eMZet pisze:Najlepsza jest lekka zima, taka jak była w tym roku.
Po raz pierwszy trawa pampasowa przezimowała w moim ogrodzie.
Dokładnie tak samo u mnie.
Jak będzie w tym roku- okaże się wiosną.
Nie pierwszy raz próbowałam przezimować trawę pampasową ,
wg różnych metod,które niestety się nie sprawdziły.
Myślę,że udało mi się poprzedniej zimy właśnie dlatego,że tak naprawdę to jej nie było...
xipe pisze:w okolicach Szczecina i w pasie nadmorskim zimuje bezproblemowo, zimą musi mieć sucho , najczęsciej nakrywa się ją z wierzchu suchymi liścmi, kawałkami styropianu i zabezpiecza przed wilgocią folią
To dobra wiadomość. Ja nasiałem tej trawy wiosną i teraz mam już ogromne sadzonki. Przezimuję ją w widnym pomieszczeniu ok. 15 stopni. Czy da radę w takich warunkach ją przezimować
W przyszłym roku to już w gruncie. W okolicy widziałem trawę pampasową, która bez żadnej opieki daje sobie radę w zimie, ale klimat u mnie łagodniejszy, więc pewnie dlatego.
Witam! Trawę pampasową powinno sie dokładnie przykryć agrowłókniną (koniecznie czarną) ,a wokół przysypać korą mieloną na grubość 20cm.W ten sposób udało mi się wyhodować trawę pampasową z 39 kwiatami na wysokość prawie 3,5 m wys.Pozdrawiam
grigori24 pisze:Witam! Trawę pampasową powinno się dokładnie przykryć agrowłókniną (koniecznie czarną) ,a wokół przysypać korą mieloną na grubość 20cm.W ten sposób udało mi się wyhodować trawę pampasową z 39 kwiatami na wysokość prawie 3,5 m wys.Pozdrawiam
Ile lat zimuje Twoja trawa pampasowa w ogrodzie?
Każdej jesieni zabezpieczasz ją w ten własnie sposób?
Okryj trawę po większych przymrozkach to znaczy minus 5 stopni .Moja trawa jeszcze kwitnie .Lada dzień okryje.Możesz zadać pytanie dlaczego czarna, aby słońce nagrzewało mocno folię .Pamiętaj szczelnie okryj , i nie przycinaj . Poprzednia trawa przemarzła ponieważ przed przymrozkami ją przyciąłem , posłuchałem porad znajomych.Obecna trawa zimuje 3 rok z mojej hodowli.Pamiętaj o korze .Powodzenia .
Pamiętaj że białą agrowłókninę stosujemy do drzewek i innych roślin aby nie parowała woda natomiast tutaj po przymrozkach żdżbła trawy i tak przemarzną chodzi o dolną część rośliny. Folię najpierw układasz na ziemi przykrywając ziemią potem Grubą warstwą kory 20-30 cm i owijasz szczelnie cała roślinę oczywiście mocno wiążąc sznurkiem.Pamiętaj rośliny nie obcinamy. Mam gdzieś zdjęcie owiniętej trawy tylko muszę poszukać w moich katalogach.Pozdrawiam . Grzegorz
Grzegorzu a co myślisz jeśli ja bym te trawy przezimowała w chłodnej oranżerii. Bo one są zadołowane w wielkich donicach. Jest to kłopot bo to dodatkowe bieganie.A może one nie powinny być w donicach. Tylko raz kozie śmierć i do ziemi ( ale to brzmi )
Karolciu jeżeli w donicach to super jeszcze lepiej tak samo przechowujemy jak oleandry . W oranżerii będzie miała super warunki . Nie obcinaj dopiero na wiosnę jak wypuszczą młode pędy. Jaka temperatura w oranżerii panuje zimą ? Jedną trawę też mam w donicy i przechowam w altanie , ale to ciężar taka donica . Pozdrawiam
Grzegorzu odnośnie temperatury w oranżerii to nie ma problemu bo tam jest grzejnik delikatnie odkręcę i będzie na +. Tylko czy one bo mam ich dwie biała i różowa będą kwitły . Masz jakieś doświadczenia z uprawą w donicy . Ja je kupiłam w sierpniu i w tym roku nie kwitły. Pozdrowionka Magda
Magdo w przyszłym roku zakwitną 100 procent . Czy masz zdjęcie bym powiedział Tobie ile będą miały kwiatów . Jak spojrzysz na trawę tuż nad ziemią są ciemne zgrubienia (bulwy) to one wydadzą piękne kwiaty w zasadzie to prawie pewne że od 3-7 kwiatów , a po 5 latach do 30 . Problem zacznie się za 3 lata jak wyniesiesz tą donicę . Trawa będzie bardzo wysoka.Pozdrawiam
Piękna!!!! Ja swoją wiosną wsadziłem w dużej donicy i miałem ją na zimę przenieść do szklarni.Niestety tak się zakorzeniła że wykopanie jej stało się niemożliwe.Opatuliłem ją więc włókniną ..może przezimuje.
Oczywiście stanowisko słoneczne,w okresie od maja do września wilgotne miejsce. Lubi nawożenie . Stosować nawozy do traw ozdobnych . Po pierwszych większych przymrozkach dobrze okryć trawę agrowłókniną i bardzo grubo obsypać korą . Od września nie podlewać UWAGA bo zgnije . Trawy nie przycinamy .Powodzenia .