Na łące
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Na łące
Ach już czuję ich smak
. Zazdroszczę ręki do takich okazów
.
- Ela_2015
- 500p

- Od: 26 gru 2015, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo dziękuję za opis uprawy arbuza.
Melony też będę sadzić na działce no i z arbuzem zaeksperymentuję.
Ładne meloniki i jak sporo ci urosło to z jednego krzaczka,a ile z jednego karzczka osiągnełąś arbuzów?
Pozdrawiam.
Melony też będę sadzić na działce no i z arbuzem zaeksperymentuję.
Ładne meloniki i jak sporo ci urosło to z jednego krzaczka,a ile z jednego karzczka osiągnełąś arbuzów?
Pozdrawiam.
Ela
To było w 2014r. Uprawiałam tak jak arbuzy (różnica tylko w prycinaniu pędów). Posadziłam 6 krzaczków melonów, dwa krzaczki był podkopane przez krety. 2 odmiany przetrwały: Junior, Seledyn. A te podkopane padły - to Emir. Tak wyglądały miesiąc po posadzeniu:

(7 lipiec 2014)
Później się rozrosły i powstał niezły gąszcz. Melonów było dużo, więcej niż na zdjęciu, zawiązywały się nowe, miałam problem ze stwierdzeniem kiedy są dojrzałe i część zerwałam za wcześnie.

(31 lipiec 2014)
Później z powodu jakiejś choroby uschły liście i małe owocki zaczęły gnić. Mączniak? W tym roku może będę prowadzić dokładniejsze obserwacje.

(31 sierpień 2014)[/quote]

(7 lipiec 2014)
Później się rozrosły i powstał niezły gąszcz. Melonów było dużo, więcej niż na zdjęciu, zawiązywały się nowe, miałam problem ze stwierdzeniem kiedy są dojrzałe i część zerwałam za wcześnie.

(31 lipiec 2014)
Później z powodu jakiejś choroby uschły liście i małe owocki zaczęły gnić. Mączniak? W tym roku może będę prowadzić dokładniejsze obserwacje.

(31 sierpień 2014)[/quote]
Ela - nie pamiętam ile z jednego krzaczka było arbuzów, może 3, największy ten najbliżej krzaka. Oj ta skleroza
. Dlatego w tym roku założyłam wątek, żeby mieć wszystko udokumentowane
.
- Daria_Eliza

- Od: 26 lut 2013, o 01:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też w podobny sposób uschły liście niektórym dyniom już pod koniec sierpnia, ale nie przeszkodziło to w niczym i dynie normalnie urosły. Ale dynie mogą chyba sobie jeszcze dojrzewać jak leżakują. Np. nasze Blue Hubbardy, które długo się przechowują, w zimie są jeszcze lepsze niż jesienią.
Daria, widziałam Twoje dynie, super są
, właśnie takie nietypowe mi się podobają, kupiłam różne nasiona ale nie wiem gdzie to wszystko upchnę. Mocno się hamowałam z zakupami
a i tak mam do posiania:
Ebony Acorn
White Acorn
Sibley
Pumpkin Giant
Atlantic Giant
no i jeszcze makaronową i hokaido i pewnie piżmową...
Ebony Acorn
White Acorn
Sibley
Pumpkin Giant
Atlantic Giant
no i jeszcze makaronową i hokaido i pewnie piżmową...
- Daria_Eliza

- Od: 26 lut 2013, o 01:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asia, fajne odmiany! Ja z kolei trzymam się z daleka od gigantów, bo wydają mi się zupełnie niepraktyczne. Ale wszystkie acorny są mile widziane - będę się uśmiechać do Ciebie po nasiona przyszłej zimy, mogę?
Może rozdziel acorny i posadź między nimi a gigantami np. arbuzy czy coś innego, żeby się nie pokrzyżowały?
A chcesz nasiona Blue Hubbarda i Muscat de Provence? Mogę Ci podesłać lub jakoś podrzucić.
O, właściwie to ten Sibley jest dość podobny do B. Hubbarda z koloru.
Co do miejsca - musisz rozłożyć więcej agro.
A powiedz, jak tniesz agro w poprzek, to Ci się nie snuje? Jaką szerokość wybrałaś?
Może rozdziel acorny i posadź między nimi a gigantami np. arbuzy czy coś innego, żeby się nie pokrzyżowały?
A chcesz nasiona Blue Hubbarda i Muscat de Provence? Mogę Ci podesłać lub jakoś podrzucić.
O, właściwie to ten Sibley jest dość podobny do B. Hubbarda z koloru.
Co do miejsca - musisz rozłożyć więcej agro.
A powiedz, jak tniesz agro w poprzek, to Ci się nie snuje? Jaką szerokość wybrałaś?
Jeszcze więcej agro
, szerokość 2,2m i jak obetnę to zawijam kawałek pod spód, przyszpilam plastikowymi kołkami, otwory wytapiam gorącą puszką (są podobno jakieś noże do cięcia na gorąco).
Jeżeli chodzi o giganty, to jeszcze się zastanowię czy mam miejsce, może chociaż po jednym? Albo po dwa dwa - kret może podkopać albo co. I tak jest ze wszystkim... Nasiona będę zbierać to się podzielimy po sezonie
Jeżeli chodzi o giganty, to jeszcze się zastanowię czy mam miejsce, może chociaż po jednym? Albo po dwa dwa - kret może podkopać albo co. I tak jest ze wszystkim... Nasiona będę zbierać to się podzielimy po sezonie
-
Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
-
Pashmina2006

Łooo jej, co to jest? Przypomina kalafior. Ale to chyba nie to?
-
Pashmina2006

Wygląda jak kosmiczny kalafior
.