Popiół jako nawóz
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Uważam że jeżeli chcemy mieć ładne i zdrowe rośliny to powinniśmy o nie jak najlepiej dbać. Ja używam jedynie popiołu z palenia drewna. Uważam że popiół z płyt może szkodzić roślinom. Chociaż może niewielka ilość popiołu z innych substancji może zawierać te śladowe substancje, które rośliny potrzebują, ale to zostawiam fachowcom i nie chcę nikogo wprowadzać w błąd
Pozdrawiam

- man211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuje za porade.Ale czy gdzieś znajde co zawiera popiół ze spalonych gazet

Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Możesz znaleźć skład farby drukarskiej u producentów albo w jakichś podręcznikach dla technikum poligraficznego. Ale też uważam, że lepiej taki popiół (z płyt paździerzowych) wyrzucać na śmietnik, a nie pakowac sobie pod nogi. A dymem ze spalanego kleju jeszcze się nie zatrułeś? A sąsiadów i całego środowiska? Toż to musi śmierdzieć jak nieszczęście! Takie odpady spala się w specjalnych piecach z filtrami, a nie w piecyku na działce!!!man211 pisze:czy gdzieś znajde co zawiera popiół ze spalonych gazet![]()
![]()
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
powiem wam tyle
stara metoda otrzymywania saletry potasowe ( KNO3 )
jak każdy wie popiol z drzew lisciastych zawiera duzo potasu, a rozkladajace sie odchody ( najlepsze krowy ) zawieraja duzo jonow NO3 przez co gdy wrzucimy popiol i 2 dniowe odchody ( destruenci musza zrobic NO3 w odchodach ) i zaczniemy gotowac jony K+ i NO3- beda sie laczyly tworzac sol - KNO3 potem wystarczy filtracja krystalizacja roztworu i ewentualnie oczyszczanie ponowne soli
sorka ze odkopuje temat ale nie zauwazylem informacji iz popiol z drzew lisciastych zawiera duzo K wiec laczac sie z woda potrafi byc zasadowy, bo powstaje lug potasowy - jednak jezeli twoje roslinki potrzebuja troche potasu to warto posypac popiolem
stara metoda otrzymywania saletry potasowe ( KNO3 )
jak każdy wie popiol z drzew lisciastych zawiera duzo potasu, a rozkladajace sie odchody ( najlepsze krowy ) zawieraja duzo jonow NO3 przez co gdy wrzucimy popiol i 2 dniowe odchody ( destruenci musza zrobic NO3 w odchodach ) i zaczniemy gotowac jony K+ i NO3- beda sie laczyly tworzac sol - KNO3 potem wystarczy filtracja krystalizacja roztworu i ewentualnie oczyszczanie ponowne soli
sorka ze odkopuje temat ale nie zauwazylem informacji iz popiol z drzew lisciastych zawiera duzo K wiec laczac sie z woda potrafi byc zasadowy, bo powstaje lug potasowy - jednak jezeli twoje roslinki potrzebuja troche potasu to warto posypac popiolem
Piopiół na kompost
Witam.
Nasz popiół (tylko z drewna) od kilku już lat wykorzystujemy jako warstwę w kompoście - gdzieś to wyczytałam i tak stosujemy. Wiem, że można bezpośrednio pod krzewy, jednak na ogół zachodzi tu rozbieżność czasowa: kiedy mamy popiół, to pod krzewami śnieg
Nasz popiół (tylko z drewna) od kilku już lat wykorzystujemy jako warstwę w kompoście - gdzieś to wyczytałam i tak stosujemy. Wiem, że można bezpośrednio pod krzewy, jednak na ogół zachodzi tu rozbieżność czasowa: kiedy mamy popiół, to pod krzewami śnieg

The Future is Now
W ub. roku posypałam popiołem (spalone gałęzie, liście orzechów i łupiny po orzechach) irysy bródkowe i rady sobie nie mogłam dać z podagrycznikiem
. Cholerstwo wklinowało się między kłącza, nijak usunąć. Z tego wnioskuję, że popiół to wspaniała pożywka dla podagrycznika. Teraz sypię wzdłuż ogrodzenia.

Dotychczas wywalałem na kompost ale w tamtym roku sypanie popiołu u nasady bylinek wydawało się dawać pewne (ograniczone ma się rozumieć) efekty w ochronie przed ślimakami więc w tym jeszcze to przetestuję dokładniej. To znaczy obecnie zbieram popiół do pojemnika i na wiosnę będę sypał zarówno jako ochronę jak i nawóz bezpośrednio pod różne wapniolubne.
Oczywiście tylko i wyłącznie popiół z drzewa.
Oczywiście tylko i wyłącznie popiół z drzewa.
Popiół z gazet kolorowych na pewno zawiera dużo ołowiu, popiół z węgla może zawierać niewielką ilość materiałów promieniotwórczych. Także wiele innych trujących substancji w popiole z węgla, gazet i płyt może się znajdować. Oczywiście popiół z takimi dodatkami roślinom nie zaszkodzi [rośliny się przystosują], jedyne niebezpieczeństwo jest przy roślinach warzywnych i owocowych, które z części tych szkodliwych substancji formują owoce, które później jemy.
Jeśli chodzi o gazety kolorowe, jedyną rozsądną rzeczą jaką można z nimi zrobić, to oddanie na makulaturę [w wielu miejscach są odpowiednie pojemniki na papier].
Jeśli chodzi o gazety kolorowe, jedyną rozsądną rzeczą jaką można z nimi zrobić, to oddanie na makulaturę [w wielu miejscach są odpowiednie pojemniki na papier].
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Zawartośc składników odżywczych/ pierwiastków i mikroelementó w popiele drzewnym i w innych nawozach organicznych:
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... nie/Nawozy
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... nie/Nawozy