HURAAAA!!!
Zakwitła!!!
I znów miałem niespodziankę, w weekend podczas naszej nieobecności w domku rozkwitła...
Jest cudowna, jeśli dobrze rozpoznałem to jest Nelly Isler.
Prawda, że piękna?!
Ale mamy radochę!!!
Dziękuję WSZYSTKIM

za miłe słowa. Cieszą one bardzo!!!
Zwłaszcza, że nie jestem specjalistą w uprawie storczyków!!! Po prostu uwielbiam towarzystwo zielonych przyjaciół i orchidee są jednymi z nich.
Ja, w miarę swoich możliwości staram się zapewnić im jak najlepsze warunki (albo przynajmniej zbliżone do najlepszych).
Z jednymi jest lepiej (czytaj: tak mi sie wydaje) - rosną i kwitną. Vide poprzednie posty.
Z drugimi gorzej:
1.Trzy Phalenopsisy padły ( jednego zalałem - ale są keiki

, a dwóm zgniły stożki wzrostu - były z przeceny, chyba zaniedbane...?)
2.Na Zygopetalum pojawiły się czarne plamy na liściach, podłoże zaczęło wydzielać nieciekawy zapach. Próbowałem je ratować - mnóstwo korzeni i liści musiałem usunąć, miesiąc po przesadzeniu plamy pojawiły się znowu i w tydzień zajęły całą roślinę.Kolejna strata.
3.Paphiopedilum (wiosną 2007r. przesadzone) nie wypuszcza nowych przyrostów, nie kwitnie. Pociechą jest to, że wypuścił po dwa listki.
Ale są powody i do radości, które tak cieszą!!!
Narine!
Dendrobium cały rok stoi na parapecie południowo - zachodniego okna. Podlewam wodą z filtra Brita lub destylowaną - kiedy mam chwilkę czasu (latem co 5-7 dni, zimą co 8-10 dni). Od wiosny 2007r. dodawałem kilka kropel nawozu ze zdjęć
W tym roku będę stosować nawóz specjalny dla storczyków, już czeka...
Jest to odmiana Dendrobium Phalenopsis i nie wymaga specjalnego okresu spoczynku. Ale można zauważyć, że zimą nie wypuszcza nowych przyrostów. Startuje z nimi dopiero wiosną i wtedy zwiększam nawożenie. W zeszłym roku wypuściło ich tyle, że wkroczyłem ze sznurkiem aby je "jakoś okiełznać". Stado powietrznych korzonków wygląda całkiem dekoracyjnie.
Wilgotność wokół storczyków utrzymyje się na poziomie 60%, dlatego nie zraszam żadnych storczyków. Choć niektóre podobno to lubią.
Jak Żonka pogoni

to przecieram je z kurzu.