Betonowy balkon w środku miasta cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Betonowy balkon w środku miasta cz.2

Post »

Fajnie masz z tą osłoną balkonu Janku. Ale chyba roślin tam już nie trzymasz - te skoki temperatur muszą być dla nich mordercze.

I jeszcze kilka obrazków
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ktoś już wie?
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu dziękuję ;:196 pięknego roku i Tobie i roślinkom. ;:167
Moje balkonowe szczepione, byle jak znoszą temperatury w mieszkaniu. :uszy
Do piwnicy do fuksji jeszcze nie zaglądałam, aż się boje co tam zastanę.
Natomiast domowe doniczkowce zwykle smutne są bez słoneczka, chociaż niektóre kwitną.
Ale każdy dzień już nieco dłuższy a i słonko czasem pokazuje swoją buźkę, tak jak dziś. :D
Tobie też słoneczka ;:3 życzę i pięknego świętowania.
;:197
Byłaś w Grecji czy w Turcji ?

;:oj Ooooo znacznie dalej ;:215
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne zdjęcia od razu robi się cieplej ;:108 moje roślinki też różnie znoszą zimę, coś niecoś już padło, ale inne się nie poddają i rosną nadal :wink: zawsze coś jednak przeżyje ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Ewo, dziękuję pięknie za miłe słowa ;:196 No właśnie - dzień coraz dłuższy, jedyna nadzieja w słońcu. Ta zima nie była łaskawa - strasznie buro w porównaniu z zeszłym rokiem. Pamiętam, że jak na święta jechałam to słońce świeciło cały dzień. I rośliny prawie wszystkie przeżyły. To niestety nie jest Turcja i nie Grecja. Troszkę dalej ;:108

Natalio, masz rację - coś zawsze przeżyje. Nie wiem tylko, czy to całe zimowanie warte zachodu. Kilka sztuk można przechować, ale chyba w tym roku przesadziłam z ilością. Po prostu nie mam na to warunków, ot co.

I kolejna porcja. Zgadujcie. Myślę, że roślinność wiele zdradza, zwłaszcza storczyki ;:108
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Oby do wiosny ;:65
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p

Post »

Madziu ;:196
Jeśli storczyki wszechobecne, to pewnie Tajlandia.
Wciąż zgaduję, bo sama osobiście nigdzie nie bywam.
Zamieściłaś przesliczne fotki z tej wyprawy. ;:215 Dlugo tam byłaś ?
Co to za drzewo na ostatniej fotce? Wspaniale porosły ją jakieś roślinki.
Czyżby to były łosie rogi?
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Tak, Ewo, brawo, to Tajlandia ;:138 , południowa część, choć odwiedziłam też Bangkok. Roślinność jest hipnotyzująca. Robiłam zdjęcia tym wymyślnym okazom, w większości nawet nie wiedziałam, co to jest, tak jak to drzewo, o które pytasz. Fakt, coś je porosło i to głównie zwróciło moją uwagę. Zazwyczaj przywożę nasiona, kłącza lub szczepki z podróży, ale się naczytałam, że to nie zawsze jest legalne, więc nie ryzykowałam. I takie jeszcze cuda:
ObrazekObrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p

Post »

Madziu miałas cudny urlop ;:215 Zrobiłaś prześliczne fotki ;:138
O drzewie pomyślałam, że to sosna, bo ma bardzo podobną korę, ale na górze zdjęcia widać liście.
Poszperałam w necie i znalazłam te łosie rogi, a nawet wątek na naszym Forum. :
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 19&t=33419
Piękna roślina, ale na Twoim zdjęciu roślin jest kilka i wyglądają zachwycająco. ;:226
Warto o niej poczytać. :)
Bardzo podoba mi się taż ten różowy kwiatuszek z wyraźnym rysunkiem gwiazdy na płatkach. ;:224
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50

Post »

O kurczę, jak ja Ci zazdroszczę tej wyprawy, Madzia :) . Mnie też się marzy kilka tygodni w tych rejonach, ale jeszcze nie w tym roku :wink: . Wrzuć zdjęcia, jeśli jakieś Ci jeszcze pozostały, bo niesamowicie cieszą oko ;:138 .
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

