Modro u Maadro

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Modro u Maadro

Post »

Witajcie Madzia Magdallena i Kelpie Karolinka
Pięknie dziękuję za odwiedziny ;:197
Miałam gości weekendowych, ale zasnąć nie mogę przed dniem pełnym zajęć i zajrzałam na FO.
dziękuję za odwiedziny i uznanie i lecę poczytać co u Was nowego w Waszych uprawach.
Dodam tylko że na bazarze w sobotę rankiem zauroczyła mnie petunia.
I tym razem nie kolor niebieski, ale same zobaczcie czy nie warta umieszczenia w swoim pobliżu, żeby móc ją podziwiać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żeby zaś tradycji stało się zadość, oczywiście dokupiłam kiedy trafiłam na niebieski dzwonek.
Nie znam jego dokładnej nazwy, ale poszukam :)

Obrazek

Nemezje kwitną na całego, a mocno grzejące słońce przebarwia czerwone na inne odcienie.

Wszystkim pięknego nowego tygodnia życzę i ;:3
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Bardzo ładna petunia, ja ostatnio się przekonuję do tych kwiatów, bo mają taką różnorodność kolorów i zestawień :wink:
A jeszcze wracając do gąsienic - ja właśnie też nie chciałam chemią po ziołach i też nic nie wyszło z wybierania paskud - ale nauczone doświadczeniem w tym roku (mam nadzieję) uda nam się nie dopuścić do takiego panoszenia!
Trzymam kciuki za walkę z ziemiórkami, ja się już dawno poddałam :oops:
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p

Post »

Dorotko
Ostatnio ziemiórkom popsułam szyki wsypując do doniczki zmielony czosnek, widzę po tygodniu że jest ich zdecydowanie mniej. Zapach jakoś da się przetrzymać, ale i tak dość szybko znika po podlewaniu. W roślinach domowych ziemiórek juz nie widuję po takiej kuracji. Myślę ze takie kuracje należy co jakiś czas powtarzać. W tym roku nie mam ziół na balkonie właśnie ze względu na koniecznośc zwalczania robactwa chemią, a tej wolę nie jeść z ziołami. Myślę, że nawet latem lepiej mieć zioła w kuchni na oknie, może uniknie się chętnych na nie fruwaczy.
Na kwiatkach balkonowych widziałam dopiero jedną gąsiennicę, a w ub roku o tej porze było ich zatrzęsienie. No i ze względu na zioła nie zastosowałam chemii. Pożarły wszystko, z kwiatami włącznie.
Wygranej ze szkodnikami życzę ;:108
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewo pięknie u ciebie Gazania ma piękny kolor mam tez taki,Petunie dwubarwne cudowne ;:63
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Ewuniu to chyba dzwonek skupiony :wit
PS petunia śliczna, nie kuś mnie zakupami :;230
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

Nowe nowości :wink: petunii też by się nie oparła... śliczna jest ;:108 nawiasem mówiąc też w sobotę robiłam porządek z zielonymi na dworze- w końcu jakoś to wygląda ;:173 jak będę w domu(chwilowo jestem poza nim) to cyknę zdjęcia- oczywiście na petunie tez się skusiłam :tan dziękuję za rewizytę w moim wątku ;:196 niebieskie coś- wyniesione razem z czarno- białą(?) ślicznotką- urokliwe ;:108
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Kolorek surfinii przyciąga wzrok ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudowne fotki cudownych kwiatów. Bardzo mi się podoba zdjęcie bąka na lobelii. ;:108
Tak pięknie potrafisz komponować ze sobą rośliny... Miecznica bardzo ładnie się prezentuje...
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p

Post »

Janku - janek45 dzięki, kupiłam gazanię dość wczesną wiosną właśnie ze względu na kolor. Było pochmurno i wciąż zimno, a mnie się marzyło rozjaśnić ponure dni. Ale od jakiegoś czasu w pełnym słońcu ma wciąż zwiędnięte liście i dość szybko przekwitają kwiaty. Nie wiem czy długo jeszcze przetrzyma. Próbowałam zmienić jej miejsce na bardziej cieniste, ale problem nie zniknął.

Moniko - Niunia1981 , dziękuję pięknie, ubiegłaś mnie podając prawidłową nazwę dzwonka :)
Co tam jedna kusząca roślinka przy tylu pieknych na każdym balkonie, na oknach i w ogrodach pokazywanych własnie na pokuszenie tu na Forum. Mało by mi pewnie było całego rajskiego ogrodu na spełnienie marzeń roślinnych :;230

Kelpie - Karolinko dziękuję ;:197 czekam na zdjęcia Twoich roślinek

justus27 - Justynko tak, tymi kolorkami wpadla mi w oko.

welkam :heja możesz szepnąć jakie masz imię ;:88 - tego bąka nazwałam błędnie, a właściwie jest to trzmiel , przepraszam. ;:173
Trawka miecznica piękniejsza była kiedy pokazywała niebieściutkie kwiatuszki, ta u mnie chyba przekwitła, ale jej ozdobą sa zielone kuleczki. Spróbuja ją przechowac przez zimę, może wtedy wczesną wiosną zakwitnie.
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Ja też Ewo mam gazanie gdy kupowałem je były piękne teraz myślę o oddaniu komuś ich ,bo zrobiły się ponure jak piszesz potrzebują tylko słonka,i bardzo szybko przekwitają szpecąc.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p

Post »

Janku
gazania poszła na trawnik pod północno zachodnim oknem, ale słońce tam ma dopiero od 15 tej do 19 tej. Może południowe słonko na balkonie jej nie służyło. Ciekawa jestem czy tam odżyje. Widziałam, że naprodukowała nowych pączków, a na balkonie nie miała zamiaru.
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Ewo, widzę, że jednak nie trzymasz się sztywno tonacji błękitnej ;:138 Cudowne te surfinie dwukolorowe. Bardzo udany zakup.
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p

Post »

Madziu
:D Dobrze zauważyłaś, chociaz niebieski kolor ma mnóstwo odcieni, nie sposób zebrać na niewielkim balkonie wszystkich niebieskości, których jednak mam chyba najwięcj. Roślinki kwitną w różnym czasie, jedne jeszcze czekają na swoją kolejkę, inne już przekwitają. No i zanim zaczęłąm wątek, miałam już trochę roślin innych niż modre. Zostały, żeby urozmaicić kolorystykę. Ale też, kiedy spotkam coś co mi się wyjątkowo spodoba, nie mogę się powstrzymać przed zakupem. ;:173
balkonowo i doniczkowo
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Boski kolor surfinii :wit
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09

Post »

:wit Surfinie piękne. Petunia także. Zapisuje na następny rok do mojej balkonowej obstawy ;:108 Bo u mnie z petuni to tylko te produkowane przez A do popielniczki na balkonie ;:306 Ale i brzydkie toto i śmierdzi ;:224
Tak tam u Ciebie błękitnie, niebiesko i pięknie :tan Od razu nasunęła mi się stara piosenka i słowa: "Heaven, I'm in heaven" Franka Sinatry
Niebiańsko niebiesko. Buziole ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”