Witam w moim egzotycznym świecie
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Witam w moim egzotycznym świecie
Fajne kolory!
A psianka variegatkowa jakoś zachwyciła mnie najbardziej. Masz ją w doniczce, czy w ogrodzie?
A psianka variegatkowa jakoś zachwyciła mnie najbardziej. Masz ją w doniczce, czy w ogrodzie?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- krysia1503
- 200p
- Od: 26 kwie 2010, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aga, zaglądaj jak najczęściej. Ja nie mam zamiaru Cię przeganiać.
Iwonko, psiankę kupiłam w zeszłym roku, jakoś latem. Zimę przetrzymała w tunelu foliowym w doniczce. Na wiosnę wysadziłam ją do ogródka pod świerk i tam już zostanie.
Ewa, teraz zakwitła Foetida. Aż wierzyć się nie chce, bo dokładnie 3,5 miesiąca temu ją wysiewałam
.

Iwonko, psiankę kupiłam w zeszłym roku, jakoś latem. Zimę przetrzymała w tunelu foliowym w doniczce. Na wiosnę wysadziłam ją do ogródka pod świerk i tam już zostanie.
Ewa, teraz zakwitła Foetida. Aż wierzyć się nie chce, bo dokładnie 3,5 miesiąca temu ją wysiewałam

- Tryamour
- 500p
- Od: 22 cze 2010, o 22:03
Foetida odwdzięcza się za opiekę
Gratuluję pięknego i szybkiego kwitnienia 

- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
Krysiu - tylko chwilę mnie nie było, a Ty i Twoja Foetida szalejecie
No nie, w przyszłym roku nie zmarnuję ani dnia, i posieję i posadzę na balkonie wszystko, co się da !
A to, co się nie da pewnie też

No nie, w przyszłym roku nie zmarnuję ani dnia, i posieję i posadzę na balkonie wszystko, co się da !
A to, co się nie da pewnie też

Pozdrawiam i zapraszam
- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25

Właśnie Cię odwiedziłam i aż dech mi zaparło jaką masz piękną kolekcję Passiflor

Chyba jeszcze u nikogo nie widziałam tak wielu odmian naraz.

No i ta waniliowa firaneczka

Będę tu często zaglądać bo zdecydowanie warto.

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Witaj Krysiu!
Twoje kalamondynki, 29letnie
podziwiam! Moją mam od kilku miesięcy i zaczęła sprawiać problemy. Jestem dość początkująca w temacie cytrusów bo mam ją od kwietnia/maja. Gdybyś zechciała zerknąć http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=686 w wątek o cytrusach, opisałam tu swój problem, może mogłabyś odpowiedzieć tutaj, na pw lub w cytrusowym wątku, bo wnioskuję, że znasz się na nich jak niewiele osób!
Wracając do Twojego tematu to urzekło mnie oczko, aż się rozmarzyłam przypominając sobie czasy dziecięce, kiedy mama miała działkę z oczkiem! Ale o ile dobrze pamiętam, nie było tak piękne i rozbudowane jak Twoje, nie posiadało też pomostku, za to uwielbiałam brać w nim letnie kąpiele
Figi też robią wrażenie, chociaż nigdy ich nie jadłam to wyglądają smacznie
Jak się ma Twoja pistacja bo od trzeciej strony nie ma o niej słowa, a to akurat orzech który uwielbiam!
I jestem też miłośniczką zwierzaczków, więc na zdjęcia Twoich podopiecznych zareagowałam "łaaał" "oooo" i "ale słodziaki"
No i waniliowa firanka - obłęd
Widać, że wszystkie rośliny po prostu Cię kochają, po tylu latach wdzięcznej "współpracy"
Pozdrawiam

Wracając do Twojego tematu to urzekło mnie oczko, aż się rozmarzyłam przypominając sobie czasy dziecięce, kiedy mama miała działkę z oczkiem! Ale o ile dobrze pamiętam, nie było tak piękne i rozbudowane jak Twoje, nie posiadało też pomostku, za to uwielbiałam brać w nim letnie kąpiele

Figi też robią wrażenie, chociaż nigdy ich nie jadłam to wyglądają smacznie

Jak się ma Twoja pistacja bo od trzeciej strony nie ma o niej słowa, a to akurat orzech który uwielbiam!

I jestem też miłośniczką zwierzaczków, więc na zdjęcia Twoich podopiecznych zareagowałam "łaaał" "oooo" i "ale słodziaki"

No i waniliowa firanka - obłęd

Widać, że wszystkie rośliny po prostu Cię kochają, po tylu latach wdzięcznej "współpracy"

Pozdrawiam

- krysia1503
- 200p
Olu, dzięki. Sama jestem zaskoczona tym szybkim kwitnieniem. Mam jeszcze tegoroczną siewkę Foetidy Love in the mist i nic nie robię tylko biegam z lupą pod folię i podglądam czy też mnie uszczęśliwi kwitnieniem. No ale na razie nic nie widać
.
Ewa, widzisz jak to jest z tymi podopiecznymi. Nigdy nie wiadomo kiedy i czym zaskoczą
. Siej skarbie wszystko co się da bo warto
.
Ela, to dopiero początek kolekcji. Mam więcej tych skarbów ale jeszcze nie kwitły. Kilka z nich niedawno ukorzeniłam więc na kwiatuszki przyjdzie mi trochę poczekać - ale warto
.
Karina,oczko cały czas jest w budowie. Teraz robię kaskadę i muszę filtr zamontować. Kupę z tym oczkiem w tym roku miałam roboty no i kasy trochę poszło, ale efekty już trochę widać.
Co do pistacji, to na razie nic się nie dzieje. Rusza pomału i wypuszcza nowe listki. Trochę była zabiedzona, bo wiesz jak to o te rośliny dbają w Obi. Figi natomiast już jem swoje bo dojrzewają. Zachęcam do sadzenia bo naprawdę warto - słodziutkie i rozpływają się w ustach, cud miód
.
A teraz trochę na ziołowo. Mam sporo ziół na ogródku i w doniczkach ale z tymi mam styczność po raz pierwszy. Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenie w uprawie tych nowości? Piszą że zimują w gruncie, ale............ szkoda by było gdyby mi się zniszczyły
.
Majeranek wieloletni

Cząber - odmiana jakaś płożąca

A tu lilia w oczku
I trochę doniczkowców.
Kwitnie Kumquat Kucle i Cytryna Lipo

Ewa, widzisz jak to jest z tymi podopiecznymi. Nigdy nie wiadomo kiedy i czym zaskoczą

Ela, to dopiero początek kolekcji. Mam więcej tych skarbów ale jeszcze nie kwitły. Kilka z nich niedawno ukorzeniłam więc na kwiatuszki przyjdzie mi trochę poczekać - ale warto

Karina,oczko cały czas jest w budowie. Teraz robię kaskadę i muszę filtr zamontować. Kupę z tym oczkiem w tym roku miałam roboty no i kasy trochę poszło, ale efekty już trochę widać.
Co do pistacji, to na razie nic się nie dzieje. Rusza pomału i wypuszcza nowe listki. Trochę była zabiedzona, bo wiesz jak to o te rośliny dbają w Obi. Figi natomiast już jem swoje bo dojrzewają. Zachęcam do sadzenia bo naprawdę warto - słodziutkie i rozpływają się w ustach, cud miód

A teraz trochę na ziołowo. Mam sporo ziół na ogródku i w doniczkach ale z tymi mam styczność po raz pierwszy. Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenie w uprawie tych nowości? Piszą że zimują w gruncie, ale............ szkoda by było gdyby mi się zniszczyły

Majeranek wieloletni

Cząber - odmiana jakaś płożąca

A tu lilia w oczku

I trochę doniczkowców.
Kwitnie Kumquat Kucle i Cytryna Lipo

Szkoda, że ja nie mam takiej szklarenki ale by tam było

- krysia1503
- 200p
- doromichu
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
Krysiu ze ja dopiero tutaj zajrzalam .Ty masz wszystko co kocham i storczyki i cytruski,i oczko wodne i inne cudne roslinki.
Az sie nie moge napatrzec ,a wanilia po prostu cudo

Az sie nie moge napatrzec ,a wanilia po prostu cudo

- krysia1503
- 200p
- doromichu
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
Krysiu to ja czekam nicierpliwie,chociaz czesc Twoich roslinek to juz chyba widzialam na f-nasze cytrusy prawda ?
- ewa321
- Od: 5 lip 2014, o 17:13
Krysiu - z takimi fotkami jak 1,2,3,4,5,6,8,11 - to ani Tobie, ani przy okazji nam nie grozi ani nuda ani jesienna depresja
Te kwiatuszki i ich kolorki wszystko rozgonią

Te kwiatuszki i ich kolorki wszystko rozgonią

Pozdrawiam i zapraszam
- krysia1503
- 200p
Dorotko, jestem na naszych cytrusach i jeszcze na cytrusy i egzotyka. Ale na tych forach jeszcze też wszystkiego nie ma bo u mnie jak w kalejdoskopie, wieczne zmiany. Trochę roślin mi się zniszczyło podczas nieobecności......ale wiele też ostatnio przybyło, bo chyba nie była bym sobą jak bym czegoś nowego nie przywlekła do domu. Parę dni temu byłam na wycieczce w centrum ogrodniczym a po drodze niespodziewanie stanęło mi na drodze OBI - no i co......grzech by było nie wstąpić
. No i stałam się szczęśliwą posiadaczką białej dużej Sundavilli. Wskoczyła mi na ręce i prosiła - zabierz mnie, bo mnie zniszczą....plissssss.

Ewunia.......jak ja uwielbiam jak mi wszystko dokoła rośnie i kwitnie
. Chyba nic tak człowieka nie cieszy jak otaczająca go przyroda.

Ewunia.......jak ja uwielbiam jak mi wszystko dokoła rośnie i kwitnie