Maliny - rozmnażanie ,odrosty,cięcie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Maliny - sadzonki
Dziękuje Wam za odpowiedzi.
Dobrze by było, aby wiosną wyrosły nowe pędy
Jest to odmiana Laszka, słyszałem opinie, że jest
bardzo smaczna.
Pozdrawiam. Darek.
Dobrze by było, aby wiosną wyrosły nowe pędy
Jest to odmiana Laszka, słyszałem opinie, że jest
bardzo smaczna.
Pozdrawiam. Darek.
MALINA Radziejowa i Polana.
Witam wszystkich ogrodników i ogrodniczki
To mój pierwszy post i mam nadzieję, że nie zostanę zjechany za chwilkę.
Mam krótkie pytanie.
Naczytalem się o malinach i chce w ogrodzie posadzić kilka krzaczków.
Kupilem polane i radziejowa.
Nie chce trzymać malin na powtórkę owocowania.
I teraz tak.
Posadzilem tego roku jeżeli wszystko wypuści to czy wszystko można wycinać na jesieni tego roku żeby startowały nowe pędy na rok 2019 i jedno owocowanie.
Bo tu się pogubilem i to bardzo.
I co roku wycinać do zera na zimę wszystkie pędy?????

To mój pierwszy post i mam nadzieję, że nie zostanę zjechany za chwilkę.
Mam krótkie pytanie.
Naczytalem się o malinach i chce w ogrodzie posadzić kilka krzaczków.
Kupilem polane i radziejowa.
Nie chce trzymać malin na powtórkę owocowania.
I teraz tak.
Posadzilem tego roku jeżeli wszystko wypuści to czy wszystko można wycinać na jesieni tego roku żeby startowały nowe pędy na rok 2019 i jedno owocowanie.
Bo tu się pogubilem i to bardzo.
I co roku wycinać do zera na zimę wszystkie pędy?????
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Re: Maliny - rozmnażanie ,odrosty,cięcie
Polana, wycinam na jesień do zera. W zasadzie to w dwu turach. Jesienią na wys ok. 30cm a wczesną wiosną na równo z gruntem. Te zostawione kikuty trochę chronią od mrozu.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Maliny się tnie na dwa sposoby. Na późno letnie/jesienne owocowania wycina się wszystko do zera.
Drugi sposób jest taki, że wycina się pędy dwuletnie, a jednoroczne skraca o połowę. Wtedy owocowanie zaczyna się wcześniej, ale jest mniej obfite w późniejszym terminie.
oczywiście tyczy się to malin powtarzających bo zwykłe maliny tnie się tylko 2 sposobem. Ważne jest aby zabieg zrobić odpowiednio wcześnie - zanim pojawią się pędy. U mnie już pojedyncze się pojawiły.
Drugi sposób jest taki, że wycina się pędy dwuletnie, a jednoroczne skraca o połowę. Wtedy owocowanie zaczyna się wcześniej, ale jest mniej obfite w późniejszym terminie.
oczywiście tyczy się to malin powtarzających bo zwykłe maliny tnie się tylko 2 sposobem. Ważne jest aby zabieg zrobić odpowiednio wcześnie - zanim pojawią się pędy. U mnie już pojedyncze się pojawiły.
ochrona malin od mrozu to już trochę przesada.Polana, wycinam na jesień do zera. W zasadzie to w dwu turach. Jesienią na wys ok. 30cm a wczesną wiosną na równo z gruntem. Te zostawione kikuty trochę chronią od mrozu.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
U mnie nie przesada. Mam w donicach.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- wiridiana
- 500p
- Od: 1 maja 2017, o 22:22
Nie wiem czy przesada. Też słyszałam, żeby nie przycinać jesienią od razu do poziomu ziemi, bo wtedy może przemarzać karpa (korzeń) i pędy które są pod ziemią.
Też słyszałem ale nie widziałem. Od 15 lat tak przycinam i nigdy nic nie przemarzło.
