Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel
Podziwiam pracowitość rośliny - u mnie kwitnie rzadko więcej niż 4-5 kwiatów. Oczywiście na epies o większych kwiatach, te z mniejszymi mają ich dużo więcej. 

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kwieciście dziś u Ciebie i ładnie. Epi mnie również zdumiewa, bardzo efektowna roślina 

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Żanetko dziękuję za zaglądanie do mnie i wpisy, podzielam twoje zdanie, mnie też Epi zdumiewa i zachwyca jednocześnie....z roku na rok coraz bardziej
Henryku ale twoje Epi mają kwiaty o średnicy 25cm...o ile dobrze rozumiem, a moje kwiatki dochodzą od 16 do 18 cm. Nie wiem jak było w poprzednich latach bo nigdy wcześniej ich nie mierzyłam, teraz zresztą też zmierzyłam tylko kilka tak z ciekawości, by uzmysłowić sobie jak wielkie muszą być twoje kwiaty. No cóż moje to zaledwie małe kwiatuszki
Wiem tylko że z roku na rok jest ich coraz więcej i z pewnością są mniejsze niż te z przed sześciu lat, były tylko dwa kwiaty które prawie jednocześnie zakwitły i były naprawdę olbrzymie. Teraz Epi się rozrosło na całe okno i kwitnie już od maja.
Myślałam o tym by go jakoś okiełznać, przywiązać do drabinek...ale jeśli to zrobię to będzie problem z kwiatami, przecież pojawiają się one w tak różnych miejscach i różnych stronach "liści"...niech sobie rośnie i kwitnie jak najdłużej

Henryku ale twoje Epi mają kwiaty o średnicy 25cm...o ile dobrze rozumiem, a moje kwiatki dochodzą od 16 do 18 cm. Nie wiem jak było w poprzednich latach bo nigdy wcześniej ich nie mierzyłam, teraz zresztą też zmierzyłam tylko kilka tak z ciekawości, by uzmysłowić sobie jak wielkie muszą być twoje kwiaty. No cóż moje to zaledwie małe kwiatuszki

Myślałam o tym by go jakoś okiełznać, przywiązać do drabinek...ale jeśli to zrobię to będzie problem z kwiatami, przecież pojawiają się one w tak różnych miejscach i różnych stronach "liści"...niech sobie rośnie i kwitnie jak najdłużej

- hen_s
Tych epi o największych kwiatach mam tylko kilka - do tego akurat one niechętnie kwitną i tylko pojedynczymi kwiatami. Większość to klasy L czyli ok. 16-20 cm.
U mnie one się tak nie rozrastają, te mieszańce nazwijmy je szlachetne nie chcą tak dobrze rosnąć i się krzewić jak nasze poczciwe, od lat znane.
Tak robię. I polecam cięcie aby nie rosło jak dzikie.Myślałam o tym by go jakoś okiełznać, przywiązać do drabinek...
U mnie one się tak nie rozrastają, te mieszańce nazwijmy je szlachetne nie chcą tak dobrze rosnąć i się krzewić jak nasze poczciwe, od lat znane.

- brombiel
Mam mu przyciąć "liście" które nie kwitną (bo są takie, są wąskie i długie nigdy z nich nie było kwiatów), czy może skrócić wszystkie jak leci np do 50cm? Oczywiście operacja przycięcia jesienią, gdy już nie kwitną, i czy z tych "liści" da się wychodować kolejną roślinę (z tych szerokich wiem że tak, czytałam o tym na forum, ale czy z tych wąskich długich też?)...właściwie można spróbować i zobaczyć co z tego wyrośnie 

- hen_s
Epi kwitną z dwuletnich liści. Ja wycinam na wiosnę te cienkie, wyciągnięte po zimie, cienkie.
Ty jeśli tego nigdy nie robiłaś to możesz wyciąć stare, zdrewniałe. Na pewno to roślinie nie zaszkodzi a pobudzi do większego kwitnienia.
Ty jeśli tego nigdy nie robiłaś to możesz wyciąć stare, zdrewniałe. Na pewno to roślinie nie zaszkodzi a pobudzi do większego kwitnienia.

- brombiel
Dziękuję Henryku, teraz już wiem co robić i wiosną nie jesienią...jak powycinam te wszystkie badylki z których i tak nie ma pożytku, to będzie miejsce na drabinki i roślinka nie będzie ściśnięta pomimo wiązania

- brombiel
Dziś przeprowadziłam zapowiadaną akcję pt przesadzenie, przesiedlenie....mam nadzieję że teraz Mammillaria gracilis będzie już zadowolonahen_s pisze:To Mammillaria gracilis. Woła: więcej słońca!

Są jeszcze takie malutkie....

Dziś też pierwszy raz podlałam moje kaktusiki....oczywiście było to bardzo skąpe podlanie, a i tak woda właściwie wyleciała spodem doniczek, więc nie ma strachu że za dużo....
Tym to na pewno jest dobrze....

A temu wciąż kudełki stoją, więc pewnie też jest ok....

