Dużo za wcześnie . Szykuj się na ogłowienie rozsady i ewentualne ukorzenianie szczytów z wybiegniętych pomidorów.Magda30 pisze: Niewytrzymalam .Za tydzień sieję pomidory.
Czy wysiewacie już nasionka warzyw?Zdjęcia siewek i rozsad. Cz. 1
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9
Witajcie, ja od kilku lat stosuję praktykę iż wysiewam do nieogrzewanego tunelu foliowego (okrytego zimą 3-4 warstwami włókniny) rzodkiewkę , cebulkę, satałę, i buraczki czerwone oraz groszek i o dziwo nawet podczas większych mrozow , ładnie wszystko się trzyma, ew. dogrzewam jakimiś pojedyńczymi zniczami a gdy robi się cieplej pomalutku sobie rośnie i moim zdaniem , są owe warzywa lepsze w smaku. W piątek pierwsze zakupki nasionek.
- Rzepka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja wysiałam wczoraj ostre papryczki.
glohal ta pietruszka naciowa to do przeflancowania w grunt, czy do bieżącego użytku ?
Pozdrawiam
glohal ta pietruszka naciowa to do przeflancowania w grunt, czy do bieżącego użytku ?
Pozdrawiam
Ta pietruszka to w grunt. Jak trochę podrośnie poprzesadzam do pojedynczych doniczek i będzie sobie rosła czekając na lepsze czasy. Minął mrozy /u nas dzisiaj ostatnia mroźna noc
/ to pójdzie na balkon lub do nieogrzewanej szklarni na działkę,

- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Dziękuję za info, nigdy nie próbowałam siać pietruszki w domu.
Dobry pomysł
Ja też jutro trochę wysieję.
Pozdrawiam
Dobry pomysł

Pozdrawiam
Ja na początku lutego posieję słoneczniki. 2 lata temu z takich sadzonek miałem prawie 4 metrowe sunzille, w zeszłym roku siane do gruntu doszły tylko do 2,5 metra. Z sadzonek u mnie lepiej 

- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rzepka siałam pietruszkę do doniczki w ubiegłym roku. Efekt był taki, że na polu siane nie wzeszły ani 1. U sąsiada podobnie. Lepiej siać do doniczki. Zabrałam się za to bardzo późno. Pikowana z doniczki nie urosła wielka bo raptem z 6-8cm korzeń ale chociaż natkę sobie wyhodowałam. Zapewne jakbym nie czekała na wschody z gruntu i posiała pietruchę wcześniej w donicy to miałabym całkiem całkiem zbiór. Polecam
Pozdrawiam Jola
- majalis2013
- 500p
- Od: 20 mar 2013, o 08:10
Od wielu lat sieję pietruszkę naciową do doniczek
Zrobiłam to dzisiaj, posieję jeszcze w lutym.
Moja Babcia zawsze tak robiła , a potem dawała do szklarni mnożarki żeby podrósł i do gruntu.
To samo ze szczypiorkiem.

Moja Babcia zawsze tak robiła , a potem dawała do szklarni mnożarki żeby podrósł i do gruntu.
To samo ze szczypiorkiem.
Agata
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
Ja co rok sieje do doniczek a potem do gruntu,zawsze się sprawdza. 

kama_80, ja mówiłam o pietruszce naciowej. Korzennej tak nie siałam. Czytałam i wiem, że przy takiej trzeba b.uważać przy pikowaniu na korzonki bo potem mogą porosnąć fikuśne pietruszki
kanclerz, Ty mówisz o której?

kanclerz, Ty mówisz o której?

- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
Witam
Kilka dni temu do doniczki poszły nasiona czosnku zimowego, wg informacji potrzebują stratyfikacji.

Kilka dni temu do doniczki poszły nasiona czosnku zimowego, wg informacji potrzebują stratyfikacji.
Ewa
kanclerz - Jaką pietruszkę tak siejesz naciową czy na korzeń? Siejesz zbiorowo do doniczek i potem pikujesz pojedynczo do gruntu ,czy od razu robisz pojedyncze rozsadki w doniczkach?kanclerz pisze:Ja co rok sieje do doniczek a potem do gruntu,zawsze się sprawdza.
- kama_80
- 1000p
Ja siałam do doniczki pietruchę korzeniową. Z sadzeniem potem robiłam tak:
Wykopywałam głęboki rowek wzdłuż całej grządki. Uklepywałam jedną stronę i na niej układałam raz za razem pietruszki. Trzeba się przy tym naklęczeć bo wymaga to skupienia i uwagi, żeby ogonki się nie pozawijały. Potem tylko dociskałam ziemią z drugiej burty i gotowe.
Wykopywałam głęboki rowek wzdłuż całej grządki. Uklepywałam jedną stronę i na niej układałam raz za razem pietruszki. Trzeba się przy tym naklęczeć bo wymaga to skupienia i uwagi, żeby ogonki się nie pozawijały. Potem tylko dociskałam ziemią z drugiej burty i gotowe.
Pozdrawiam Jola
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
To ja w identyczny sposób przesadzam buraczki i marchew z przerywki 

Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- kama_80
- 1000p
Buraczki u mnie się nie chciały przyjąć. Tzn nie zdechły ale tez nie urosły. Z marchewką doświadczenia nie mam.
Pozdrawiam Jola