Moja Oaza

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Bizu
100p
100p
Od: 28 cze 2014, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja Oaza

Post »

Jestem! Naprawdę przepraszam, że tak długo... :| Bywałam na forum tylko jako czytelnik. Przysięgam Wam, totalna blokada!!! ;:223 :oops:

Też chyba nie wspominałam, że w międzyczasie ukradli mi kwiaty... To było jakoś po świętach wielkanocnych... myłam okna bo tu centrurum i z jednej strony non stop mam szyby dosłownie czarne, a z drugiej domowej non stop zapryskane zraszaczem. Nie tylko szyby, firany, ale też ściany często muszę malować/ bo się syfi od ulicy + zwierzęta robią swoje do około metra nad podłogą :roll:

...No i wracając do tematu... pozdejmowałam kwiatki, pogoda była słoneczna, sobota wczesny ranek, na klatce schodowej wspaniałe pierwsze cieplejsze promienie słonka... To genialny plan - niech sobie kwiatki mają uciechę w cudnych promykach (bo u mnie późny zachód i w kwietniu jeszcze nie mam słońca, nie zdąży dojść, rośliny cierpią). Umyłam i zadowolona wychodzę na tą klatkę.. NIE MA! Nosz QQQQ obłęd w oczach NIE MA! Myślałam, że kogoś rozniosę...
Ale już tą utratę jakoś strawiłam przez te parę miesięcy.

Foty na bardzo szybko.
Syngonki zwykłe, szału nie ma ale mnie się podobają, ładnie i bezproblemowo rosną. Dzbanecznik zasuszył tylko po zakupie góry dzbanków i do dziś tak stoi, chyba mu dobrze bo szybko rośnie i puszcza nowe, małe rozetki przy ziemi i nie tylko. Chcę go przesadzić bo się ziemia zbiła na kamień , ale się boję. Po moim przesadzaniu bardzo często kwiaty chorują lub umierają :? ;:224 Kupiłam mu torf kwaśny... NIBY jest bez nawozów... Kupiłam też podłoże do storczyków - śmierdzi grzybami i jest to kora - TAK MA BYĆ? Nie wiem, nie lubiłam storczyków ale to się zmieniło po wielomiesięcznym siedzeniu tu na forum ;:173 I czy ta kora zawiera jakieś nawozy? Babka w sklepie twierdziła, że tak. Na opakowaniu kompletnie nic nie pisze!
Geranium zarosła migusiem całe okno, foto brzydkie, odbite światłem bo dziś pochmurno ale w realu piękna. Przekwitła mała domowa hortensja, bardzo brzydka swoją drogą bo mala i ciemn a ja nie lubię maluchów ani rośli o ciemnych liściach, zamyka się już ostatni cudny żółty hibiskus i to chyba koniec (i to jego pierwsze foto w ogóle) na żywo wiele piękniejszy, mocny intensywny, wręcz rażący kolor, a ja kocham żółte kwiaty w domu i jasną zieleń. - szaleje, kwitnie też od miesiąca marakuja w mieszkaniu i ma fajny, landrynkowy zapach, z kwiatami rozszalała się też maranta i na koniec KWIATEK zagadka ni pomarańcz, ni róż, rośnie na parapecie kto zgadnie co to :D ?? poniżej na pierwszej pozycji:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
asia124
200p
200p
Od: 31 lip 2013, o 03:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam :wit
Bardzo mi przykro powodu roślin, ludzie to są jednak... ech

Masz bardzo piękne, zadbane roślinki, zdjęcia też naprawdę ładne ;:196
A czy na pierwszym zdjęciu to jest strelicja? :)
Pozdrawiam Asia :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To kanna indica. :D
Nie za duża na parapet?
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Wspaniałe roślinki, dzbanecznik potężny i kwitnienia cudnie. :wit
Bizu
100p
100p

Post »

-Iwona- pisze:To kanna indica. :D
Nie za duża na parapet?
;:138 ;:306 haha, dobre!!! :D Ja uwielbiam duże, :tan a one na parapecie nie są wcale wielgachne, w doniczkach podobnie jak inne rośliny nie rosną wielkie. Ta była kupowana jako mocno RÓŻOWA :roll:
Na działkę nam niestety napadli jak co roku, zerwali wszystkie irysy, piwonie... zniszczyli drzwi (wbili w nie łopatę) także pozostaje mi cieszyć się kwitnieniem w domu ;:185 a na działce hodować chyba tylko krzaczory...
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

