Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2

Post »

slowianka75D pisze:Witam.Kiedy zapylałeś dynie,czym je karmisz,jak często,jaka ilość wody pod krzak. Joanna
Zapylam jak się żeński kwiat otworzy, teraz męskich jest pod dostatkiem. Krzaki w promieniu 1m obłożone są obornikiem, takim 2 letnin. Podlałem 1 raz EMem a poza tym nie podlewam bo. u nas wyjątkowo mokro. Może trzeba jeszcze coś dołożyć (myślę o nawozach)?
MArcin
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zachwytu nie ma dzisiaj po wczorajszych opadach i zimnym dniu i nocy. OTT dyni nr.1 332 czyli ok.25.9kg. Do tego były na wodnej diecie. Dzisiaj kolacyjka z gnojóweczki króliczej po 10literków na krzak +jakieś 100litrów wody. Zobaczymy jutro czy smakowała nowa "potrawka". :lol: :lol: :lol:
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę że prowadzicie ekologiczną uprawę dyń.W moim przypadku interesuje mnie tylko wielkość i waga,dlatego jadę cały czas na mineralnych.Zwiekszyłam dawkę o 50 proc.jednoczesnie skróciłam miedzyczasy nawożenia,co trzeci dzień(9-9-27).Powoli zaczyna przynosić to efekty.Pomiar OTT wieczorny prawie 419.W sobote powinna przekroczyć 50kg.Wody to tak na oko od 100 do 200l w zależności od pogody. Joanna

Podniosłam poprzeczkę-150kg
Byłabym zapomniała,w miedzyczasie dolistny oprysk florowitem.
arkawroc
200p
200p

Post »

Jedna z moich podczas wzrostu przekrzywiła się do tyłu i aktualnie opiera się na "ogonku łodygowym" , co zrobić? Ustawić ją do pionu i podeprzeć łodygę coś pod nią podstawiając czy zostawić jak jest? Tylko żeby pod ciężarem dyni się nie złamała.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Dynie trzeba układać już od maleńkości. Moja ta największa też rośnie pochyło do tyłu. Z moją walczyłem o wyprostowanie do momentu gdy tylko szło. Okręcając, podnosząc, podkładając pod pęd :) Obecnie już nic nie zrobię bo za duża jest :D
x-s-D
---

Post »

Nie widząc trudno ocenić zagrożenie.Moja dynia ma podcięte korzenie pędu głównego,dynia rośnie,korzonek wraz z pędem idzie do góry.Podcięte korzenie są na dł.ok.100cm.Można by próbować ustawić i podnięśc łodygę ,ale to krucha materia,trzeba ostrożnie i delikatnie.Jedna osoba może tego nie zrobic. Joanna
arkawroc
200p
200p

Post »

Moja ma też podcięte korzenie 1m przed i 1m za dynią ,jutro spróbuję ją naprostować podkładając jakąś drewnianą podporę. Rosła dobrze wręcz idealnie , w ostatnich kilku dniach się przekrzywiła. Do tego ułamał mi się czubeczek tzn pozostałość po pręciku kwiatka czy jak to się nazywa, ale go "przykleiłem".
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Ja bym radziła już nie kombinować- z takim ciężarem to nie przelewki. Ja dziś niechcący przerwałam pęd na pół,a chciałam tylko podłożyć koszyczek do sadzenia cebul pod dynię . Uniosłam ją lekko do góry i pęd strzelił :evil: Teraz ta dynia nie jest już połączona z rośliną mateczną. Nie wiem,czy sobie poradzi,czy ten pęd ( niby dobrze ukorzeniony i jest mokro,więc korzenie rosną nadal ) ją wyżywi,czy zaschnie a może zacznie dojrzewać? Jest już dość duża i ciężka Na szczęście ta dynia nie bierze udziału w wyscigach na wielkość :wink: To zwykła dynia cukrowa . A na roślinie matecznej są jeszcze dwie dość duże dynie,więc tragedii nie ma :)
Pozdrawiam serdecznie- Ela
x-s-D
---

Post »

Witam.Ktokolwiek widział,ktokolwiek wie niech napisze.Rano zauważyłam takie coś.Nadmiar wody, nawozu.Chyba pójdzie na dietę.Poranny pomiar wykazał prawie 52kg.Aż strach pomyśleć żeby nie przedobrzyć. Joanna Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kamil211a
200p
200p
Od: 17 sty 2014, o 15:53
Kontakt:

Post »

Chyba za szybkie tępo rośnięcia.
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
Awatar użytkownika
kamil211a
200p
200p
Kontakt:

Post »

Wie ktoś może co słychać u Pana Jana Styry ? Bo nic się nie chwali swoją uprawą. A teraz pytanie do znawców, kto wedłóg was zdobedzię rokord świata i czy zostanie przekroczona 1 tona ? :D
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Asiu oj za szybko za szybko :) Żeby to nie skończyło się jakimś pęknięciem.

Kamil o P Janie cisza jak makiem zasiał. Zero informacji nigdzie. Co do pierwszego miejsca na świecie to nie pamiętam dokładnie, ale chyba Rob Valentine ma już sporą dynie, nie kojarze teraz czy faktycznie on bo wracam z pracy.
Awatar użytkownika
kamil211a
200p
200p
Kontakt:

Post »

Pierwsze słyszę o tym hodowcy. Ja w tym roku typuję że rekord padnie w Europie a mianowicie zdobedzie go Beni Meier, największy przegranty ostatniego sezonu.
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p
Od: 23 lut 2014, o 18:55

Post »

Hmm powiedzcie mi czy jak na to że dziś ma 19 dni i 64 cm w obwodzie to czy rozwija się w miarę dobrze czy słabo, jakoś wydaje mi się że wasze w tym czasie już były większe.
worek tymczasowy, zniknie.
Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jutro o 11 przejrze notatki z poprzednich lat