Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby
Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8
Magsonia!
Musisz jeszcze być cierpliwa. Odbudowa korzeni u sadzonek trwa zdecydowanie więcej czasu niż dwa tygodnie.
Sama reanimuje piękną sadzoneczkę A.Somalense wysianą w zeszłym roku. Trwa to już około miesiąca a roślina dopiero zaczęła wypuszczać drobne korzenie odpowiedzialne za pobieranie min. wody.
Roślina mimo,że już ma niewielkie korzeni nadal wygląda jak rodzynek. Zapewnij swoim sadzonkom dużo ciepła, utrzymuj delikatnie wilgotne podłoże a Twoje roślinki sobie poradzą ;) Pęcznieć będą w miarę rozrostu systemu korzeniowego.
U mnie najcieplejszym miejscem jest parapet, grzeje go od spodu kaloryfer i dzięki temu utrzymuje ciepłe podłoże,które przyspiesza proces ukorzeniania.
Irena!
Padłam i powstać nie mogę. Rewelacyjna hybryda!
Musisz jeszcze być cierpliwa. Odbudowa korzeni u sadzonek trwa zdecydowanie więcej czasu niż dwa tygodnie.
Sama reanimuje piękną sadzoneczkę A.Somalense wysianą w zeszłym roku. Trwa to już około miesiąca a roślina dopiero zaczęła wypuszczać drobne korzenie odpowiedzialne za pobieranie min. wody.
Roślina mimo,że już ma niewielkie korzeni nadal wygląda jak rodzynek. Zapewnij swoim sadzonkom dużo ciepła, utrzymuj delikatnie wilgotne podłoże a Twoje roślinki sobie poradzą ;) Pęcznieć będą w miarę rozrostu systemu korzeniowego.
U mnie najcieplejszym miejscem jest parapet, grzeje go od spodu kaloryfer i dzięki temu utrzymuje ciepłe podłoże,które przyspiesza proces ukorzeniania.
Irena!
Padłam i powstać nie mogę. Rewelacyjna hybryda!
To znaczy, że mam je podlewać co 2-3 dni małą ilością wody?
A powiedz mi masz perlit w domu?
U mnie najlepiej ukorzeniają się w samym perlicie, dodatkowo perlit chłonie wodę dzięki temu utrzymuje specyficzny mikroklimat w podłożu. Jeśli do tego zapewniłabyś im ciepło to efekt powinien być zadowalający. Podłoże musi być mega przepuszczalne, jak będzie mokre a nie wilgotne to rośliny zgniją.
Jak ogarnę aparat pokaże Ci jak wygląda moja sadzonka w chwili obecnej i stan jej korzeni.
U mnie najlepiej ukorzeniają się w samym perlicie, dodatkowo perlit chłonie wodę dzięki temu utrzymuje specyficzny mikroklimat w podłożu. Jeśli do tego zapewniłabyś im ciepło to efekt powinien być zadowalający. Podłoże musi być mega przepuszczalne, jak będzie mokre a nie wilgotne to rośliny zgniją.
Jak ogarnę aparat pokaże Ci jak wygląda moja sadzonka w chwili obecnej i stan jej korzeni.
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- bardzo ciekawy i wspaniale wybarwiony kwita, dodatkowo "pełny"Irena_S pisze:Zakwitnęła nowa hybryda Adenium 'Wealthy'.

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Mam perlit w domu. A te pokazane na zdjęciu rosną w mieszance ziemi do kaktusów, perlitu, keramzytu i podłoża kokosowego. Myślę, że mają dosyć ciepło. Stoją na parapecie pod którym jest kaloryfer. Dodatkowo odgrodziłam je od okna styropianem i są doświetlane lampka.
Piękne są te twoje maluszki. A powiedz mi podlewałaś tego swojego "rodzynka" przez ten miesiąc? Z jakiego powodu stracił korzonki?
Kiedyś wyglądał tak:

Za dużo chuchałam i dmuchałam.. i zalałam- musiałam odciąć wszystkie zgniłe części i próbować ukorzenić od nowa.
Przez cały ten czas podłoże było lekko wilgotne, bardziej zraszane niż podlewane. Roślina doświetlana i dogrzewana.
Mam wielką nadzieję, że do wiosny się wykaraska- byłoby mi bardzo szkoda takiej sieweczki.

Za dużo chuchałam i dmuchałam.. i zalałam- musiałam odciąć wszystkie zgniłe części i próbować ukorzenić od nowa.
Przez cały ten czas podłoże było lekko wilgotne, bardziej zraszane niż podlewane. Roślina doświetlana i dogrzewana.
Mam wielką nadzieję, że do wiosny się wykaraska- byłoby mi bardzo szkoda takiej sieweczki.
- Akwelan_2009
-Może pokaże jak rosną moje maluchy:
Mini size: / ... /
I sieweczki z własnych nasion zrobiły mi mega niespodziankę- mam kilka kolorków!

Mieczysław
Mieczysław
Mieczyslawie,
Twoja opinia to miód na moje serce!
Akurat Mini Size mam tylko te dwie sztuki pokazane na zdjęciach.. Miałam 5 nasion,ale dotrwały tylko 2.
Bardzo mnie ciekawi czy sadzonki z białymi listkami utrzymają je przy kolejnych parach liści.
Twoja opinia to miód na moje serce!
Akurat Mini Size mam tylko te dwie sztuki pokazane na zdjęciach.. Miałam 5 nasion,ale dotrwały tylko 2.
Bardzo mnie ciekawi czy sadzonki z białymi listkami utrzymają je przy kolejnych parach liści.
- Akwelan_2009
- "białe listki", mogą być oznaką braku chlorofilu, nie wiem czy to jest cecha, która nie będzie "przeszkadzała" w normalnym wzroście - rozwoju sadzonek. Jeżeli piszesz o sadzonkach na ostatniej fotce w górnym rzędzie, to nie są całkowicie pozbawione chlorofilu i mają zielone brzuszki, mogą powtarzać tą cechę na następnych, ale żeby następne listki nie były całkowicie "albinosami", to będą się najprawdopodobniej w miarę normalnie rozwijać. Ja miałem siewkę albinosa, zaszczepiłem na "normalnej" sadzonce Adenium obesum, niestety coś źle zrobiłem lub zbyt późno zaszczepiłem i zraz obumarł. Podkładkę - Adenium na którym szczepiłem siewkę albinos, rośnie nadal u mnie, pokazywałem ją na fotce w moim wpisie 27.01.2015r, widoczna jest blizna po nieudanym szczepieniu.Bardzo mnie ciekawi czy sadzonki z białymi listkami utrzymają je przy kolejnych parach liści.
Mieczysław
Mieczysław
Podlewam moje dwa Adenia równocześnie, ale ostatnio podlałam chyba jednego ciutek za bardzo bo zrobił się miękki. Drugi jest twardy, więc go nie ruszałam. W ogóle, ten miękki rośnie jakoś gorzej niż twardy, pomimo tego, że jest 5 miesięcy starszy - młodszy już dorównał mu wzrostem!
Pozdrawiam, Gosia:)
Dzięki, czyli nie ma różnic w uprawie tego szaleństwa. W takim razie jak mi coś ładnego z tego wyjdzie to jeszcze tu wrócę.
Super wyglądała ta twoja sadzonka zanim stała się "rodzynkiem". Mam nadzieje, że uda ci się ją uratować i że moje też przetrwają. Tak o nie teraz dbam