Ja jak od kilku lat już uprawiam i słodkie i ostre papryki, to nie zauważyłam różnicy w kiełkowaniu słodkich i ostrych - jeśli mówimy o rodzaju papryka roczna,
capsicum annuum czyli np. cayenne, jalapeno. Wszystkie ostre papryki z rodziny chinensis (czyli habanero, skorpiony) i pozostałych - i dłużej kiełkują i dłużej dojrzewają w naszym klimacie, dlatego u nas takie papryki wysiewamy w grudniu/styczniu. Bardzo czesto uprawiamy takie papryki w donicach i na zimę zabieramy do domu, a tam w cieple mogą spokojnie dojrzeć
Siła kiełkowania nasion zależy przede wszystkim od terminu, kiedy były zebrane. Często, uprawiając nowe odmiany, nie wiemy ile razy papryka zmieni kolor, i kiedy osiągnie dojrzałość, to sprawia, ze zbieramy nasiona za wcześnie, a takie słabiej kiełkują lub w ogóle. Ważny jest też sposób przechowywania nasion.
U mnie w tym roku tylko annuumy, które wysieję pod koniec lutego lub na początku marca
