Ibrakadabra i balladka o minionym lecie, cz.6.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ibrakadabra i balladka o minionym lecie, cz.6.

Post »

Witaj Kochana Koleżanko :wit
Jakoś tak wyszło, że po zdobyciu upragnionego dyplomu, mam czas głównie dla innych osób i ich ogrodów. Nie wiem, czy długo tak pociągnę ;:224 - raczej powinnam z tym coś zrobić, bo mój ogród nie jest mniej waźny od innych :roll: Rzecz polega nie tylko na braku czasu, ale i sił fizycznych :roll:
Harmonia... To rzecz bardzo, bardzo potrzebna, szczególnie w dzisiejszych czasach... do tego właśnie dążę. I.... wyobraź sobie - do ucieczki od formalności. :wink:
Chciałam usunąć kule z przedogródka. Zostają - dodam byliny lub niskie trawy.
Spojrzały na moją ogrodzinkę trzy wspaniałe i mądre ogrodniczki: Margo, Mufka i Tamaryszek. Lepszego doradztwa nie mogłam w danej chwili mieć. To było dla mnie spotkanie o ogromnej wartości merytorycznej i emocjonalnej ;:oj Uwielbiam takie kameralne spotkania, i uwielbiam słuchać mądrych rad ;:3

Twoje floksy robią piorunujące wrażenie i rodzą moją nieskrywaną zazdrość ;:196
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jagi :wit
Koniecznie tkaj te wielobarwne dywany o barokowych wzorach dalej, bo pięknie nimi czarujesz ;:oj
Rzeczywiście zdobią wiosną ogród w sposób wyjątkowy ;:138
Buziaki pospieszne przesyłam ;:196
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Jaguś :D wygląda mi to na pomnażanie populacji. :;230 Chyba w nadchodzącym sezonie będzie ich więcej. :wink:
Ale te nie są tak wredne, jak te bezdomne. A przynajmniej są milsze dla oka.
Ależ wiosennie się zrobiło od tych kolorowych poduch. ;:138
U mnie w tym czasie najbardziej rzuca się w oczy niezapominajka.
Kiedyś raz ją wysiałam i od tej pory wyłazi wszędzie.
Póki jest w błękicie, jest pięknie a później szybko muszę ją wyrywać. :lol:
Miłego dzionka ;:3
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Jaguś ja co prawda wisieć na płocie nie będę lecz bezczelnie będę wchodzić na Zielone pokoje :;230
Snuj swoją balladkę o minionym lecie bo warto wracać do ciepłych wspomnień ;:3

Tak nagłe odejście Wicusia wprawiło mnie w zdumienie, ale z drugiej strony nie musiał się biedaczek już więcej męczyć z tym świństwem co się przyplątało :( Teraz jest szczęśliwy za Tęczowym Mostem.
Utulam Cię w smutku ;:168
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Tą Twoją kolekcją floksów już się kiedyś zachwycałam.Muszę wiosną trochę wyżebrać od Ciebie :lol:
Ostatnio zachwycam się właśnie roślinami rosnącymi w większych skupiskach :wit
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Wita Was blondynka wieczorowa porą :wit

Trochę to musztarda po obiedzie, ale pamięć ludzka krótka jest i zawodna. Dopiero otrząsnęliśmy się z niepotrzebnego strachu przed orkanem Alexandra, który się kompletnie nie spisał, a tymczasem rok temu, dokładnie w Mikołaja nawiedził nas Ksawery, o którym się zapomniało, a który spowodował TO ;:oj, że o wielu perturbacjach i pokrzyżowanych planach nie wspomnę...
Stanowczo wolę orkany o żeńskich imionach ;:306.

Obrazek

Obrazek

Trwała ta grudniowa zima zaledwie kilka dni, potem było mniej więcej tak teraz.
To dzisiejszy Gdańsk, odwiedzony z powodu pilnego zapotrzebowania na strawę duchową.

Obrazek

Ciepło, jak na grudzień, żadnych korków, żadnego tłoku i amoku w sklepach - super ;:333.

Balladki o minionym lecie zwrotka 2.

Po nadzwyczajnie ciepłym kwietniu lato jakby się przestraszyło własnym falstartem i pierwszą połowę maj zafundował nam dość kapryśną. Raz ciepło, raz zimno, trochę błękitnego nieba, trochę deszczu. Ale i tak ogrody, mój i ten na Kaszubach były górą. Właśnie z tym czasie zaczęły przychodzić setki sadzonek bukszpanu, które mają uspokoić i podkreślić rabaty.
16 i 17 maja, przy wietrznej chłodnej pogodzie, nasz trójmiejski kultowy już RENK.
Następnego dnia burza z gradem, a potem już tylko upał i słońce.

