Staw kąpielowy
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Staw kąpielowy
Witaj Agatko,
Może zacznę tak.
Pierwsza sprawa to proszę o wrzucenie zdjęcia planu w większej rozdzielczości bo to 800 × 600px jest ciut za małe, nie widzę szczegółów projektu. Poza tym nanieś na nim wymiary oczka, strumienia i basenu. Co zaś do samej koncepcji, to podoba mi się bardzo, z jednym poważnym ale. Chodzi mi o kształt basenu i samego oczka. Czy basen musi być prostokątny, a oczko okrągłe. Strumień zaprojektowałaś naturalistyczny, a oczko i basen wydają mi się do otoczenia Twego ogrodu za bardzo że tak powiem formalne. Nie pasują mi tam. Nie wiem w jakim stylu chcesz robić ogród. Czy ma to być ogród taki jakich tysiące są do okola, czyli nieregularne grządki z korą wokół granic działki, na nich iglaki i ozdobne krzewy a w środku ogrodu strzyżony trawnik.
Twój ogród aż się prosi, aby zrobić w nim ogród naturalistyczny. Rozejrzyj się dokoła ogrodu a zobaczysz drzewa rosnące w jego tle. Czyli przedsionek puszczy. Mnie osobiście rażą takie ogrody z grządkami z korą i iglakami i trawniczkiem na środku w takim krajobrazie jaki masz za ogrodem. Moim zdaniem ogród w takim otoczeniu powinien być przedłużeniem tego co masz za nim. Zerknij TUTAJ, i TUTAJ masz kilka artykułów o ogrodach naturalistycznych a w zasadzie biocenotycznych takich w zgodzie z naturą. TUTAJ natomiast poczytasz co można zrobić zamiast strzyżonego trawnika.
To tak na początek. Bo muszę lecieć do pracy. Jak podrzucisz mi te większe zdjęcie takie np 3072px to porozmawiamy na temat spraw technicznych, dotyczących basenu oczka i strumienia. Koncepcja tych rozwiązań bardzo mi pasuje, z tym tylko że jak mówiłem na początku ten basen można by było zrobić inaczej. Po południu podrzucę Ci fotkę takiego rozwiązania w którym niecka basenu jest wewnątrz ... w oczku.
Może zacznę tak.
Pierwsza sprawa to proszę o wrzucenie zdjęcia planu w większej rozdzielczości bo to 800 × 600px jest ciut za małe, nie widzę szczegółów projektu. Poza tym nanieś na nim wymiary oczka, strumienia i basenu. Co zaś do samej koncepcji, to podoba mi się bardzo, z jednym poważnym ale. Chodzi mi o kształt basenu i samego oczka. Czy basen musi być prostokątny, a oczko okrągłe. Strumień zaprojektowałaś naturalistyczny, a oczko i basen wydają mi się do otoczenia Twego ogrodu za bardzo że tak powiem formalne. Nie pasują mi tam. Nie wiem w jakim stylu chcesz robić ogród. Czy ma to być ogród taki jakich tysiące są do okola, czyli nieregularne grządki z korą wokół granic działki, na nich iglaki i ozdobne krzewy a w środku ogrodu strzyżony trawnik.
