Moja wielka improwizacja - Fleur78 - 1cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alu, z ogromną przyjemnością śledzę Twoją opowieść o ogrodzie i podziwiam dokonania. Próbowałem wyobrazić sobie lokalizację Twego ogrodu i doszedłem do wniosku iż leży on na północ od Paryża, w kierunku Hawru. Czy się mylę?

Pozdrawiam
Mietek.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Cotula, mówisz. No to ja ją MUSZĘ mieć, muszę, muszę, muszę!!! Takiej jeszcze nie mam, ale znajdę!

A o planach nie mów, że ich nie robisz. Robisz, tylko co chwila je aktualizujesz :lol:

Figurka fajna, taka niespodziewana :) A kamienie są świetne, to fantastyczne, że znajdujesz je w okolicy. Bardzo pięknie się komponują z roślinami. Strasznie mi się u Was podoba, będę tu wracała pooglądać co nie co i naładować akumulatory. Ten bananowiec, no nie, ten klimat... A u nas zima idzie... Bociany odleciały, przymrozki łapią... Bananowiec, a niech tam, mógłby być i niejadalny :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Troszeczkę się mylisz, Mietku. Departament Yvelines, czyli nr 78 jest na zachód od Paryża, w tym właśnie departamencie znajduje się Wersal: szukaj tutaj

Bardzo się cieszę, że do mnie zaglądasz i że podoba Ci się mój ogródek. Jak zdążyłeś się zorientować z jego historii, jest jeszcze bardzo młody. Sadzę, dosadzam, przesadzam... Kiedy za bardzo się przejmuję, że coś mi nie tak wychodzi, albo nie mogę sobie z czymś poradzić, mój mąż mi przypomina, że ogród ma się po to, aby w nim wypoczywać, a nie po to, żeby się nim stresować. Zawsze ,mi radzi, żebym pracowała tylko tyle, ile mi się chce, bo to ma być przyjemność, a nie kara. Chyba ma rację. :D
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Naleweczko, jeśli chodzi o kamienie, to czytałam gdzieś, że najlepiej jest nie kupować, tylko zbierać w okolicy. Nie tylko, że taniej to wychodzi :D , ale przede wszystkim, kamienie "lokalne" najładniej się komponują z ogrodem.
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fleur 78 pisze: Kiedy za bardzo się przejmuję, że coś mi nie tak wychodzi, albo nie mogę sobie z czymś poradzić, mój mąż mi przypomina, że ogród ma się po to, aby w nim wypoczywać, a nie po to, żeby się nim stresować. Zawsze ,mi radzi, żebym pracowała tylko tyle, ile mi się chce, bo to ma być przyjemność, a nie kara. Chyba ma rację. :D
Jasne, że Twój 'M' ma rację , to jest też moja dewiza. :D
Figurka bardzo mi się podoba .. i znów żałuję, że nie mam ogrodu przy domu :( :cry:

I jeszcze wrócę do tej Cotuli .. Chodzi mi o warunki uprawy. Widzę w necie wiele wiadomości, ale właśnie
po francusku. Alu, bądź tak dobra i przetlumacz (oczywiście w miarę wolnego czasu :D ) szczegóły, bo coś mi się zdaje, że nie przetrzyma naszych zim :wink:

Ps. Ale namolny gość ze mnie .. :lol: Pozdrawiam - również Twojego 'M' , który dobrze Ci radzi ;:18
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Alu, dziękuję za informację o departamencie, w którym mieszkasz. Myślałem, że jest to nazwa miejscowości. W bezsenną noc, na sateltarnej mapie, wzdłuż Sekwany, poszukiwałem wyimaginowanego miejsca, Twojego ogrodu. Odrzuciłem kierunek południowy (ostrzejszy klimat) i stąd wybór kierunku na Hawr. Na zachód, to troszkę dalej od Sekwany?

Pozdrawiam
Mietek.
Awatar użytkownika
cappuccino
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 25 cze 2007, o 19:09

Post »

Kwiatku jak mogłaś tak długo chować przed nami te cuda? Tak pięknie u Ciebie...
Gosia
Szczęście w życiu nie polega na tym, żeby być kochanym. Największym szczęściem jest kochać.

( Sigrid Undset)
Awatar użytkownika
anu-la
200p
200p
Od: 19 cze 2007, o 16:44

Post »

Wspaniały, tajemniczy, cudowny ogród, pełen ciekawych roślin. :D Piesek bardzo mi się podoba, rzeczywiście wygląda na figlarnego. Rzeźba dodaje ogrodowi tajemniczości. Na pewno rośnie u Ciebie sporo kwiatów, które w naszych warunkach nie dałyby sobie rady. Okolica przepiękna. Super, że mimo takiej odległości można Cię odwiedzać i pospacerować po Twoim Ogrodzie :D. Ja też jestem zdania że Ogród to ma być przyjemność, a nie obowiązek.

