Kiszona kapusta,buraki,pomidory i inne warzywa

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
PatiLu
100p
100p
Od: 2 mar 2015, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kiszone pomidory i inne warzywa

Post »

Wow- a jak w smaku? :shock: Mogę uśmiechnąć sie o przepisik?
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kiszone liście winogron .
Zrywam młode liście winogron . Nie uszkodzone , ładne . Robię to sierpniu lub na początku wrześna . Swoich winorośli nie mam , więc korzystam z uprzejmości sąsiadki ;:180

Wymyte liście złożyłam po 8 sztuk i zawinęłam w rulon . Takich rulonów zrobiłam 5 lub 6 i ułożyłam w słoiku 0,9 l . Dodałam takie przyprawy jak do kiszenia ogórków , kilka ząbków czosnku , koszyczek kopru , troszkę korzenia chrzanu , pare ziarek gorczycy . Zalałam wodą z solą i odstawiłam na kilka dni do kiszenia . Po ukiszeniu przeniosłam słoik do lodówki .
Tak ukiszone liście są już gotowe do użycia .
Robię z nich gołąbki . Farsz to dobrze przyprawione mielone mięso z ryżem . Reszta jak z gołąbkami z liści kapusty .
Z liści winogron gołąbki wychodzą takie na jeden kęs , no może dwa . Podaje je jako przystawkę , a nie danie główne . Na główne dla kilku osób to się dobrze trzeba nakręcić , a i liści sporo by było potrzeba . :D
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiszę również czosnek . Można go potem dodawać do różnych sałatek , lub chrupać solo . :D

Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

Ukisiłem w tym roku pomidorki koktajlowe, ale do każdego słoika
dodatkowo jedna ostra, żółta papryczka.
Po 1 miesiącu było takie sobie, ale teraz, po 4 miesiącach jest rewelacyjne.
Super pasuje ze śledziami matiasami.
Pocięte na kawałki śledzie zalewam zalewą z kiszonych pomidorków, a
same pomidorki szatkuję wraz z papryczką na małe kawałeczki.
Polecam.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Ze śledzikiem? ;:oj Muszę spróbować ;:173 Tak się dobrze składa, że mam i kiszone pomidorki i śledziki w lodówce leżakują ;:306
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyznam szczerze , że takiego mariażu jeszcze nie próbowałam ;:oj
Na imprezę sylwestrową mamy za zadanie zabezpieczyć marynaty i kiszonki .
Jutro zrobię dokładny przegląd , trochę się tego na pewno nazbiera . ;:108
Pozdrawiam, Beata.
x - e-1

Post »

Beatko ależ Ty różności kisisz ;:180 Może w nowym sezonie pójdę w Twoje ślady i spróbuję zakisić liście winogron, albo czosnek?
Wiesz Beatko, że dopiero niedawno zobaczyłam, że to Twój wątek? :;230 Gratuluję decyzji ;:333
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu

Ja tego wątku nie zakładałam . Zrobiłam tylko kilka pierwszych wpisów o kiszonych pomidorach w wątku o pomidorach . Moderator sam przeniósł to do jednego i stworzył wątek .
Swoją drogą cieszy , że może trochę więcej osób spróbuje robić kiszonki nie tylko z ogórków i kapusty .
Czytałaś , koleżanki kiszą kalarepę , rzodkiewkę i inne warzywa .
Kiszone głąbiki z sałaty szczerze polecam , przypominają smakiem ogórki , a można mieć je dużo wcześniej . Po za tym są specalne odmiany sałat do kiszenia np. Głąbiki krakowskie .
Oczywiście smak to sprawa bardzo subiektywna , ale jeśli się czegoś nie spróbuje to trudno o tym dyskutować . Przecież nie wszystkie potrawy wszystkim smakują , ale próbujemy nowych rzeczy .
Kiszonki na pewno są bardzo zdrowe . I dużo nacji narodowych z nich korzysta , nawet w Afryce . Mam na myśli kiszone cytryny marokańskie .
Warto próbować i kosztować . ;:333
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Kontakt:

Post »

Liście winogron do kiszenia najlepsze są w kwietniu i maju. Pyszna też jest kiszona rzepa.
Beata
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

Ale najpyszniejszy jest sok z kiszonych buraków ćwikłowych.
PatiLu
100p
100p
Od: 2 mar 2015, o 13:42

Post »

Artur- nie bądź tajemniczy- daj od razu przepisa :heja
Ja żałuję rzeczy , ktorych nie moge spożytkować w sezonie ( nie mam gdzie rozdawac)- chętnie spróbuję co mi smakuje zapakowane w słoiki na zimę.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

artur1968 pisze:Ale najpyszniejszy jest sok z kiszonych buraków ćwikłowych.
Czyli zakwas.
Moje wątki
Festina Lente
x - e-1

Post »