Twój ogród aż się prosi, aby zrobić w nim ogród naturalistyczny. Rozejrzyj się dokoła ogrodu a zobaczysz drzewa rosnące w jego tle. Czyli przedsionek puszczy. Mnie osobiście rażą takie ogrody z grządkami z korą i iglakami i trawniczkiem na środku w takim krajobrazie jaki masz za ogrodem. Moim zdaniem ogród w takim otoczeniu powinien być przedłużeniem tego co masz za nim. Zerknij TUTAJ, i TUTAJ masz kilka artykułów o ogrodach naturalistycznych a w zasadzie biocenotycznych takich w zgodzie z naturą. TUTAJ natomiast poczytasz co można zrobić zamiast strzyżonego trawnika.
To tak na początek. Bo muszę lecieć do pracy. Jak podrzucisz mi te większe zdjęcie takie np 3072px to porozmawiamy na temat spraw technicznych, dotyczących basenu oczka i strumienia. Koncepcja tych rozwiązań bardzo mi pasuje, z tym tylko że jak mówiłem na początku ten basen można by było zrobić inaczej. Po południu podrzucę Ci fotkę takiego rozwiązania w którym niecka basenu jest wewnątrz ... w oczku.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O, widzę,że się tu wiele nauczę ! Od strony technicznej nie mam nic do powiedzenia, no, może poza tym, że staw kąpielowy ( o dwóch strefach) nie wymaga stosowania filtra ani chemii - wodę czyszczą rośliny. Tylko musi być odpowiednia powierzchnia stawu.
Nie widzę całości projektu...ale na tym fragmencie brak mi spójności stylu. Strumień wydaje sie być naturalny, a część do pływania -nie. Dom nie jest połączony z ogrodem. Wydaje mi się ,że warto to ujednolicić. Zakładając , że wokół jest las - propozycja Pawła bardzo by pasowała.
Nie widzę całości projektu...ale na tym fragmencie brak mi spójności stylu. Strumień wydaje sie być naturalny, a część do pływania -nie. Dom nie jest połączony z ogrodem. Wydaje mi się ,że warto to ujednolicić. Zakładając , że wokół jest las - propozycja Pawła bardzo by pasowała.
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Och, bo to tylko fragment i to malutki. Ten budynek, to nawet nie dom, tylko komórka gospodarcza. Ogromniasty dom jest poniżej i go nie widać na zdjęciu. Przepraszam Pawle, nie napisałam, że to nie mój ogród (jeszcze niestety). To projekt na zaliczenie kursu projektowania ogrodów. A ja się uparłam, że zaprojektuję tu staw kąpielowy, żeby się przy okazji czegoś nauczyć.
Działka niestety nie ma szans na ładne widoki, bo stoi w samym środku wsi i ze wszystkich stron dookoła są tylko gospodarstwa jak od sztancy: dom+obora, dom+stodoła. Dom kompletnie nie pasuje do okolicy. Jest bardzo formalny, dlatego część kąpielowa jest taka geometryczna. Ale przecież nie zrobię kanciastego strumienia
.
Zrobię zdjęcie całości i lepsze zdjęcie tego fragmentu i zaraz wkleję. A w ogóle to wielkie dzięki za zainteresowanie!
Całość