A zielone pokoje śpiewały swoją najpiękniejszą majową pieśń o rośnięciu i kwitnieniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dla kotów zaczął się czas bardzo intensywny. Musiały na zmiany przypilnować nożyc...

Obrazek

Obrazek

... odświeżyć łowieckie talenty...

Obrazek

... pobawić się w "kto kogo"...

Obrazek

Obrazek

... i wreszcie znaleźć sobie rozkoszne miejsca relaksu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cdn.

Wyślę tę zwrotkę, żeby jej gdzieś nie wcięło i pogadam z Wami...
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Jestem.

Obrazek

Sławku, musiałeś być dobry z polskiego, skoro ciągle "Świteź" pamiętasz :uszy.
Miło się gawędzi ze znawcą literatury.
Wiem, gwiazdy betlejemskie królują, ale ja właśnie mam ochotę przełamać ich dominację i umaić dom hiacyntami i, może, fiołkami alpejskimi - białymi. Tym bardziej, że dzięki Tobie wiem, gdzie są.

Nifredilku
, fajny pomysł z tymi hiacyntami, co? A skąd je wziąć właśnie Sławek podpowiedział.
Czyżbyś nie miała żadnego marketu w pobliżu, ani nawet kwiaciarenki ;:218?
Mnie się te gwiazdy betlejemskie właśnie nie komponują z wnętrzem...

E, Justi, to Ty teraz profesjonalistką jesteś ;:333. Ale żeby na tym nie ucierpiała Twoja kondycja i ogród...
Spojrzenia takich Konsultantek tylko pozazdrościć :shock:. Tym bardziej ciekawa jestem efektu tych konsultacji. Ale czy go pokażesz?

Muffinko zapracowana i zajęta ;:196. Buziak za to, że wpadasz, że jesteś i że zachęcasz!

Krysiu , jak się te ślimaki pomnożyły łońskiego roku to strach wspominać. A w tym, jeśli zima będzie łagodna, będzie ich jeszcze więcej ;:219.
Niezapominajki też mam i też sieją się, gdzie chcą. Wyższość floksów i im podobnych polega na tym, że siedzą, gdzie się je posadziło. No i kolorów znacznie więcej ;:224.

Edulkotku, śmiało mijaj płot i wchodź do środka ;:306. I spokojnie sobie posiedź na tych kolorowych kobiercach.
A z Wicusiem najbardziej zaskakujące jest to, że chorował na, wydawałoby się, banalne owrzodzenie bródki, leczone zresztą prawie półtora roku różnymi antybiotykami, a zabiło go błyskawicznie zatrucie mocznikiem, o czym żaden weterynarz nie pomyślał... Sama też nie wiem, co o tym myśleć ;:209.

Ewo, pamiętam, że miałaś na te floksy ochotę, ale kiedy przekwitły z powodu suszy zrobiły się nieładne i wolałam sama o nich zapomnieć. Ale wiosną będę robić sadzonki, to się załapiesz.

Na koniec jeszcze trzy śliczne roślinki - poduszeczki: przetacznik armeński, goździk siny i piaskowiec.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy - Jagi
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jaguś cudne rozświetlone słońcem obrazy.... i ja bardzo lubię te wszystkie płożące się , kolorowe kobierce. Niestety nie mam na nie miejsca i sporo musiałam oddać do sąsiedzkich ogrodów. Ale coś tam zostało i wiosną cieszy oko :D
Hiacynty bardzo lubię.... właśnie przypomniałam sobie, że mam, kupione jesienią 3 paczki cebul, o których zapomniałam i nie posadziłam ;:202
Kocie harce jak zawsze zachwycające :D
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Jagi,
towarzyszę Ci wiernie w pisaniu tej pięknej ballady. Powtarzam z przyjemnością zarówno zwrotki jak i refren :) Takie kolorowe poduchy były moim marzeniem, niestety u mnie floksy szydlaste, żagwiny itp. w ogóle się nie chcą trzymać. Wydały po kilka mizernych kwiatków i zanikły. Będę podziwiać u Ciebie rozrastające się kolorowe kobierce.
Widzę, że kociaki kochają również Twoje roślinki :wink: Ja cierpiałam mocno, kiedy ulubioną zabawą moich puchatków był slalom pomiędzy młodziutkimi hortensjami ogrodowymi :evil: :wink:
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35