Pozdrawiam serdecznie

Anu-La
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Alu zafundowałaś nam super opowieść o miejscu ,w którym mieszkasz.
No i to napięcie,które stworzyłaś na początku było fantastyczne.
Ogród też tworzysz bardzo piękny.Mnie też bardzo się spodobała figurka w ogrodzie i ,, poducha" Cotuli.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam na sesji wieczornej :D :D :D

Aniu, trochę szukałam, ale nie udało mi się znaleźć dużo informacji o tej roślince. Powiem Ci to co znalazłam, a jak jeszcze coś znajdę, to "dopowiem". Otóż piszą, ze rośnie w strefach 8- 11, nie ma specjalnych wymagań glebowych, tylko lepiej, żeby ziemia była przepuszczalna, znosi dobrze suszę.
U mnie jest strefa 8, w Polsce jest 6. Ale w Poznaniu jest w miarę łagodny klimat, to może by się dało podciągnąć pod 7 a jedna strefa jest zawsze do "pokonania". Naciągara jestem :D :D :D , ale co Ci szkodzi spróbować? Tyle że w klimacie zimniejszym radzą sadzić na wiosnę. Znalazłam też wypowiedz czyjąś z jakiegoś forum: "ładna jest, tylko szkoda że ginie, gdy nie ma się gdzie rozrastać". Fakt, ze nie jest duża, wiec większe rośliny mogą ją zagłuszyć. Po prostu trzeba sadzić w odpowiednim miejscu. Ta, która jest na zdjęciu, już prawie się "udusiła". Z niewiedzy, posadziłam niedaleko niej, inna roślinkę, która miała tak piękne, ognisto- pomarańczowe kwiatki, że zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia! ;:167 W dodatku, na etykietce było podane, że bardzo długo kwitnie. To chyba najgorsza roślina, jaka mi się trafiła! Podstępnie rozłaziła się swoimi odrostami (jak truskawki), po całej okolicy, a jakby tego było mało, kwiatki żyły tylko jeden dzień, a potem tworzyły takie dmuchawce, jak mlecz i rozsiewały się tam, gdzie nie dały rady zapuścić swoich macek. Na szczęście cotula dosyć ładnie i szybko się rozrastała, więc ( wiedziona chyba jakimś przeczuciem) zdążyłam jej wcześniej odszczypnąć kilka "placków", które zdążyły się rozrosnąć w zupełnie innym miejscu, na zupełnie innej, praktycznie nie przygotowanej ziemi. Tak więc teraz, po usunięciu "konia trojańskiego" odbyły podroż powrotną! :D

Mietku, mieszkam bardzo blisko Sekwany. Przyjrzyj się zdjęciom.
Bo Sekwana, to rzeczka, co się wije jak błękitna wstążeczka...
Tu się schowa, tam zginie, a tam znowu wypłynie...
:D :D :D

Idę zrobić herbatkę i zaraz wracam

;:33
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Alu, jeśli się ma tyle szczęści co Ty , to sie zbiera takie piękne kamienie w okolicy i pięknie harmonizują z otoczeniem. Ja musiałam sobie kupić i choć wyglądają tak egzotycznie jak palma w moim ogródku, to wcale się tym nie przejmuję. :wink:

Jeśli mogę wtrącic swoje trzy grosze na temat roślinki cotula hispida, to opis pasuje mi do roślinki, którą wyrzuciłś.
W tym roku kupiłam taką roślinkę i bardzo przypomina mi Twoją, ale przyjrzyj się z bliska, bo mogę się mylić, pod nazwą Artemissia schmidtiana NANA - Bylica schmidta
Obrazek Obrazek
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Cappuccino, Anulu i Raczku!

Jesteście przemiłe. A Wasze słowa to balsam dla duszy! Jak się tak trochę posłucha komplementów, to zaraz się chce złapać za grabie albo... iść do sklepu po nową zdobycz :lol: :lol: :lol:

Jak to czasami natura ma fajne pomysły i decyduje za nas!
Zasiałam kiedyś te małe bratki, viola cornuta. Wkrótce po posianiu, był straszny wiatr i... przeniósł nasionka tam gdzie sam uważał! :D I zobaczcie co z tego wynikło: :D Czyż nie świetny pomysł?!

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Alu , piękne zestawienie , natura wie co robi, tylko musimy jej na to pozwolić. :wink:
Ja też lubię takie eksperymenty, wiosną bardzo ostrożnie plewię ogródek wypatrując samosiejek i obserwuję co natura obmyśliła za mnie.
Pozdrawiam.
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Alu - ;:196 za info o Cotuli.
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Witaj Alu!

I mnie przygnało do Twojego uroczego ogrodu pełnego egzotyki i slicznych roslin.Mieszkasz w pięknej okolicy.Trawa pompasowa jest kapitalna.Juz dawno na nią choruję .Miałam juz kilka razy ,ale nigdy mi się nie udało jej przezimować.Znajomy ogrodnik poradził mi abym trzymała ją w donicy i na zimę zabierała do domu.
Mam tez u siebie cotulę i zupełnie dobrze znosi zimę.
Będę u Ciebie częstym gosciem :D :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”