i interesujący nas fragment. Wklejam miniaturkę, bo zgodnie z życzeniem plik jest ciężkawy ;)

Zdjęcia jednak nie wyszły lepsze. Jakoś mój aparat nie lubi się z kalką kreślarską i ołówkiem. Dopiero jak pociągnę pisakiem to coś wychodzi na zdjęciach.
Działka niestety nie ma szans na ładne widoki, bo stoi w samym środku wsi i ze wszystkich stron dookoła są tylko gospodarstwa jak od sztancy: dom+obora, dom+stodoła. Dom kompletnie nie pasuje do okolicy. Jest bardzo formalny, dlatego część kąpielowa jest taka geometryczna. Ale przecież nie zrobię kanciastego strumienia

Zrobię zdjęcie całości i lepsze zdjęcie tego fragmentu i zaraz wkleję. A w ogóle to wielkie dzięki za zainteresowanie!

Całość

i interesujący nas fragment. Wklejam miniaturkę, bo zgodnie z życzeniem plik jest ciężkawy ;)

Zdjęcia jednak nie wyszły lepsze. Jakoś mój aparat nie lubi się z kalką kreślarską i ołówkiem. Dopiero jak pociągnę pisakiem to coś wychodzi na zdjęciach.
Agata
-
- Kontakt:
Stawy kąpielowe powinny mieć co najmniej 2/3 powierzchni przeznaczone na strefę roślinną która odpowiada za czystość wody w całym stawie. Ta strefa ma specjalną konstrukcję odgraniczającą ją od strefy rekreacyjnej. Ma poza tym specjalny przepuszczalny substrat w którym posadzone są rośliny. Na dnie strefy roślinnej rozłożony jest drenaż połączony ze strefą rekreacyjną, co zapewnia ruch wody w substracie. Ograniczenie strefy rekreacyjnej robi się w zasadzie pod powierzchnią stawu, tak aby stale była przykryta wodą. Poza tym w tej strefie stosuje się tzw. spusty denne i skimmery. Te pierwsze zbierają do systemu filtrów osady denne, natomiast skimmery zbierają zanieczyszczenia z powierzchni stawu i również są podłączone do systemu filtracyjnego.riane pisze:A ja się uparłam, że zaprojektuję tu staw kąpielowy, żeby się przy okazji czegoś nauczyć.
Ale możesz zrobić strefę kąpielową również owalną, wpisaną w oczko, całość będzie tworzyła staw.Dom kompletnie nie pasuje do okolicy. Jest bardzo formalny, dlatego część kąpielowa jest taka geometryczna.
Na przykład coś takiego (również duży plik):

"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- riane
Dookoła tego prostokątnego basenu umieściłam metrowy kamienny brzeg, na którym można się położyć albo usiąść i z bliska podglądać oczko, nie mocząc się. Zakładam, że woda w basenie będzie zdatna do kąpieli tylko przez 2-3 miesiące w roku. A oczko można podglądać przez prawie cały rok. A na pewno trzeba mieć w miarę wygodne dojście pielęgnacyjne (choćby po to, żeby wyławiać padnięte ryby
).
Ale taki okrągły staw mi pasuje
Tylko czy teraz nie są zaburzone proporcje? W takim układzie jakieś 3/4 powierzchni wody stojącej jest na strefę kąpielową. Jest co prawda strumień, ale czy da razem 2/3 to nie jestem pewna. Za to zaciekawiło mnie, że wprowadzasz strumień od razu do głębokiej części oczka. Czemu nie do płytkiej?
Czy ja dobrze rozumiem, że woda ze strefy roślinnej do strefy kąpielowej przelewa się na dwa sposoby: wierzchem (ponad przegrodą) i pod dnem (po przesączeniu przez substrat)? A jak wymusić, żeby cała woda nie przelewała się górą, gdzie przecież ma dużo mniejsze opory? I jak zatrzymać w oczku rośliny pływające po powierzchni (np. hiacynciki czy zwykłą rzęsę)?
Skimmery umieszcza się w oczku, prawda? I pewnie pływające farfocle (liście, owady, pyłki i kurz) są zbierane równie sprawnie jak rośliny pływające? Nie jestem przekonana, czy to się opłaca biologicznie
. Nie dało by się tak zrobić, żeby nie stosować skimmerów, a żeby woda była czysta? Nie mówiąc już o tym, że jakoś mi estetycznie nie pasuje taka ssawka w oczku. Jeśli się mylę, to mnie naprostujcie 
A spusty denne w oczku czy w strefie kąpielowej? Właściwie to w zwykłych basenach też są kratki w dnie, zbierające brudy. Chodzi o coś tym stylu?

Ale taki okrągły staw mi pasuje

Tylko czy teraz nie są zaburzone proporcje? W takim układzie jakieś 3/4 powierzchni wody stojącej jest na strefę kąpielową. Jest co prawda strumień, ale czy da razem 2/3 to nie jestem pewna. Za to zaciekawiło mnie, że wprowadzasz strumień od razu do głębokiej części oczka. Czemu nie do płytkiej?
Czy ja dobrze rozumiem, że woda ze strefy roślinnej do strefy kąpielowej przelewa się na dwa sposoby: wierzchem (ponad przegrodą) i pod dnem (po przesączeniu przez substrat)? A jak wymusić, żeby cała woda nie przelewała się górą, gdzie przecież ma dużo mniejsze opory? I jak zatrzymać w oczku rośliny pływające po powierzchni (np. hiacynciki czy zwykłą rzęsę)?
Skimmery umieszcza się w oczku, prawda? I pewnie pływające farfocle (liście, owady, pyłki i kurz) są zbierane równie sprawnie jak rośliny pływające? Nie jestem przekonana, czy to się opłaca biologicznie

