już teraz widzę że nie;)wronek89 pisze:[
No Ameryki to nie odkryłas 8)
Wszystko o... pomidorach. - 1 i 2cz.(07.10.07-30.12.09)
dziękuje za obronę;) faktem jest, że czytałam wątki o pomidorach i myślałam że nic mi nie umknęło - a jednak
mniejsza z tym
dziś rano zakupiłam sadzonki i pod wieczór będę je sadzic
a potem pilnować, żeby moja psina ich nie podgryzała;)
co prawda woli świeże listki ogórków ale potrafi również ukraść całe grona pomidorów
mniejsza z tym
dziś rano zakupiłam sadzonki i pod wieczór będę je sadzic
a potem pilnować, żeby moja psina ich nie podgryzała;)
co prawda woli świeże listki ogórków ale potrafi również ukraść całe grona pomidorów
------------------
Kaśka
Kaśka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w razie przymrozków nakrywam dodatkowo pomidory w tunelu agrowłókniną, ale też w razie potrzeby zapalę 1 - 2 znicze.Katarzyna pisze:...do szklarni 5x3 metry wstawiam wieczorem 3-4 zapalone znicze, takie najzwyklejsze
zamykam szklarnię i od kiedy tak robię pomidorki jeszcze mi nie zmarzły
pozdrawiam

Pozdrawiam Andrzej.
powiedzcie mi taką rzecz jako laikowi
jaki jest sens wysadzać pomidory do gruntu jak jest jeszcze chłodno, np tak jak teraz (nie mam na myśli tunelu foliowego), skoro mogą sobie jeszcze pobyć na parapecie??
na parapecie trudniej im złapać grzyba ;) mają cieplutko itd
ja widzę same plusy
oświećcie mnie po co je już wysadzać
jaki jest sens wysadzać pomidory do gruntu jak jest jeszcze chłodno, np tak jak teraz (nie mam na myśli tunelu foliowego), skoro mogą sobie jeszcze pobyć na parapecie??
na parapecie trudniej im złapać grzyba ;) mają cieplutko itd
ja widzę same plusy

oświećcie mnie po co je już wysadzać
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;
Życie jest pełne niespodzianek.
-
- 200p
- Od: 14 lis 2007, o 14:21
wbrew opinim niektórych pomidory lubią wodę, ale muszą być podlewane "od dołu", nie po liściachSmolkus1993 pisze:Jak podlewamy pomidory codziennie i w jaką ilością wody ?
a co sądzicie o nawadnianiu kropelkowym ogródka??
wiem, że np ogórki lubią ciepłą, odstaną wodę a z nawadniana zawsze jest lodowata
co Wy na to??
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Uki, usuwam tzw "wilki", które wyrastają z kącików pomiędzy liściem a łodygą, bo to tylko zagęszcza krzaczek. Pomidory prowadzę na dwa lub trzy pędy, jeżeli jest zbyt dużo liści to tez co niektóre obcinam , normalnie je " prześwietlam", tak żeby grona "widziały" trochę słońca, no i załapały się na oprysk. Wszystkie liście od dołu do pierwszego grona usuwam. Pod koniec sierpnia , jeżeli to nie jest odmiana samokończąca sie, uszczykuję wierzchołki roślin.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Naprawdę warto przeczytać dwa tematy:uki94 pisze:Witam mam pytanie jakie pędy urywć przy pomidorach tylko te so wychodzą bardziej na dole czy te przy kwiatach na samej górze też
Bardzo proszę o odpowiedź i serdecznie pozdrawiam uki94
"Jaka odmiana pomidora foliowego" cz. 1 i 2 oraz "Wszystko o... pomidorach." cz. 1 i 2 . Są tam wszystkie niezbędne wiadomości o uprawie pomidorów.
Jeżeli prowadzimy pomidory na 1 pęd to uszczykujemy wszystkie pędy wyrastające z kącików liści.
Na dwa pędy - zostawiamy pęd pod gronem kwiatowy - resztę uszczykujemy.
Na trzy pędy - zostawiamy pęd jak wyżej oraz jeden z wyrastających poniżej. Prowadzenie pomidorów na trzy pędy opóźnia zbiór owoców ale jest on bardzo duży.
Pozdrawiam Andrzej.
-
- 200p
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Uki, niektóre odmiany pomidorów powyżej pierwszego albo raczej drugiego grona same się rozgałęziają na dwa główne pędy i je tak zostawiam, wszystkie inne wyłamuję z kącików jak jeszcze są malutkie. One rosną bardzo szybko i trzeba tego cały czas pilnować. Pomidorów w cylindrach nigdy nie uprawiałam, ale z podlewaniem na grządce już raz przedobrzyłam i zaczęly mi owoce pękac. Na grządce podlewam raz w tygodniu, tak około 1 litr pod jedną roślinę- oczywiście kiedy nie pada przez dłuższy czas.