalejesz będzie ok pod warunkiem że da sobie radę po tym zalaniu w markecie(trzymam kciuki), oszczędnie podlewaj najlepiej na podstawek, w którym powinien znaleźć się keramzyt lub żwir ok 0,5 cm warstwa by w razie zbyt dużej ilości wody ziemia jej non-stop nie ciągnęła i by doniczka nie stała w wodzie, zwiększy to też wilgotność wokół palemek. :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I do pary mój gruboszek, zapomniałam jak się dokladnie nazywa :oops: Pomoże ktoś? Nie jest zbyt okazły, ale może to dlatego, że wszyscy znajomi mi go skubią :( Obrazek

I jeszcze wracając do milusia, tak mu chyba qrka zostanie, trzeba go już przesadzać?

A to sansewerka po świątecznej przeprowadzce,czy w którymś z poprzednich postów, trafiłam w jej odmianę?Czy identyfikacja błędna? Obrazek
Z poprzedniej doniczki zaczęła mi wypadać.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Przemo, zazwyczaj podlewam na podstawek. Miło, że trzymasz za nią kciuki! Kermazyt jest na dnie doniczki, może być? Przyzwyczaiłam się tak sadzić roślinki, a że doniczka spora...Jak nie to wiosną zmienię, teraz już jej nie będę męczyła - biedne malństwo.

Martwię się też o jukę, nie ruszyła, a zrobiła się jakby miękkawa, delikatnie, ale troszkę - tak 2milimetry na grubość ciętej płaszczyzny. A wszystko robię jak kazałeś. :(
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U kogoś w temacie rozpisywałam się o cudzie natury jakim jest dla mnie hoja mojej babci - jej oczko w głowie. Oto jej zdjęcie, niestety tuż po kwitnieniu: Obrazek
x-C-j
---

Post »

anoli pisze:I do pary mój gruboszek, zapomniałam jak się dokladnie nazywa :oops: Pomoże ktoś? Nie jest zbyt okazły, ale może to dlatego, że wszyscy znajomi mi go skubią :( Obrazek
Myślę że to Crassula arborescens
:D
x-C-j
---

Post »

anoli pisze:Dzięki Przemo, zazwyczaj podlewam na podstawek. Miło, że trzymasz za nią kciuki! Keramzyt jest na dnie doniczki, może być? Przyzwyczaiłam się tak sadzić roślinki, a że doniczka spora...Jak nie to wiosną zmienię, teraz już jej nie będę męczyła - biedne maleństwo.
Keramzyt na podstawek też nasyp jak masz bo to zwiększy wilgotność wokół palmy a jak nie to nasyp żwiru a na dno doniczki bardzo dobrze że dałaś.
Martwię się też o jukę, nie ruszyła, a zrobiła się jakby miękkawa, delikatnie, ale troszkę - tak 2milimetry na grubość ciętej płaszczyzny. A wszystko robię jak kazałeś. :(

Ale miękkawy pinek? ten ukorzeniany?
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pinek w wodzie i jedna z "koron" miękkawe.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I dzięki za nazwanie drzewka:)
x-C-j
---

Post »

anoli pisze:Pinek w wodzie i jedna z "koron" miękkawe.
Pokaż jutro fotki i zaznacz strzałką gdzie mięknie i jak daleko się to posunęło. Może woda jest za zimna w słoiczkach. :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek świateczna improwizacja - choinkę zjadłby piesio:P
Wesołych wszystkim :D
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i z nadmiaru wolnego zrobiłam przegląd wszystkich moich nieszczęść i jestem bliska załamania. Może jednak jestem skazana na znaczki. Liczę na porady, w niektóry wypadkach będą ratowały życie.
To moja zroślicha - syngonium tak? Nazwy odmiany nie znam. Do tej pory rosła ładnie, teraz żółkły jej liście, cała zrobiła się zwiędła Obrazek Obrazek Obrazek
Giną całę odnóżki, te młodsze są już chyba nie do uratowania. Jedna odnoga wstawiona do wody tez umiera. Co robić?
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”