Pomidory zakisiłam po zachęceniu mnie przez Beatkę i jestem nimi zachwycona. Najlepiej ze wszystkich wypadła odmiana Kmicic. Po ukiszeniu są one nadal twarde i zachowały idealnie kształt. Można je ładnie pokroić na cząstki, więc zastosowanie mają bardzo szerokie. Nadają się nie tylko na zakąskę, ale można nimi dekorować potrawy, czy pokroić w plastry na kanapkę. Smak jest naprawdę ok. Inne odmiany, które kisiłam nie zachowały takiej formy, są mocno rozciapciane, albo mają mnóstwo pestek jak np. Perła Małopolski.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie widzę potrzeby przekierowywania na inne fora, kto będzie zainteresowany to sam sobie znajdzie w sieci. szarotka66
Od siebie dodam przepis na kimchi:
2 kapusty pekińskie
2 czubate łyżki soli
Pokroić kapustę w duże kawałki i zalać ciepłą wodą z rozpuszczoną solą. Zostawić na parę godzin, mieszając od czasu do czasu. Kapusta zmięknie i zmniejszy objętość. Odcedzić ją i przepłukać z solanki pod bieżącą wodą.
Do tak przygotowanej kapusty dodać:
2 czubate łyżki czerwonej papryki wymieszane na pastę z wodą (w oryginale powinna być koreańska pasta Kochu Chang - coś jak Harrisa, ale mniej ostra i z dodatkiem sosu sojowego)
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżka zmiażdżonego świeżego imbiru
3 - 4 dymki (z braku zastąpiłam posiekanym porem)
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1/2 startego jabłka
1/2 startej cebuli
1/2 startej gruszki
ok 150 ml wody
Wszystko dokładnie wymieszać (w rękawiczkach!) i przełożyć do słoików, postawić na tacy, bo może wyciekać sok. Zostawić na 1 dzień w temperaturze pokojowej a potem przenieść do zimnego miejsca.
Jest ukiszona po ok. 3 tygodniach.
Podobnie można kisić ogórki i kapustę Bok Choi.
I kiszone cytryny:
8 cytryn (tyle zmieściło mi się w litrowym słoiku)
gruboziarnista sól morska (użyłam zwykłej soli)
listek laurowy
kilka ziaren czarnego pieprzu
kawałek laski cynamonu
2 goździki
kilka nasion kolendry
Wyszorowane cytryny przekroić najpierw wzdłuż na pół, nie dochodząc do końca, a potem jeszcze raz przekroić, tak, by powstały połączone z jednej strony ćwiartki. Rozchylić ćwiartki cytryn i nasypać do środka sól. Włożyć cytryny do słoika, przyciskając, by jak najściślej je upakować. Dodać przyprawy. Cytryny w trakcie wkładania puściły dużo soku, zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Po tygodniu nadają się do spożycia, ale można je w lodówce przechowywać znacznie dłużej. Używamy je do potraw z mięsa w stylu marokańskim np. tagine. Usuwa się miąższ i bierze tylko skórkę, są bardzo aromatyczne!
Beata
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeszcze podam przepis z książki, ale wielokrotnie wykorzystany. Takie nie marnowanie resztek. Coś co zostaje po przygotowaniach świątecznych.. za Jadwigą Łukasiak ?Przepisy kulinarne dla oszczędnej gospodyni? ? 1990.
podłoże z buraków kiszonych
1 kg buraków ćwikłowych, ukiszonych
30 dkg okrawków surowych różnych mięs i
10 dkg wędliny lub
30 dkg okrawków mięs duszonych, gotowanych i wędlin
10 dkg cebuli
10 dkg oleju
sól, pieprz, kminek, majeranek, liść laurowy, czosnek, ziele angielskie
Buraki kiszone zostają nam po kiszeniu barszczu i przeważnie są wyrzucane. Tymczasem można zrobić z nich podłoże, wykorzystując do niego okrawki mięs i wędlin. Kwas zlać z buraków nie odciskając ich, przecedzić go i zużyć do barszczu lub na napoje. Jeśli buraki były starte przed kiszeniem na tarce jarzynowej o grubych oczkach ? to są już rozdrobnione, jeśli zaś były krojone na duże kawałki lub w plastry, trzeba je rozdrobnić ? zetrzeć na tarce lub poszatkować jak makaron. Mięso surowe pokroić w kostkę, obsmażyć na połowie oleju (lub na smalcu) i udusić z częścią cebuli i z przyprawami. Jeśli używamy resztek mięsa gotowanego lub duszonego wystarczy go wraz z cebulą podsmażyć. Pozostałą cebulę udusić na reszcie oleju (smalcu). Na koniec podsmażania zalać patelnię ół litrem wody i przez chwilę dusić. Uduszone mięso i cebulę z wywarem dodać do buraków i dusić ok. 40 minut, podlewając co jakiś czas niedużą ilością wody. Do miękkich buraków dodać uduszone mięso wraz z sosem i pokrojoną wędlinę, przyprawy i przetrzymać na małym ogniu ok. 30 minut. W ten sposób przyrządzony podłoże ma kolor lekko brązowy i smak zbliżony do podłoże z kapusty.
Beata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”