Post »

Jagi i ja wreszcie trafiłam na Twój cudowny ogród ;:138
Dobrze że zaczynasz zimowa porą nowy wątek to nie narobi mi się zaległości wiosna i lato to nie czas u mnie na forum :oops:
Pozdrawiam serdecznie i czekam na fotki z minionego sezonu ;:333
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Jak ja uwielbiam Jagodo Pomorska Twoje opowieści - barwne , okraszone obrazkami - jak w dobrej książce ;:196 . Druga sprawa , że piękne Kaszuby - przez mój sentyment - są gościnne i takie swojskie . Ech , chciałoby się zanurzyć w tych floksach ...uwielbiam je , a mam kilka odmian . Masz rację - jak kwitną - uczta dla serca i oczu - potem jednak zielone , wybrzuszone poduchy nie dodają uroku naszym ogrodom . Przydałoby się coś w nie wsadzić - ale co , by te poduszkowce ich nie zadusiły . Floks kanadyjski pięknie pachnie - przez mój ulubiony błękit mam wrażenie jakoby niebo wpadło do ogrodu -...za to tworzy zbite , szybko rozrastające się kępy .
Uśmiecham się szeroko do ...i o ... przetacznika armeńskiego - cudo ;:108 ...dam Ci za to ... co zechcesz ;:196 ...nawet serce szczerozłote ...jak onegdaj śpiewał Grechuta .

Pozdrawiam serdecznie ;:196 :wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Witaj Jagoda :wit Odwiedziłaś moje ulubione miasto. Ile razy tam jestem, tyle razy naładuję sobie porządnie akumulatory. Są takie miejsca na świecie, do których lubi się wracać.
I melduję, że mamy czwartego kotka. Jest czarny, z delikatnym krawacikiem. I niesamowite jest to, że taka mała kruszynka ( 2 miesiące) wprowadza do domu tyle uśmiechu i...chaosu :D . Reszta kociego towarzystwa obrażana i zszokowana ....nie dowierzają moje matrony w to co widzą. :;230 A dzieje się, oj się dzieje.
Fajnie fotografujesz swoje koty. Poproszę częściej ;:196
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jagódko :wit
Spaceruję po Zielonych pokojach i ciągle mi mało :) .
Maj i czerwiec to najpiękniejsze miesiące w roku.
Maj, bo taki soczyście zielony 8-)
Czerwiec, bo kwitną róże ;:167 .
Twoja " kociarnia " pięknie pozuje do zdjęć. Zdjęcia Szuwarka, zawsze wywołują uśmiech na mojej twarzy :D .... Widać, że ten to lubi jeść.
Ibrakadabra i Wicek pilnujący nożyc ;:333 .

Ps. Też kupiłam hiacynty jako ozdobę na Boże Narodzenie. Tyle ich było i tak kusiły swoim zniewalającym zapachem, że nie mogłam się oprzeć.
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Heja, Jaguś ;:196 Cieszę się, że się nie lenisz i otworzyłaś kolejny wątek :heja Należę do Twojego fan clubu i spijam ten miód, który spływa z Twoich słów (ale dałam do pieca, co?) no i z letnich widoczków, które serwujesz :D Ostatnio znów czasowo ledwie zipię, ale załapałam się u Ciebie na 5 stronę, a to nie jest zły wynik :wink:
Poduchy floksów szydlastych są boskie i niezmiennie budzą mój podziw. Szkoda, że nie mogą tak się okwiecać całe lato...
Koty jako security nożyc ogrodowych - bezkonkurencyjne ;:215
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Jagi!

Chyba udało mi się wpisać dokładnie w "godzinie duchów" ;:333
Oglądam wiosenne zdjęcia i nasuwa mi się jedno skojarzenie: gdyby Twój ogród nie miał już nazwy, to nazwałabym go OGRODEM TRZECH KOTÓW. Tylko z nimi w tle (lub na pierwszym planie) jest on kompletny.
Pięknie było po Xawerym (śnieg ;:226 ;:226 ;:226 ) i pięknie wiosną, ale z kotami najpiękniej!
Balladkę snuj, to balsam dla zagonionej lisiej duszy :twisted:
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”