Surmia, Katalpa ( Catalpa )
Re: jakie to drzewo, krzew? Jak je pielęgnować?
Po wydłużonym nieco kształcie liści wygląda na katalpę wielkokwiatową, która ma ozdobniejsze kwiaty niż zwyczajna.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: jakie to drzewo, krzew? Jak je pielęgnować?
Na razie przesadź tylko tę środkową, może wystarczy 

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Prośba o identyfikację
Katalpa...
-
- 50p
- Od: 28 lut 2010, o 18:02
Surmia, katalpa ( Catalpa )
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Re: Jakie to drzewo
Surmia (katalpa) prawdopodobnie zwyczajna (bignoniowa).
-
- 50p
Jeśli zwyczajna ma białe kwiaty to to ta:) dziękuję bardzo za odpowiedź:):)
-
- 50p
A czy wie ktoś jak się je rozmnaża, znaczy domyślam się , że nasiona są w tych wiszących takich strąkach, ale jak je z nich wyjmować i jak zrobić, żeby wyrosło z nich nowe drzewo?
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Zbierasz nasiona jesienią gdy już "strąki" wyschną, przechowujesz na sucho i wiosną wysiewasz. Z tym, że podobno nasiona z bardzo młodych drzew nie kiełkują. Najlepiej zbierać nasiona z trochę starszych drzew. Ale spróbować nie zaszkodzi.
-
- 50p
- Od: 30 maja 2012, o 09:53
Sadzonki katalpy kosztują kilka-kilkanaście złotych za sztukę kilkudziesięciocentymetrową.
Ja bym się nie bawił w siew. Nie wiadomo, czy w ogóle wyrosną, kiedy wyrosną, czy dorodne itp.
Nawet jak wyrosną, to trzeba na nie chuchać ze 2-3 lata zanim dorosną do wielkości sadzonek dostępnych choćby na all...
Kup sadzonkę, oszczędzisz czas i pracę.
No, chyba że chcesz mieć ich tysiące albo mieć satysfakcję sprawdzenia się w trudnym wyzwaniu ogrodniczym.
Ja bym się nie bawił w siew. Nie wiadomo, czy w ogóle wyrosną, kiedy wyrosną, czy dorodne itp.
Nawet jak wyrosną, to trzeba na nie chuchać ze 2-3 lata zanim dorosną do wielkości sadzonek dostępnych choćby na all...
Kup sadzonkę, oszczędzisz czas i pracę.
No, chyba że chcesz mieć ich tysiące albo mieć satysfakcję sprawdzenia się w trudnym wyzwaniu ogrodniczym.
-
- 50p
Chodzi tu o satysfakcję, a poza tym, jeśli uda się więcej zrobić to przecież mogę oddać użytkownikom za koszt przesyłki sam albo wystawić na all..... 

Katalpa z nasion to nie jest aż takie wyzwanie, w jeden sezon od nasionka można mieć półmetrowe i większe roślinki. Jest także opcja ukorzeniania ale technologii nie znam, sam ukorzeniałem w wodzie, ale trwało to kilka miesięcy. Praktycznie udawało się bo przez dłuższy czas nie chciało mi się wyrzucić niepuszczającego korzeni patyka a po nawet 3,5 miesiąca pojawiał się korzeń. Mam teraz jedno drzewko z nasiona i chyba 3 z patyka? Jakoś tak..
-
- 50p
Tak więc mam zamiast próbować, ile nasion wykiełkuje tyle tego będzie, a spróbuje z tyloma ile uda mi się pozyskać 

-
- 50p
- Od: 29 maja 2007, o 20:05
Katalpa - Surmia ( Catalpa )
Witam Forumowiczów! Pomóżcie mi odgadnąć jakie drzewo widziałem w parku zdrojowym w Połczynie-Zdroju? Kwiaty bardzo ładnie pachną a liście są wielkości głowy. Kwitnie w lipcu. Załączam kilka zdjęć. Pozdrawiam.

Pozdrawiam - Jurek55