A spusty denne w oczku czy w strefie kąpielowej? Właściwie to w zwykłych basenach też są kratki w dnie, zbierające brudy. Chodzi o coś tym stylu?
Agata
-
- Kontakt:
A może wystarczy trawnik dookoła, jest bardziej przyjazny, i wygląda bardziej naturalnie niż kamienie, można na nim poleżeć a i dostępu nie ogranicza w żaden sposób. Żwirem wykańczasz jedynie same brzegi oczka. Na przykład coś takiego:riane pisze: A oczko można podglądać przez prawie cały rok. A na pewno trzeba mieć w miarę wygodne dojście pielęgnacyjne (choćby po to, żeby wyławiać padnięte ryby).

A co do padniętych ryb, to z reguły dowiadujesz się o tym że jakaś ryba padła, dopiero w momencie ich liczenia po podaniu im specjalnie w tym celu karmy. W takich stawach nie musisz karmić ryb, żyją tym co w nim znajdą, a wierz mi, znajdują w nim wystarczająca ilość pokarmu aby rozwijać się bez jakichkolwiek problemów.
Jest co prawda strumień, ale czy da razem 2/3 to nie jestem pewna. Za to zaciekawiło mnie, że wprowadzasz strumień od razu do głębokiej części oczka. Czemu nie do płytkiej?
Wyprowadzam strumień do głębokiej wody, aby to ujście było widoczne. Jeśli wyprowadzę do strefy płytkiej to z czasem zarośnie ono roślinami. Ale skoro chcesz do płytkiej, to poniżej jeszcze inna koncepcja. Całość strefy rekreacyjnej jest ok 50 cm pod wodą, odpada kwestia jaj uszczelnienia. Wybudowana ona jest na jednej płachcie membrany EPDM, razem ze strefą regenerującą wodę czyli resztą stawu.

Takie rozwiązanie jest tańsze i prostsze w budowie. W takim przypadku przed położeniem membrany jedynie fundamenty i zbrojoną wylewkę pod konstrukcję dna strefy rekreacyjnej. Następnie po położeniu podkładu z geowłókniny układasz membranę EPDM i następnie pod całą strefą układasz drugą warstwę geowłókniny i na tym dopiero robi się zbrojenie dna i ścian strefy. Przed wylaniem dna i budową ścianek instaluje się instalację odprowadzającą wodę z opływów dennych i ze skimmerów do filtra. Poniżej przykład takiego montażu w oczku dla koi, lecz sposób budowy tej instalacji jest taki sam w stawie rekreacyjnym.

Tak wygląda spust denny z areatorem i jego schemat dziania i instalacji:

Dobrze rozumiesz

Bez obawy o rośliny swobodnie pływające, a to dlatego że nie stosuje się ich w takich rozwiązaniach. Wyobraź sobie pływanie między pistiami, chiacyntami czy rzęsą. Nie mówiąc już o tym że te te dwie pierwsze rośliny w naszym nie są traktowane jako byliny i są jedynie roślinami sezonowymi, już pomijam to ze hiacynty nie zakwitają w naszym klimacie. Rzęsa natomiast rośnie w zasadzie w wodach przenawożonych, a tego nie chcemy w naszym stawie. a nawet gdyby to jak wyglądała byś wynurzając się spod wody pokrytej rzęsą, na głowie gwarantowana zielona peruczka z rzęsySkimmery umieszcza się w oczku, prawda? I pewnie pływające farfocle (liście, owady, pyłki i kurz) są zbierane równie sprawnie jak rośliny pływające? Nie jestem przekonana, czy to się opłaca biologicznie. Nie dało by się tak zrobić, żeby nie stosować skimmerów, a żeby woda była czysta? Nie mówiąc już o tym, że jakoś mi estetycznie nie pasuje taka ssawka w oczku. Jeśli się mylę, to mnie naprostujcie