Z Radziejowa też tak mogę postąpić że wszystkie pędy ciacham po owocowaniu ???Dareku pisze:Maliny się tnie na dwa sposoby. Na późno letnie/jesienne owocowania wycina się wszystko do zera.
ochrona malin od mrozu to już trochę przesada.Polana, wycinam na jesień do zera. W zasadzie to w dwu turach. Jesienią na wys ok. 30cm a wczesną wiosną na równo z gruntem. Te zostawione kikuty trochę chronią od mrozu.
Jeżeli jest owocuje wcześnie.
No i za gapowe się płaci Ale czy teraz można jeszcze dosadzić sadzonki czy wstrzymać się aż nocne przymrozki puszczą
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Piszesz, że dużo czytałeś o malinach , to na pewno
doczytałeś , że Radziejowa owocuje na dwuletnich pędach.
No to teraz pomyśl troszeczkę sam jak ją ciąć
Jak jesienią zetniesz wszystko do zera, to na przyszły rok będziesz miał owoce?
No zgadza się jasne że nie będzie owocu.Darko52 pisze:Piszesz, że dużo czytałeś o malinach , to na pewno
Gubię się bo i radziejowa na 2latkach owocuje i Polana także, polane można na jesieni po owocowaniu wyciąć do powiedzmy zera wszystkie pędy a i tak bedzie plon.
Ta różnica wynika z tego że polana owocuje później Tak?
Sory za takie banalne rzeczy Ale po przeczytaniu wolę zapytać czy dobrze to zrozumiałem,gdyż z malinami nie miałem do czynienia niestety.
Powtarzające maliny (min. Polana) będą owocować na tegorocznych przyrostach. ale także może owocować na dwuletnich jak standardowa malina owocuje wtedy odpowiednio wcześniej ale w późniejszym etapie będzie dawać mało owoców i owoce drobnieją - więc nie ma sensu aby je tak prowadzić więc zaleca sie cięcie przy ziemi (zwłaszcza że posiadasz odmiane letnią).
Maliny tzw letnie czyli min Radziejowa (która jest chyba najwcześniejsza ze wszystkich) owocują na pedach zeszłorocznych, dlatego muszą zostać. Można wyciąć jedynie te bardzo słabe, zagęszczające uprawę (ale to w póżniejszych etapach uprawy). Niektórzy stosują też skracanie pędów bo w maliny mogą na żyznej ziemi rosnąc bardzo wysoko i później owoce leża na ziemi.
Posiadasz dwa typy odmian które różnią się owocowaniem.
Maliny tzw letnie czyli min Radziejowa (która jest chyba najwcześniejsza ze wszystkich) owocują na pedach zeszłorocznych, dlatego muszą zostać. Można wyciąć jedynie te bardzo słabe, zagęszczające uprawę (ale to w póżniejszych etapach uprawy). Niektórzy stosują też skracanie pędów bo w maliny mogą na żyznej ziemi rosnąc bardzo wysoko i później owoce leża na ziemi.
Posiadasz dwa typy odmian które różnią się owocowaniem.
Dokładnie są dwa typy wczesna i późna.
Celowo je wybrałem żeby była ciągłość w owocach rodzinką uwielbia więc postanowiłem sam ...zamiast kupować.
No to teraz wszystko jasne łopatologicznie wyklarowane
Mam nadzieję że wszystko się przyjmie.
Celowo je wybrałem żeby była ciągłość w owocach rodzinką uwielbia więc postanowiłem sam ...zamiast kupować.
No to teraz wszystko jasne łopatologicznie wyklarowane

Mam nadzieję że wszystko się przyjmie.
Witam. Moje maliny (żółte) rozprzestrzeniają się na cały ogród. Chciałem wczoraj go przekopać i zauważyłem pełno wychodzących z ziemi odrostów. Kiedy warto je wykopać i przesadzić. Teraz jak są małe czy na jesień.
Jak najszybciej.tmf30 pisze:Witam. Moje maliny (żółte) rozprzestrzeniają się na cały ogród. Chciałem wczoraj go przekopać i zauważyłem pełno wychodzących z ziemi odrostów. Kiedy warto je wykopać i przesadzić. Teraz jak są małe czy na jesień.