Popiół jako nawóz

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mike1
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 21:12

Post »

napisz co odpowiedzieli sam jestem ciekaw, ja mam 6 klasę i też kombinuje jak mogę :)
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Uważam że jeżeli chcemy mieć ładne i zdrowe rośliny to powinniśmy o nie jak najlepiej dbać. Ja używam jedynie popiołu z palenia drewna. Uważam że popiół z płyt może szkodzić roślinom. Chociaż może niewielka ilość popiołu z innych substancji może zawierać te śladowe substancje, które rośliny potrzebują, ale to zostawiam fachowcom i nie chcę nikogo wprowadzać w błąd :) Pozdrawiam
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13

Post »

Popiołu z spalania takich materiałów na pewno bym nie wysypał pod rośliny. cyt: Tam może być tablica Mendelejewa - metale ciężkie. Sam ogrzewam altankę małym piecykiem ale popiołu nie sypie pod rośliny.
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuje za porade.Ale czy gdzieś znajde co zawiera popiół ze spalonych gazet :?: :?: :?:
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13

Post »

Grzegorzu szukałem i na razie nic nie znalazłem.Będę dalej szukał.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

man211 pisze:czy gdzieś znajde co zawiera popiół ze spalonych gazet :?: :?: :?:
Możesz znaleźć skład farby drukarskiej u producentów albo w jakichś podręcznikach dla technikum poligraficznego. Ale też uważam, że lepiej taki popiół (z płyt paździerzowych) wyrzucać na śmietnik, a nie pakowac sobie pod nogi. A dymem ze spalanego kleju jeszcze się nie zatrułeś? A sąsiadów i całego środowiska? Toż to musi śmierdzieć jak nieszczęście! Takie odpady spala się w specjalnych piecach z filtrami, a nie w piecyku na działce!!!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
doznanie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 sty 2008, o 21:45

Post »

powiem wam tyle
stara metoda otrzymywania saletry potasowe ( KNO3 )
jak każdy wie popiol z drzew lisciastych zawiera duzo potasu, a rozkladajace sie odchody ( najlepsze krowy ) zawieraja duzo jonow NO3 przez co gdy wrzucimy popiol i 2 dniowe odchody ( destruenci musza zrobic NO3 w odchodach ) i zaczniemy gotowac jony K+ i NO3- beda sie laczyly tworzac sol - KNO3 potem wystarczy filtracja krystalizacja roztworu i ewentualnie oczyszczanie ponowne soli

sorka ze odkopuje temat ale nie zauwazylem informacji iz popiol z drzew lisciastych zawiera duzo K wiec laczac sie z woda potrafi byc zasadowy, bo powstaje lug potasowy - jednak jezeli twoje roslinki potrzebuja troche potasu to warto posypac popiolem
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Ja podsypuję popiołem ale tylko z kominka, w którym palę wyłącznie drewnem.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Ja też stosuję popiół z drewna spalanego w kominku , ale tylko pod rośliny lubiące odczyn zasadowy do obojętnego.Popiół zawiera wiele potrzebnych składników prócz Azotu (bo ten ulatnia sie podczas spalania).
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
assa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 sty 2008, o 14:29
Kontakt:

Piopiół na kompost

Post »

Witam.
Nasz popiół (tylko z drewna) od kilku już lat wykorzystujemy jako warstwę w kompoście - gdzieś to wyczytałam i tak stosujemy. Wiem, że można bezpośrednio pod krzewy, jednak na ogół zachodzi tu rozbieżność czasowa: kiedy mamy popiół, to pod krzewami śnieg :?
The Future is Now
Awatar użytkownika
leda16
200p
200p
Od: 28 lut 2007, o 16:14

Post »

W ub. roku posypałam popiołem (spalone gałęzie, liście orzechów i łupiny po orzechach) irysy bródkowe i rady sobie nie mogłam dać z podagrycznikiem :cry: . Cholerstwo wklinowało się między kłącza, nijak usunąć. Z tego wnioskuję, że popiół to wspaniała pożywka dla podagrycznika. Teraz sypię wzdłuż ogrodzenia.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

Podagrycznik da sobie radę w każdych warunkach. Popiół był bez znaczenia.
chwaścik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2007, o 07:22

Post »

Dotychczas wywalałem na kompost ale w tamtym roku sypanie popiołu u nasady bylinek wydawało się dawać pewne (ograniczone ma się rozumieć) efekty w ochronie przed ślimakami więc w tym jeszcze to przetestuję dokładniej. To znaczy obecnie zbieram popiół do pojemnika i na wiosnę będę sypał zarówno jako ochronę jak i nawóz bezpośrednio pod różne wapniolubne.

Oczywiście tylko i wyłącznie popiół z drzewa.
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Popiół z gazet kolorowych na pewno zawiera dużo ołowiu, popiół z węgla może zawierać niewielką ilość materiałów promieniotwórczych. Także wiele innych trujących substancji w popiole z węgla, gazet i płyt może się znajdować. Oczywiście popiół z takimi dodatkami roślinom nie zaszkodzi [rośliny się przystosują], jedyne niebezpieczeństwo jest przy roślinach warzywnych i owocowych, które z części tych szkodliwych substancji formują owoce, które później jemy.
Jeśli chodzi o gazety kolorowe, jedyną rozsądną rzeczą jaką można z nimi zrobić, to oddanie na makulaturę [w wielu miejscach są odpowiednie pojemniki na papier].
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Zawartośc składników odżywczych/ pierwiastków i mikroelementó w popiele drzewnym i w innych nawozach organicznych:

http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... nie/Nawozy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”