Skimmery umieścił bym pod pomostem w ścianie strefy rekreacyjnej, podnosząc ponad poziom wody w tych miejscach ścianę strefy, lub schować pod większym kamieniem wzmacniając dodatkowym murkiem ściankę strefy. Skimmer instalujemy w ścianie na wysokości maksymalnego poziomu lustra wody, widać taki skimmer, a w zasadzie wlot do niego, na trzecim zdjęciu, u góry w ścianie po prawej stronie:

A poniżej kilka przykładów takich stawów:

Ciekawy jest ten na drugim zdjęciu. wybudowany jest u podnóża skarpy wzmocnionej kamiennym murem.
ps. Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi, lecz byłem "wyjachany" i nie było mnie w kraju przez 10 dni.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
jestem pełen podziwu dla oczka Ledy.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 maja 2010, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proszę o podanie roślin jakie można posadziś w stawie kąpielowym ;)
- riane
Karolina, poczytaj mikrojeziorko. Link masz w podpisie Pawła. Tam jest wszystko 

Agata
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 maja 2010, o 11:39
Witam serdecznie
Jestem na etapie planowania stawu kąpielowego. Poniżej projekt (moje wypociny
). Chcę aby staw wyglądał w miarę naturalnie. Niecka basenu o wymiarach mniej więcej 7m na 9m o głębokości do 2m, po prawej mała płycizna dla dzieci oraz strefa bagienna do oczyszczania wody. Po lewej stronie miejsce dla rybek oraz grzybieni. Myślałem także o zrobieniu tam kaskady. Pod tarasem chcę umieścić filtr i pompę. Filtr chciałem zrobić sam. W niecce pod tarasem umieszczę kilka komów ze żwirem, keramzytem, ceramiką i gąbkami.
Opis działania:
W strefie bagiennej położyć chcę dreny, którymi woda będzie przesiąkać do filtra. W ostatnie komorze będzie pompa tłocząca wodę do części z rybami, ewentualnie na małą kaskadę. Myślę że to dobre rozwiązanie, gdyż woda będzie przez cały stawek przepływać zanim trafi na strefę bagienną i do filtra. Będę musiał także zamontować chyba spusty denne w strefie głębokiej i w niecce basenu.
Mam bardzo dużo kamieni polnych (kilkadziesiąt ton) więc będzie to główny budulec wykończeniowy. Uszczelnienie: folia EPDM (możliwość założenia jedego kawałka bez klejenia). Oczywiście mur wyznaczający granicę niecki kąpielowej będzie około 50cm poniżej lustra wody, i wykończony kamieniami.
Z uwagi, że do ekspertów nie należę, bardzo proszę, szczególnie Pana Pawła Woynowskiego o uwagi, ewentualną korektę mojego planu. Z góry dziękuję.

Poniżej schemat działania

Jestem na etapie planowania stawu kąpielowego. Poniżej projekt (moje wypociny

Opis działania:
W strefie bagiennej położyć chcę dreny, którymi woda będzie przesiąkać do filtra. W ostatnie komorze będzie pompa tłocząca wodę do części z rybami, ewentualnie na małą kaskadę. Myślę że to dobre rozwiązanie, gdyż woda będzie przez cały stawek przepływać zanim trafi na strefę bagienną i do filtra. Będę musiał także zamontować chyba spusty denne w strefie głębokiej i w niecce basenu.
Mam bardzo dużo kamieni polnych (kilkadziesiąt ton) więc będzie to główny budulec wykończeniowy. Uszczelnienie: folia EPDM (możliwość założenia jedego kawałka bez klejenia). Oczywiście mur wyznaczający granicę niecki kąpielowej będzie około 50cm poniżej lustra wody, i wykończony kamieniami.
Z uwagi, że do ekspertów nie należę, bardzo proszę, szczególnie Pana Pawła Woynowskiego o uwagi, ewentualną korektę mojego planu. Z góry dziękuję.

