Adenium obesum(róża pustyni) cz.8 uprawa, pielęgnacja, choroby

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
AleksandraBdg

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.8

Post »

Magsonia!

Musisz jeszcze być cierpliwa. Odbudowa korzeni u sadzonek trwa zdecydowanie więcej czasu niż dwa tygodnie.
Sama reanimuje piękną sadzoneczkę A.Somalense wysianą w zeszłym roku. Trwa to już około miesiąca a roślina dopiero zaczęła wypuszczać drobne korzenie odpowiedzialne za pobieranie min. wody.
Roślina mimo,że już ma niewielkie korzeni nadal wygląda jak rodzynek. Zapewnij swoim sadzonkom dużo ciepła, utrzymuj delikatnie wilgotne podłoże a Twoje roślinki sobie poradzą ;) Pęcznieć będą w miarę rozrostu systemu korzeniowego.
U mnie najcieplejszym miejscem jest parapet, grzeje go od spodu kaloryfer i dzięki temu utrzymuje ciepłe podłoże,które przyspiesza proces ukorzeniania.

Irena!

Padłam i powstać nie mogę. Rewelacyjna hybryda!
magsonia
50p
50p
Od: 17 sty 2015, o 14:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To znaczy, że mam je podlewać co 2-3 dni małą ilością wody?
AleksandraBdg

Post »

A powiedz mi masz perlit w domu?
U mnie najlepiej ukorzeniają się w samym perlicie, dodatkowo perlit chłonie wodę dzięki temu utrzymuje specyficzny mikroklimat w podłożu. Jeśli do tego zapewniłabyś im ciepło to efekt powinien być zadowalający. Podłoże musi być mega przepuszczalne, jak będzie mokre a nie wilgotne to rośliny zgniją.
Jak ogarnę aparat pokaże Ci jak wygląda moja sadzonka w chwili obecnej i stan jej korzeni.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Irena_S pisze:Zakwitnęła nowa hybryda Adenium 'Wealthy'.
- bardzo ciekawy i wspaniale wybarwiony kwita, dodatkowo "pełny" ;:138 . Jeżeli dobrze zrozumiałem, jest to bardzo młoda odmiana, ciekawe jak będzie z powtarzalnością identycznych kwiatów, przy kwitnieniach w następnych sezonach ? Gdzie została wyselekcjonowana - w jakim kraju ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
magsonia
50p
50p

Post »

Mam perlit w domu. A te pokazane na zdjęciu rosną w mieszance ziemi do kaktusów, perlitu, keramzytu i podłoża kokosowego. Myślę, że mają dosyć ciepło. Stoją na parapecie pod którym jest kaloryfer. Dodatkowo odgrodziłam je od okna styropianem i są doświetlane lampka.
AleksandraBdg

Post »

Może pokaże jak rosną moje maluchy:

Mini size:
Obrazek Obrazek

I sieweczki z własnych nasion zrobiły mi mega niespodziankę- mam kilka kolorków!
Obrazek

I po miesiącu u mojego rodzynka coś drgnęło:
Obrazek
magsonia
50p
50p

Post »

Piękne są te twoje maluszki. A powiedz mi podlewałaś tego swojego "rodzynka" przez ten miesiąc? Z jakiego powodu stracił korzonki?
AleksandraBdg

Post »

Kiedyś wyglądał tak:
Obrazek
Za dużo chuchałam i dmuchałam.. i zalałam- musiałam odciąć wszystkie zgniłe części i próbować ukorzenić od nowa.
Przez cały ten czas podłoże było lekko wilgotne, bardziej zraszane niż podlewane. Roślina doświetlana i dogrzewana.
Mam wielką nadzieję, że do wiosny się wykaraska- byłoby mi bardzo szkoda takiej sieweczki.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może pokaże jak rosną moje maluchy:
Mini size: / ... /
I sieweczki z własnych nasion zrobiły mi mega niespodziankę- mam kilka kolorków!
- ;:138 , taki wygląd sadzonek to sama radość dla Opiekunki i dla odwiedzających wątek. Osobiście dla mnie, takie bobaski same przyciągają wzrok i nie można się nimi nacieszyć, są śliczne ;:180 . Gratuluję, bardzo piękne sadzonki. Będę na bieżąco śledził rozwój Twoich maluszków zarówno tych mini, jak i tych z Twoich własnych nasion. Bardzo ciekawi mnie jak będą rozwijać się Adenium mini size, bardzo ciekawe rośliny. Dużo masz sadzonek mini size ?
Mieczysław
AleksandraBdg

Post »

Mieczyslawie,
Twoja opinia to miód na moje serce!
Akurat Mini Size mam tylko te dwie sztuki pokazane na zdjęciach.. Miałam 5 nasion,ale dotrwały tylko 2.
Bardzo mnie ciekawi czy sadzonki z białymi listkami utrzymają je przy kolejnych parach liści.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo mnie ciekawi czy sadzonki z białymi listkami utrzymają je przy kolejnych parach liści.
- "białe listki", mogą być oznaką braku chlorofilu, nie wiem czy to jest cecha, która nie będzie "przeszkadzała" w normalnym wzroście - rozwoju sadzonek. Jeżeli piszesz o sadzonkach na ostatniej fotce w górnym rzędzie, to nie są całkowicie pozbawione chlorofilu i mają zielone brzuszki, mogą powtarzać tą cechę na następnych, ale żeby następne listki nie były całkowicie "albinosami", to będą się najprawdopodobniej w miarę normalnie rozwijać. Ja miałem siewkę albinosa, zaszczepiłem na "normalnej" sadzonce Adenium obesum, niestety coś źle zrobiłem lub zbyt późno zaszczepiłem i zraz obumarł. Podkładkę - Adenium na którym szczepiłem siewkę albinos, rośnie nadal u mnie, pokazywałem ją na fotce w moim wpisie 27.01.2015r, widoczna jest blizna po nieudanym szczepieniu.
Mieczysław
Goshia
500p
500p
Od: 11 paź 2013, o 09:38

Post »

Podlewam moje dwa Adenia równocześnie, ale ostatnio podlałam chyba jednego ciutek za bardzo bo zrobił się miękki. Drugi jest twardy, więc go nie ruszałam. W ogóle, ten miękki rośnie jakoś gorzej niż twardy, pomimo tego, że jest 5 miesięcy starszy - młodszy już dorównał mu wzrostem!
Pozdrawiam, Gosia:)
acoto
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sty 2013, o 10:42

Post »

Dzięki, czyli nie ma różnic w uprawie tego szaleństwa. W takim razie jak mi coś ładnego z tego wyjdzie to jeszcze tu wrócę.
magsonia
50p
50p

Post »

Super wyglądała ta twoja sadzonka zanim stała się "rodzynkiem". Mam nadzieje, że uda ci się ją uratować i że moje też przetrwają. Tak o nie teraz dbam :(
Awatar użytkownika
Irena_S
100p
100p
Od: 8 lip 2014, o 21:22
Kontakt:

Post »

Adenium 'Gorgeous'

Obrazek Obrazek

Obrazek
Nie mówię po polsku, Google translate jest mój pomagier ;-)
Mój Rajski zakątek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”