To przykre co Cię spotkało na klatce i na działce... :(
Dla kanny doniczka i parapet to zdecydowanie za mało. Kłącze aby się rozrosło potrzebuje miejsca i dużo jedzonka.
Moje w donicach wielkości sporego wiadra(sadzone pojedynczo), wcale nie będą miały za dużo miejsca.
Do doniczek najlepsze są odmiany małe, takie jak cała seria Tropical.
Mam nadzieję, że na tej jednej się nie skończy. Powodzenia.
Bizu
100p
100p

Post »

Dziękuję Ci. Przydatne! bo mało o nich. W takim razie przesadzam!!
Zaraziłam się od Was kwitnącymi roślinami (mimo, że to dodatkowy stres :wink: ). Tak jak nie lubiłam hojek, storczyków i tego typu, tak teraz obłęd mam na ich punkcie :D Dziś kupiłam phalenopsis biały, lekko zmasakroway ale co tam... , mam nadzieję, że to nie "jednorazówka" - bo tak wyczytałam, że podobno tak robią.
Poluję na żółte storczyki, żółtych nie było.

:D A tu moje dwa puchate kwiatki:
Obrazek
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Bardzo mi się podoba Twoja nolinka. Spora jest :) Śliczny jest również ten kwiatuszek kaktusa.
Dzbanki też sporawe. Niech Ci wszystkie roslinki ładnie rosną.
Pozdrawiam.
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Bizu
100p
100p

Post »

Dziękuję :)
Nolinka niestety została skradziona... z wyjątkową, kilkudziesięcioletnią, ręcznie robioną donicą, której nie mogę odżałować. ;:223 Złodziej chyba wiedział co kradnie, bo kwiaty sąsiadów typu pelargonie stały całą zimę. A tu dosłownie tyle czasu co na umycie okna... :cry: I to ostatnie piętro! Jak to ktoś z sąsiadów to mam nadzieję, że sprawa wyjdzie na jaw, może wystawi moje kwiaty kiedyś na balkon czy bliżej okna i chętnie wtedy się do niego przejdę po swoje. :evil:
Awatar użytkownika
Manuela
100p
100p
Od: 6 mar 2015, o 21:21

Post »

:wit Bizu, oglądając Twój wątek poczułam się jak w innym świecie, piękne, wyszukane, zadbane roślinki i asparagus masz, wyhodowałaś go z nasionka? I fajny pomysł z tą zieloną linką do wspinaczki roślinek, mała Afryka, dżungla ;:138 I te dzbaneczki...och............ ;:167
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p5448877" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
gapapl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2014, o 21:55

Post »

Pięknie u Ciebie ;:167
Roślinki zadbane,że chce się oglądać :)
Widać,że kochasz rośliny.
Nie potrafię określić nawet,która szczególnie przypadła mi do gustu ponieważ wszystkie są piękne ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p
Od: 26 sie 2013, o 16:50

Post »

:wit Przepiękna dżungla u ciebie. Począwszy od draceny, passiflory, hibiskusa, kaktusów, cytryny czyli to co uwielbiam. Zazdraszczam noliny i dzbanecznika :)

-- 22 cze 2015, o 21:08 --

Zapomniałam dodać o zwierzakach psie i śwince - cuda na 4 łapach :)
Awatar użytkownika
Tryamour
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 22:03

Post »

Pięknie tu ;:oj Nawet nie wiem na czym skupić uwagę :) Przykro mi z powodu kradzieży :( Może będę mogła pomóc w odnowieniu kolekcji? Chętnie się podzielę :D
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Kurczę, to naprawdę przykra sytuacja z tymi kwiatami i działką - i to właśnie ostatnie piętro, to nie ma szans, żeby ktoś pomyślał, że one niechciane. Współczuję... a działkę kiedyś sama zamierzałam mieć, ale właśnie zrezygnowałam, bo niestety część Polaków jest jaka jest - i co im ta łopata i drzwi zawiniły? Sami się powinni tą łopatą zdzielić, może by zmądrzeli.
Piękna calathea! Może jakieś zdjęcie bardziej indywidualne? :wink: i syngonium widzę nie tylko jedno, a jeszcze przynajmniej dwa inne 8-)
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Jestem pod coraz większym wrażeniem Twojej kolekcji , coraz ciekawsze rośliny pokazujesz , normalnie siedzę i podziwiam :) a dwa puchate kwiatki są przekochane :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”