Poniżej schemat działania
Re: Staw
Myślę że tańszym, rozwiązaniem było by zbudowanie poza stawem odizolowanego od podłoża filtra hydrobotanicznego, obsadzonego trzciną, oczywiście poza strefą roślinną w stawie, połączonego ze stawem, uchodzącym do strefy roślinnej w stawie np. strumieniem.
Zainteresował mnie temat tego filtra hydrobotanicznego. Mam w związku z nim kilka pytań, bo widzę, że Paweł Woynowski jest skarbnicą wiedzy w dziedzinie oczek: Jakie podłoża najlepiej zastosować w takim filtrze? Wydaje się, że piasek bo doskonale przepuszcza wodę ale czy w górnej strefie torf kwaśny by się sprawdził? Obniża on poziom pH i zmiękcza wodę, ale czy woda w takim torfie nie będzie się za wolno przefiltrowywać? Myślę o filtrze trzcinowym o grubości podłoża 0,8-1 m, stąd to pytanie o rodzaj gleby, którą w nim najlepiej umieścić. Drugie pytanie to stosunek objętości takiego filtra do objętości wody w stawie. Z góry dziękuję za informacje.
Bo w takim filtrze woda będzie rozsączana z rur drenarskich i zbierana na dnie filtra także rurami, prawda? Czyli musi w miarę sprawnie przesączać w kierunku pionowym. Tak sobie to wyobrażam
Zainteresował mnie temat tego filtra hydrobotanicznego. Mam w związku z nim kilka pytań, bo widzę, że Paweł Woynowski jest skarbnicą wiedzy w dziedzinie oczek: Jakie podłoża najlepiej zastosować w takim filtrze? Wydaje się, że piasek bo doskonale przepuszcza wodę ale czy w górnej strefie torf kwaśny by się sprawdził? Obniża on poziom pH i zmiękcza wodę, ale czy woda w takim torfie nie będzie się za wolno przefiltrowywać? Myślę o filtrze trzcinowym o grubości podłoża 0,8-1 m, stąd to pytanie o rodzaj gleby, którą w nim najlepiej umieścić. Drugie pytanie to stosunek objętości takiego filtra do objętości wody w stawie. Z góry dziękuję za informacje.
Bo w takim filtrze woda będzie rozsączana z rur drenarskich i zbierana na dnie filtra także rurami, prawda? Czyli musi w miarę sprawnie przesączać w kierunku pionowym. Tak sobie to wyobrażam
Saszar
- AurorA
- 200p
- Od: 30 sty 2007, o 19:57
- Kontakt:
torf absolutnie odpada, piasek tez kiepski - daj żwir
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
Oczko wodne żaden problem
Witam!
Kiedyś już próbowałem przedyskutować swój pomysł stawy kąpielowego w wątku ?pytanie do pana Pawła?? ale był problem z odczytaniem rysunków i ogólnie pan Paweł chyba nie bardzo miał czas.
Po wielu godzinach przemyśleń zmieniła się koncepcja (lokalizacja, funkcjonalność) i obecnie jestem już w fazie realizacji. Chciałem się podzielić założeniami i podyskutować na temat przyjętych rozwiązań.
Opis stawu:
Strefa kąpielowa 2,5 x 12,0 o głębokości 1,3-1,45 (ściany pionowe wykonane z bloczków betonowych) tak aby możliwe było pływanie, w strefie tej (w najgłębszym miejscu, specjalne przegłębienie) zamontowana zostanie pompa Oase Aquamax Eco PRO Typ 6000, 12 V. Pompa pobierać będzie wodę również ze skimmera i zasilać będzie złożę filtracyjne zlokalizowane pod strefa regeneracyjną.
Strefa regeneracyjna 2 x 12 o głębokości od lustra wody do żwiru od 0 ? 0,35. Strefa składa się z ok. 40cm warstwy keramzytu a na nim żwiru. Rośliny zasadzone zostaną w doniczkach wypełnionych substratem zgodnie z przepisem 1:2 glina piasek. Złoże z keramzytu (ok. 7m3) w którym maja żyć bakterie nitryfikacyjne będzie zasilane od dołu rurą drenarską 2x125mm. Wszystko to na całej długości czyli 12m.
Skimmer 0,5 x 2,0(chyba nie typowy bardziej jak filtr zasilany od góry) wykonany zostanie poza niecką pod drewnianym tarasem a jego przekrój od góry to:
Mata japońska
Mata kokosowa
Biobale, pocięte peszle,
Bio ceramika.
Całość uszczelniona zostanie folią EPDM. W części kąpielowej folia będzie przyklejona do bloczków.
Jeżeli chodzi o obsługę to zakładam, ze skimmer (wszystkie złożą) bez problemu będę mógł wyczyścić tamując wlew i usuwając je. Pompę umiejscowioną na dnie obuduje stelażem ze stali nierdzewnej z przymocowana gąbką aby możliwie dużo zanieczyszczeń pozostało na niej i nie dostało się do złoża karamzytowego. Obudowa zostanie tak wykonana żeby można ją było łatwo wyjąc do czyszczenia. Woda z pompy oczyszczona w skimmerze i przez gąbkę na pompie zostanie wtłoczona do rur drenarskich żeby powoli i w miarę równomiernie rozsączała się w keramzycie. Nie zakładam częstego czyszczenia tego elementu, jednak chcę mieć możliwość odwrócenia biegu wody tak aby szlam który prędzej czy później osadzi się w rurach drenarskich wypompować. Gdyby zaszła konieczność gruntownego czyszczenia to obniżę poziom wody o te 40cm i jakoś to posprzątam (mam nadzieję).
Strasznie się rozpisałem, gdyby były jakieś pytania bo nie wiem czy wszystko dobrze wytłumaczyłem to chętnie odpowiem.
Teraz to już tylko czekam na krytykę, oczywiście tylko konstruktywną ;)
Poniżej fotografie poglądowe