A rzeczywiście Ewo - mają niektórzy Forumowicze tę osobliwą roślinę. I faktycznie liście podobne do łosich rogów. A ten różowy kwiatek bardzo przypominał wilca, tylko liście miał mięsiste. Dużo ciekawej roślinności widziałam, u nas są w sprzedaży, ale bardzo mizerne i nigdy nie widziałam, by u nas te rośliny kwitły.
Basiu, jasne, ze zostały mi zdjęcia. Wybierz się tam, jak nadarzy Ci się okazja. To po prostu inny świat, choć po dość krótkim czasie człowiek tęskni za stalowymi chmurami i dżdżem w Polsce ;:47
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Miłej niedzieli ;:196
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Co za piękne, krajobrazowo-roślinne widoki ;:oj tym bardziej że za oknem szaro ;:222
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p

Post »

Madziu ;:196 dzięki za kolejną porcję pięknych, kolorowych zdjęć ;:167
Poczytałam nieco o roślinności tamtych rejonów i zaskoczyła mnie informacja m.inn.: "...na bardziej suchych obszarach, występują zarośla pełne dębów, kasztanowców i rododendronów "
Myślałam, że dęby i kasztanowce trzymają sie klimatu umiarkowanego a nie stref klimatu zwrotnikowego monsunowego i częściowo klimatu równikowego.
Szkoda tylko, że nie zakamuflowałaś w jakichś kieszonkach chociaż kilku egzotycznych nasion, bo jeśli można sprowadzić stamtąd rośliny to i nasion chyba nikt nie zabroni przywieźć. Ale Cię rozumiem, lepiej być ostrożnym ;:215 i nie ryzykować, bo do końca pewnym być też nie można. ;:173
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Natalio. Miło, ze Ci się podobają widoczki. Gdybym miała takie oko i zmysł fotograficzny jak Ty, zdjęcia byłyby niewątpliwie jeszcze ładniejsze.
Ewo, a to zaskoczenie. Dęby w Tajlandii? Może tam są jakieś bardziej suche tereny - ja byłam zaraz po porze deszczowej a i tak nie było dnia, żeby nie padało. I to solidnie. Bardziej charakterystyczne wydają mi się lasy namorzynowe - zresztą widać fragmenty tej formacji na zdjęciach. Nasiona pewnie dałoby radę przywieźć. Przywiozłam tylko owoce longan - w środku mają pestki, właśnie się suszą. Ale roślina chyba mało efektowna więc się waham, czy siać. Potem wyrośnie mi taka niespodzianka jak to drzewo smocze, którego nasiona skądś przywiozłam i wsiałam. Na razie jest małe, ale potem to nie wiem, co z nim zrobię.

Chciałam Wam jeszcze pokazać bardzo osobliwą roślinę. Zupełnie przypadkiem odkryłam jej niezwykłe zdolności. Otóż normalnie wygląda tak:
Obrazek

Natomiast jak się dotknie listków, zamykają się, jak po dotknięciu czarodziejskiej różdżki. Wyglądają, jakby zwiędły:
Obrazek

Listki są zwykłe, cienkie, nieporośnięte żadnymi parzydełkami. To było odkrycie stulecia, normalnie czułam się, jak jakiś pradawny botanik ;:37

Niestety roślina jest już odkryta. Nazywa się Mimosa Pudica i ma całkiem duże grono wielbicieli na youtube
https://www.youtube.com/watch?v=BLTcVNyOhUc

Obejrzyjcie koniecznie tego cudaka.
Awatar użytkownika
Ania76
200p
200p
Od: 6 sty 2006, o 18:46

Post »

Ciekawa roślinka z tej Mimozy. Dziś właśnie nabyłam nasiona, słyszałam, że ciężko wschodzi :roll:
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Witaj Aniu :wit Ale niespodzianka. A gdzie kupiłaś nasiona mimozy? Gdzieś wysyłkowo? Na youtube widać, że ludzie uprawiają ją w doniczkach. Nie wiem, co prawda, skąd są autorzy filmów, ale jak im się udało, to Tobie też :uszy Kiedy będziesz ją wysiewać?
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50

Post »

I ja bawiłam się zeszłego roku z mimozą. Nasiona zakupione na alledrogo wykiełkowały bez problemów. Roślinki rosły szybko, wyglądały ślicznie ze względu na swoje koronkowe liście, następnie zakwitły różowymi pomponikami, a w końcu dopadł je pan Przędzior jesienią i skończyła się zabawa ;:131 . Jednak polecam przygodę z nimi, bo niesamowicie wdzięczne są. No i ciekawa jestem, czy dałoby się je zachować dłużej, aniżeli przez jeden sezon. Widziałam gdzieś w necie bonsai z mimozy, pięknie to wyglądało. ;:333
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”