Po tym od razu widać że nic mu nie dolega....ale on tak od początku, zadowolony...chyba że go z Lidla wziełam

Zaczyna odżywać, chyba jest nadzieja....

Uwaga.....tu coś rośnie.....czy wy też to widzicie.....

Na tym też coś rośnie, ale jest tak małe że nie mogę tego uchwycić na zdjęciu....nie ma na nim też tej niby waty.....więc czy ta wata nie jest oznaką czegoś złego?

- hen_s
Doskonale, że usłuchałaś co roślinki mówią...
Na pewno będzie im dobrze.
Po ilości tych maluchów widać, że Twoja fascynacja kaktusami ma się dobrze. I tak trzymaj!

Po ilości tych maluchów widać, że Twoja fascynacja kaktusami ma się dobrze. I tak trzymaj!

- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Roślinki masz bardzo ładne,chociaż w większości to jeszcze maleństwa.
To,że przesadzone,to też się chwali,tylko mam jedno ale.
Nie widzę w tym nowym podłoże żadnych części mineralnych,czyli jakiegoś żwiru,
który by to podłoże trochę rozlużnił.
Do tej ziemi powinnaś była dosypać przynajmniej tyle samo żwiru i wymieszać,
i dopiero do takiego podłoża sadzić kaktusy.Na dno doniczki oczywiście musi być jeszcze drenaż.
Podlewamy dopiero po ok. 10 - 14 dni po przesadzeniu.
i dopiero do takiego podłoża sadzić kaktusy.Na dno doniczki oczywiście musi być jeszcze drenaż.
- brombiel
Witam maryjan13 u siebiemaryjan13 pisze:Witam.

Cenna uwaga....
Wszystkie kaktusy przesadzone są do ziemi dla kaktusów, a te maleństwa które dziś przesadziłam nie były podlewane

Te które zostały podlane czekały na tą chwilę dwa tygodnie i pomimo iż w międzyczasie wymieniłam im ziemię to i tak, dziś ziemia była sucha i spękana...parę kropel wody z pewnością im nie zaszkodzi, tym bardziej że doniczki są w powietrzu lub na podstawkach perforowanych, czyli woda spływa poniżej i nie styka się z doniczkami.

Myślę że wszystko będzie dobrze

- brombiel
Wczoraj byłam tak zaaferowana podlewaniem, przesadzaniem itp. że nawet nie zwróciłam uwagi że na Gymnocalycium Quehlianum też coś rośnie....zauważyłam to dziś rano podczas porannego oglądania maluchów przed pójściem do pracy, no i oczywiście nie mogłam się doczekać powrotu. Gdy już wróciłam z pracy, podczas robienia zdjęć kolejna niespodzianka...Astrophytum Ornatum na samym czubeczku wypuściło młodziutkie ciernie...zrobiłam zdjęcie ale kiepsko widać mimo sporego powiększenia....

- hen_s
Niby niewiele a cieszy.
I dobrze, przecież hobby powinno sprawiać przyjemność.
Roślinki obiecujące!

I dobrze, przecież hobby powinno sprawiać przyjemność.

Roślinki obiecujące!

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
I śliczne! Tylko mała uwaga: nazwę rodzajową (np. Astrophytum) piszemy dużą literą, nazwę gatunkową (np. ornatum) - małą
Ot, takie wpisowe poprawki, za co przepraszam - ale każdy z nas to przechodził 

- brombiel
Dziękuję że zaglądacie tu na bierząco, jak widać ekscytuję się każdą drobnostką, jak uczniak jakiś...ale przecież właśnie takim uczniakiem jestem
Żanetko, nie masz za co mnie przepraszać...popełniłam błąd...poprawię się...choć muszę powiedzieć że gdy dziś szykowałam zdjęcia i sprawdzałam nazwy roślinek pamiętałam o tej regule....ale gdy zaczęłam pisać post i wklejać zdjęcia...ekscytacja była górą, zasady pisowni poszły w niepamięć
....ale poprawię się, mam nadzieję
Jeszcze raz dziękuję że zaglądacie tu i czytacie moje wypociny oglądając zdjęcia nie najlepszych lotów...z czasem będzie lepiej i ciekawiej...tak myślę...a na razie cieszę się że maluchy się powoli budzą i mam niesamowitą radochę, również z waszych wizyt

Żanetko, nie masz za co mnie przepraszać...popełniłam błąd...poprawię się...choć muszę powiedzieć że gdy dziś szykowałam zdjęcia i sprawdzałam nazwy roślinek pamiętałam o tej regule....ale gdy zaczęłam pisać post i wklejać zdjęcia...ekscytacja była górą, zasady pisowni poszły w niepamięć

Jeszcze raz dziękuję że zaglądacie tu i czytacie moje wypociny oglądając zdjęcia nie najlepszych lotów...z czasem będzie lepiej i ciekawiej...tak myślę...a na razie cieszę się że maluchy się powoli budzą i mam niesamowitą radochę, również z waszych wizyt