Kiedyś już próbowałem przedyskutować swój pomysł stawy kąpielowego w wątku ?pytanie do pana Pawła?? ale był problem z odczytaniem rysunków i ogólnie pan Paweł chyba nie bardzo miał czas.
Po wielu godzinach przemyśleń zmieniła się koncepcja (lokalizacja, funkcjonalność) i obecnie jestem już w fazie realizacji. Chciałem się podzielić założeniami i podyskutować na temat przyjętych rozwiązań.
Opis stawu:
Strefa kąpielowa 2,5 x 12,0 o głębokości 1,3-1,45 (ściany pionowe wykonane z bloczków betonowych) tak aby możliwe było pływanie, w strefie tej (w najgłębszym miejscu, specjalne przegłębienie) zamontowana zostanie pompa Oase Aquamax Eco PRO Typ 6000, 12 V. Pompa pobierać będzie wodę również ze skimmera i zasilać będzie złożę filtracyjne zlokalizowane pod strefa regeneracyjną.
Strefa regeneracyjna 2 x 12 o głębokości od lustra wody do żwiru od 0 ? 0,35. Strefa składa się z ok. 40cm warstwy keramzytu a na nim żwiru. Rośliny zasadzone zostaną w doniczkach wypełnionych substratem zgodnie z przepisem 1:2 glina piasek. Złoże z keramzytu (ok. 7m3) w którym maja żyć bakterie nitryfikacyjne będzie zasilane od dołu rurą drenarską 2x125mm. Wszystko to na całej długości czyli 12m.
Skimmer 0,5 x 2,0(chyba nie typowy bardziej jak filtr zasilany od góry) wykonany zostanie poza niecką pod drewnianym tarasem a jego przekrój od góry to:
Mata japońska
Mata kokosowa
Biobale, pocięte peszle,
Bio ceramika.
Całość uszczelniona zostanie folią EPDM. W części kąpielowej folia będzie przyklejona do bloczków.
Jeżeli chodzi o obsługę to zakładam, ze skimmer (wszystkie złożą) bez problemu będę mógł wyczyścić tamując wlew i usuwając je. Pompę umiejscowioną na dnie obuduje stelażem ze stali nierdzewnej z przymocowana gąbką aby możliwie dużo zanieczyszczeń pozostało na niej i nie dostało się do złoża karamzytowego. Obudowa zostanie tak wykonana żeby można ją było łatwo wyjąc do czyszczenia. Woda z pompy oczyszczona w skimmerze i przez gąbkę na pompie zostanie wtłoczona do rur drenarskich żeby powoli i w miarę równomiernie rozsączała się w keramzycie. Nie zakładam częstego czyszczenia tego elementu, jednak chcę mieć możliwość odwrócenia biegu wody tak aby szlam który prędzej czy później osadzi się w rurach drenarskich wypompować. Gdyby zaszła konieczność gruntownego czyszczenia to obniżę poziom wody o te 40cm i jakoś to posprzątam (mam nadzieję).
Strasznie się rozpisałem, gdyby były jakieś pytania bo nie wiem czy wszystko dobrze wytłumaczyłem to chętnie odpowiem.
Teraz to już tylko czekam na krytykę, oczywiście tylko konstruktywną ;)
Poniżej fotografie poglądowe

