Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Johna
200p
200p
Od: 10 wrz 2013, o 12:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2

Post »

Tylko się ze mnie nie śmiejcie bo być może pytanie naiwne ale pierwszy raz w życiu uprawiam warzywka i mam milion wątpliwości. Czytam oczywiście wszystko ale im więcej czytam tym mniej wiem.
Czy dobrze myślę że różnica we wzroście tych pomidorków to ich cecha gatunkowa? Te dwa największe to Orange Strawberry - czy one są duże? W opisie pomidorów na akcje są opisane jako rachityczne krzaczki, z drugiej strony White Tomesol i Złoty Ożarowski są opisane jako wysokie a u mnie są zdecydowanie mniejsze.
Czy to normalne???
Zaznaczam że były wysiewane tego samego dnia, tego samego dnia pikowane, stoją razem w tym samym miejscu, tak samo są nawożone i podlewane.
Czy powinnam zróżnicować opiekę nad nimi?

Obrazek

I jeszcze powrócę do mojego poprzedniego pytania bo umknęło : jak długo czekać na wykiełkowanie nasion pomidora - kiedy dać sobie spokój? (stoją od piątku wieczór) Gdzieś doczytałam że nasiona pomidora kiełkują od 5 do 7 dni ale dotyczyło to wysiewu bezpośrednio do ziemi.
Pozdrawiam Asia
Pabblo_Pl

Post »

Te dwa pomidorki na pierwszym planie, przesadź tak żeby były w ziemi pod same liście.

Możesz użyć plastikowych kubków od piwa 0,5 l..

Ogólnie pomidora przepikowuje kilka razy żeby ograniczyć jego wzrost..

Tak wyglądają dziś moje sadzonki siane 01.02.14

A zobacz ile mam miejsca w kubkach i jak jeszcze podrosną to dosypie tam ziemi..

Obrazek

Co do kiełkowania to postaw pojemnik w ciepłym miejscu, nakryj folią spożywczą i czekaj nawet do 9 dni..

Pozdrawiam
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47

Post »

Ja swoje pomidory posialam we środę ,a w sobotę już zaczęły kiełkować.Trzymałam je w piekarniku.Teraz stają na parapecie.
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oto cześć mojej pomidorowej rozsady z nasion forumowego przyjaciela przed rozsadzeniem do kubków 0,4l. Obawiam sie ze troszkę za wcześnie posiałem bo cześć z nich będzie przeznaczona na pole a do połowy maja duzo czasu. Najwyżej dostaną większe kubki, takie prawdziwie piwne 0,5l.
Obrazek
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Pabblo_Pl

Post »

D3flo nie wiem jak je przepikowałeś ale na tym zdjęciu są źle wsadzone..

Pomidora sadzi się pod same liście nawet w literę U w ten sposób pomidorki się nie wyciągają.

Co możesz zobaczyć na moim zdjęciu a te pomidory wysiałem 01.02.14 !!

Dodatkowo wskazane jest przy tak wczesnym sianiu kilka razy go przepikować, wtedy rozbuduje korzenie a nie będzie rósł do góry..
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41

Post »

To zdjęcie jest zrobione przed rozsadzeniem do kubków. Pomidory były siane do wielodoniczek w dniu kobiet. Niektóre widać są wyciągnięte ale przyczyna tego było to ze pierwsze listki nie mogły zrzucić osłonki nasionka. Gdyby sie rozwinęły pewno dostałyby wiecej światła i nie ciagły by tak do góry. Nie wiem co było przyczyną tego czepiania sie osłonki która za skarby nie chciała odpaść a była twarda jak kamień. Co do pikowania- tak, głęboko pod pierwsze listki.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Z moich obserwacji wynika, że pozostawanie osłonki nasiona na roślinie (pomidorze, papryce, dyni) może być spowodowane zbyt płytkim wysianiem nasiona. Jeśli jest posiane trochę głębiej ziemia je blokuje i liścieniom swoją własną siłą łatwiej wyjść z łupiny.
Pozdrawiam
Adam
maalpunia
50p
50p
Od: 1 mar 2014, o 22:11

Post »

A to moje maleństwa: pomidory i ogórki, a pomiędzy trochę kwiatów:
Obrazek
Pozdrawiam :)
ABan
500p
500p

Post »

Ogórki niedługo będziesz musiał wysadzać, bo one tylko jako małe (liścienie i dwa nie do końca wykształcone liście właściwe) dobrze się przyjmują. Jak u was z pogodą? :)
Pozdrawiam
Adam
maalpunia
50p
50p
Od: 1 mar 2014, o 22:11

Post »

Pewnie, że się nie obraziłam :-D. Pewnie, gdybyście Wy tego nie zauważyli to ja bym nie zwróciła uwagi, albo potraktowała jako literówkę. Wiszę na forum od rana i to jest wątek na dobranoc więc oczy mam jak królik ;:219.
O mądrym wysadzaniu ogórków z rozsady do gruntu przeczytałam dopiero dzisiaj jak już siewki mają ponad 3 tygodnie ;:223, a pogoda jak na złość nie dopisuje. W nocy zdarza się przymrozić, a od kilku dni deszcz, wczoraj i grad zawitał. Jak na złość wiosna przyszła, skusiła ciepełkiem do grzebania w ziemii i pokazała środkowy palec :;230. Od tygodnia tylko żonkile w ogródku naprowadzają mnie na właściwy miesiąc w kalendarzu ;:223 .
Błażeju, te rośliny w mniejszych doniczkach to wilce. Mają zakryć paskudny płot. Tylko popełniłam z nimi kolejną gafę kierując się podpowiedzią producenta i próbując stworzyć rozsadę w domu. Szkoda tylko, że po fakcie doczytałam, że wilce nie cierpią przesadzania i najlepiej siać je wprost do gruntu. Nie mówiąc o tym, że tam gdzie chciałam żeby rosły jest cień, a preferują pełne słońce :;230 ;:124 . Same babole na start ;:14.
Dziękuję wszystkim za wszelakie podpowiedzi i rady :-). ;:168
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziękuje za wyjaśnienie dotyczące roślinek :) Jak to się mówi pierwsze koty za płoty :wink: Teraz to już będzie tylko lepiej :D Z pomocą forum oczywiście :uszy
Ja się martwiłem o mój por. Po przycięciu stanął na jakiś czas :) a jak go dziś rano zobaczyłem, to byłem w lekkim szoku. W dwa dni urósł tyle, że jest wyższy niż był przed przycięciem ;:oj
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Podkiełkowałam nasiona ogórków i wczoraj powtykałam w doniczki. W zeszłym roku miałam bardzo kiepskie plony, ale to chyba bliskie sąsiedztwo pomidorów i bardzo kiepska ziemia były tego powodem (tak myślę, ale czy tak było??)
Przyjęły się, mimo, że przesadzałam do gruntu z 3-4 liśćmi właściwymi.
ABan, to chyba miałam szczęście (pomijając zerowe plony) :;230
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

I gdzie Ty wysadzisz te ogórki ?
ABan
500p
500p

Post »

Wyrośnięte ogórki też się po jakimś czasie przyjmą, ale przez dłuższy czas będą się męczyły, tak że dogonią je te wysiane w tym samym czasie bezpośrednio do gruntu.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

No, jak gdzie wysadzę.... dopiero się kiełki pokazały, jeszcze potrwa zanim będą gotowe, pewnie i miesiąc zejdzie :wink:
Mam ogródek zimowy. Tam je wcisnę jeśli pod koniec kwietnia będzie nieodpowiednia pogoda.

Co miałam zrobić jak mnie rączęta swędziały... :heja
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”