Kilka fotek z Ogródka GERTRUDY

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Krzaków na sztuki nie dam rady policzyć [ zazwyczaj sadzę po kilka z jednej odmiany dla większego efektu ] a odmiany to sobie zapisuję w zeszyciku [ ale i tak potrafię je wszystkie wymienić i zlokalizować w ogrodzie z pamięci ] mam ich w chwili obecnej po jesiennych zakupach 74 - w tym 6 nieznanych ,. Choroba moja trwa już 6 lat , a obszar nią skażony to nie całe 1000m . Pozdrawiam .
Najpiękniejsze ? Chyba wszystkie - oczywiście żartuję
Najokazalsze - bo najstarsze to ; Rosarium Utersen , New Dawn ,Coral Dawn , Francois Jurnanville
, Gloria Dei , Casanova , Schneewittchen Climbing , Louise Odier
, Mary Rose , Constance Spry , Lykkefund i nieznana angielska
po dziadku .
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gertrudko, to ja na to mogę tylko powiedzieć... ;:24 ajajajajaj... ;:154 i nie mogę się doczekać na lato i na zdjęcia! Na zdjecia, które można będzie powiększyć na cały ekran!!! Takie na których będzie można widzieć róże z bliska, z daleka i z perspektywy! Takie, żeby można było nacieszyć oczy do oporu!
A poza różami, jakie masz jeszcze inne roślinki? (Nie mam na myśli trawy! ) :lol: :lol: :lol:

Mówiłam to już na początku, ale powtórzę: bardzo, bardzo się cieszę, że pojawiłaś się na tym forum! :D :D :D
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Poza różami , mam mnóstwo bylin - przeważnie tych "wiejskich "[ malwy , ostróżki , floksy , dzielżany itp ] - żeby utrzymać klimat ogrodu . Sadzę też powojniki oraz wiciokrzewy - wpuszczam je w krzewy róż , lub na nieliczne iglaczki [ są tylko po to aby zimą nie było "goło" ] , a pozostałe miejsca wypełniam jednorocznymi .Do tego wszystkiego dochodzi parę drzew owocowych wkomponowanych w rabaty [ no i owiniętych bluszczem lub powojnikami ] i kilka krzewów ozdobnych . Mam nadzieję że Ci się spodoba , jak wiosną zamieszczę więcej zdjęć - bo Twój ogród zrobił na mnie wrażenie jest w podobnym sielskim stylu . Ja swój ciągle dopieszczam i ciągle coś znajduję co jest do poprawki . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gertrudko, czy ja dobrze zrozumiałam? Wiciokrzewy tez łączysz z różami. Powojniki to rozumiem, bo nie są bardzo "objętościowe, ale wiciokrzew wydaje mi się zbyt ciężki... Jeśli tak, powiedz jaki efekt to daje i czy jakoś specjalnie przycinasz wiciokrzew? Czy wplatasz go w róże pnące czy rabatowe? Może i ja bym tak spróbowała? ...
Mój ogród jest jeszcze raczej młody i, jeśli nie czytałaś tego co pisałam w moim wątku, był tworzony tak trochę na wariackich papierach. Popełniłam trochę błędów, które teraz staram się poprawiać, ale z drugiej strony cieszę się, że na nikim się nie inspirowałam, bo mogę mieć satysfakcję, że chociaż nie jest idealny, jest tylko moim dziełem. A udoskonalać go będę pewnie jeszcze długo... :D chociaż musi być trochę "potargany", żeby być taki właśnie sielski...