staw kapielowy
witam posiadam na dzialce zwykły staw i zastanawiam sie nad zmianą na kapielowy aktualne wym. 20x20 głeb.ok 2m woda gruntowa wysoko dodatkowo w planach jest tez strumien moze miec ok 20mb jest odpowiedni spadek terenu jak sie do tego zabrac i najwazniejsze jakie sa orientacyjne koszty budowy dodam kilka aktualnych zdjec z gory dziekuje za odp. pozdrawiam

-
- Kontakt:
Wszystko w zasadzie O.K jedynie zastanawia mnie jak będzie działał skimmer, skoro pompa stała będzie w strefie rekreacyjnej i stamtąd pobierała wodę, to jak ona napłynie do wnętrza skimmera, a następnie do stawu. Poza tym pompa stojąca na najniższym miejscu w strefie będzie zbierała zanieczyszczenia, mimo tej konstrukcji filtracyjnej ze stali. Poza tym, filtr ten spowolni przepływ wody przez pompę, będzie się sukcesywnie zamulał. Moim zdaniem woda mogły by wpływać poprzez spust denny do filtra grawitacyjnie, a stamtąd kierowana pompą po przejściu filtra (skimmera) pod strefę regeneracyjną. Przed filtrem (skimmerem) można w tym celu dać wirówkę np. Vortex która odbierze większe zanieczyszczenia przed wpłynięciem wody do filtra (skimmera).wwwalka pisze:Witam!

Woda wypływa u góry z drugiej nie widocznej strony, na dole z boku widoczny wlot wody i niżej zawór spustowy do czyszczenia wirówki.
Do utrzymania stałego poziomu wody w całym stawie wykorzystał bym wyłącznik pływakowy QuickStop :

A całość instalacji filtracyjnej schował bym na przykład w ten sposób, w komorze filtrów pod pomostem.

W stawie powinien być również zainstalowany przelew, który w razie dużych opadów odprowadzi nadmiar wody poza staw, bez zalewania ogrodu. Ponieważ w momencie zakończenia opadów, woda cofając się do stawu, naniesie z ogrodu zanieczyszczenia. Dobrze by było zrobić również, drenaż żwirowy wokół stawu, aby zapobiec spływaniu wód powierzchniowych do niecki stawu. Staw można połączyć z instalacją zbierającą deszczówkę spływającą z dachu domu.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne