Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dąbki czyli chryzantemy

Post »

Nie możesz tego mierzyć w centymetrach , chodzi o to , że z każdego odrostu sadzonka musi wypuścić jeszcze jeden pęd. Konieczny jest do tego jeden węzeł , czyli pozostaje jeden liść. Skarlać już raczej nie musisz , bo niedługo termin sterowania , a chryzantemy muszą nabrać sił. Jeśli masz nawóz o podwyższonej dawce fosforu np. 10-52-12 możesz je nim poczęstować. Raz wystarczy. Trzymam kciuki :uszy :uszy :uszy
dawidek1771
200p
200p
Od: 25 lis 2011, o 08:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zrobiłem dzisiaj dokładnie tak jak Zibi mi doradził. Zobaczymy za niedługo co będzie :) Bo one rosną tylko do sterowania tak? :)

Dostałem jeszcze od firmy tam gdzie kupowałem sadzonki , gratis kilka sadzonek Samuraj-a - i powiedziano że mam sterować je od 5.08.
Na dzień dzisiejszy tak wyglądają - nie wiem przypadkiem czy nie maja za dużo odrostów ? wyłamać kilka czy poradzą sobie chryzantemy ? :) i nie są za małe jak na teraz ?

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam-Dawid
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje są takie :

Obrazek

Obrazek

Pięć sadzonek w misce 19 cm.
Na pewno zdążą urosnąć. Jeszcze kończę ostatnie nasadzenia wielkokwiatowych , będą trochę mniejsze , trochę tańsze , ale stół nie może stać pusty.
Jeśli Masz je sterować od 05.08 to są to odmiany o dziesięciotygodniowej reakcji fotoperiodycznej. Takie rosną trochę wolniej , ale i tak mogą zdążyć wybiec. Sadzone po trzy do 17 :?: Jeśli tak , zostaw im po trzy odrosty z sadzonki , resztę usuń. Pobrałeś sobie katalog od Pychyńskich :?: Podałem Ci link .
dawidek1771
200p
200p

Post »

Tak dokładnie sadziłem po 3 sadzonki, i oczywiście pobrałem katalog i przeglądałem go trochę ;)
A skarlać mam tego Samuraja czy nie jest to konieczne ? :)
Pozdrawiam-Dawid
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie znam tej odmiany :( W katalogu , na ostatnich stronach masz instrukcje uprawy na których możesz polegać. Jeśli będziesz zamawiał materiał u nich , masz pełne wsparcie technologiczne doświadczonych plantatorów ;:333
dawidek1771
200p
200p

Post »

Za rok spróbuje u nich zamówić - tylko szkoda że aż tak daleko mam ;(
Pozdrawiam-Dawid
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do dobrego dostawcy warto jechać nawet dość daleko :uszy
dawidek1771
200p
200p

Post »

To kiedy tak mniej więcej muszę zamówić sadzonki drob.. a kiedy wielkokwiatowe ?
Teraz drobnokwiatowe miałem na początku maja i 2 razy je uszczykiwałem :)
Pozdrawiam-Dawid
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W maju mam na stołach rabatówkę , pierwsze chryzantemy przyjechały do mnie w ostatnim tygodniu maja , następne na koniec czerwca. Wielkokwiatowe dopiero w czerwcu. Drobnokwiatówkę robię w większości odmiany letnie , nie wymagające sterowania , trochę jesiennych , ale też z odmian bez sterowania. Nie uszczykuję ich w ogóle. Stoły z zaciemnianiem wolę przeznaczyć na średniokwiatowe , wychodzą trzy nasadzenia w roku. Optymalne terminy sadzenia znajdziesz w katalogu , ale drobna rada :wink: Łatwiej sprzedać chryzantemę mniejszą i tańszą .
dawidek1771
200p
200p

Post »

To bez uszczykiwania potrafią się same rozkrzewić ? ;)
ważne teraz aby wykwitnęły mi odpowiednio w październiku - w tamtym roku niby sterowałem podwójną czarną agrowłókniną od 20 sierpnia, i zakwitnęły mi ok 26 października - ale to miałem inne odmiany, W tym roku już zakupiłem specjalną folie do sterowania ( dzisiaj mi przyszła przez internet i mam nadzieje że to ta z jednej strony biała a z drugiej czarna:) i muszę opóźnić o kilka dni sterowanie drobn. ( 24-25 sierpnia ) bo by mogły wykwitnąć za wcześnie. A później nie da się ich już opróżnić czy przedłużyć kwitnienie ?
Pozdrawiam-Dawid
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Można , ale to wymaga doświadczenia. Raczej bym sie tego jeszcze nie podjął. Dwa dni przerwy w sterowaniu to opóźnienie kwitnienia o tydzień , ale trzeba dokładnie przewidzieć rozwój kwiatów i czas kwitnienia :roll: :roll: :roll:
dawidek1771
200p
200p

Post »

A da się jakoś wgl przewidzieć mniej więcej po pączkach kiedy wykwitną czy nie bardzo ? Lub kiedy wypuszczają mniej więcej pączki drobn.
Pozdrawiam-Dawid
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Można , ale wpływ na prognozę ma tyle zmiennych , że to niestety nie moja liga :(
dawidek1771
200p
200p

Post »

A tak mniej więcej co ile się należy opryskiwać zapobiegawczo opryskiem grzybobójczym i owadobójczym ?
Czytałem że co 14 dni czyli -to należy opryskiwać co tydzień naprzemiennie środkami,żeby nie były 2 środki w jeden dzień ?
Pozdrawiam-Dawid
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Większość środków nie koliduje ze sobą , opryskuję za jednym razem Amistarem i Mospilanem a po dwóch tygodniach (chyba że coś jest nie tak ) Teldorem i Fastakiem , uważając , by temperatura przy oprysku nie przekraczała 20' C. W wyższej Fastak nie działa , więc niekiedy trzeba opryskiwać zaraz po wschodzie słońca.
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”