Nie mogę się wprost doczekać na Twoje zdjecia! :D :D :D
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Wiciokrzew sam wchodzi w róże - ale dosadziłam go tylko do pnących [ tych b. wysokich o dużych kwiatach- dla uzyskania kontrastu z drobnymi kwiatostanami wiciokrzewu ] przymocowanych do solidnych podpór [ u mnie jest to ażurowa wiata na drewno ] , daje to b. ładny efekt - pomysł nie jest do końca mój , podpatrzyłam to na jakiejś angielskiej stronie ogrodniczej w internecie . Nie trzeba specjalnie ciąć , chyba że zaczyna "włazić " tam gdzie nie chcemy , pasuje właśnie do takich troszkę "potarganych " ogrodów , gdzie wygląda b. naturalnie . Ja również tworzę swój ogród całkowicie sama [ byliny najczęściej hoduję z nasion, kopanie też jest tylko moją działką - męża całkowicie pochłania myślistwo ] , ale czasami coś podpatrzę na jakimś zdjęciu i odtwarzam podobny efekt u siebie , dlatego uwielbiam zdjęcia pięknych ogrodów .
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję Ci bardzo! To ja w takim razie też tak zrobię w jednym miejscu! Nawet mi to na rękę, bo wydaje mi się, że może powstać ciekawe połączenie kolorystyczne a przy tym, w miejscu, które mam na myśli, powinno być w miarę łatwo posadzić! :D :D :D
A może masz jeszcze jakieś stare zdjecia ze swojego ogródka, bo do wiosny jeszcze daleko, a ja już się nie mogę doczekać na Twoje zdjecia! (Te, które są, już kilka razy oglądałam, tylko jestem cały czas nienasycona, bo nie da się ich powiększyć... :? - u mnie, kiedy klikniesz raz na zdjęcie, a potem jeszcze raz, to możesz je zobaczyć na całym ekranie... )
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Mnie też się ten pomysł z wiciokrzewem podoba :D Posadziłam jesienią różę przy furtce, a z drugiej strony wiciokrzew w nadziei, ze zejdą się nad furtką i dadza ciekawy efekt, ale nie jestem pewna, czy to wyjdzie tak jak sobie wyobrażam :roll: Moze kiedyś spróbuję posadzić je razem, tak jak Ty - o ile tylko znajdę odpowiednie miejsce ;)
Też chciałabym juz oglądać Twoje zdjęcia. Mam nadzieję, ze bedziesz ich robic dużo :D
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Znalazłam jeszcze starą fotkę mojego ramblera "Flammentanz"- zrobiona archaicznym aparatem więc trochę marnej jakości . Obrazek
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Ale u ciebie ślicznie Gertrudo. Te róże są zachwycające. Nie wiem jak wy to robicie, że u Was te róże takie dorodne i śliczne. Podziwiałam je tez w ogrodzie Zofii i Jędrusia - a teraz te twoje. Ja co prawda mam kilka róż, ale są marne.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Piękne są, Gertrudo! Krzak aż oblepiony różami! :D
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Ladny ten krzaczek róży. :D
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p
Od: 1 lis 2007, o 14:42

Post »

Czy ta róża miała w ogóle liście ,bo przy takiej ilości kwiatów prawie ich nie widać :shock: .Piękna!!!
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Wszystkim odwiedzającym mój ogród życzę ; zdrowych , pogodnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego Roku . Niech Wasze ogrody w nadchodzącym roku jeszcze bardziej pięknieją i cieszą oczy . Pozdrawiam . ;:23
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Róże

Post »

Gertrudo mam kilka pytań. Z racji, że w przyszłości zamierzam mieć ogród bardzo podobny do Twojego i na wiosnę w zasadzie posadziłam około 20 krzewów zakupionych w KordesRose chciałabym się dowiedzieć, bo niestety nigdzie tego nie piszą: po ilu latach krzew róży osiąga wielkość podawaną przez hodowcę?
czy zachowujesz dużą odległość od krzaków przy podsadzaniu bylinami i jednorocznymi?
gdzie w Polsce kupowałaś róże odmianowe i czy byłaś zadowolona?
czy najpierw oglądasz róże na zdjęciach a potem ich szukasz ? (ja tak spełniłam marzenie o Fantin Latour) czy idziesz do sklepu i kupujesz z asortymentu jaki tam jest?
Jak jest z doborem kolorystycznym róż sąsiadujących i bylin?
Czy rzeczywiście taki ogród jest trudny do utrzymania, a róże bardzo wymagające? (pracuję zawodowo min. 9 godz dziennie, na ogród w zasadzie pozostają mi weekendy i to nie wszystkie, czy sobie poradzę?).
To na razie tyle, miło będzie jak znajdziesz czas na odpowiedź,
pozdrawiam gorąco:)
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Klusko, jak i gdzie kupowałaś te od Kordesa?
Ja znalazłam dane przedstawiciela:
Poland
RosaĆwik - Andrzej Ćwik,
ul. Dworcowa 37 a
62-001 Chludowo/K, Poznania
Tel./Fax: +48-61 811 64 60
E-mail: cwik@post.pl
Czy to tam?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”