Kosiarka elektryczna

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Darek25x
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 maja 2013, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: jaka kosiarka do 1200zł

Post »

co do musstanga miałbym gwarancje door to door wiec za paczke bym niepłacił
a jaką wy byście kupili to 1500 zapodajcie swoje oferty
poza tym mieszkam na wsi wiec nigdzie do serwisu blisko nie jest
Awatar użytkownika
kefas g
200p
200p
Od: 23 maja 2011, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Popatrz na ofertę "Hortmasz", polska firma i o części nie trudno.
chris18404
200p
200p
Od: 3 maja 2013, o 10:02

Post »

a co myślicie na temat kosiarki HORTMASZ http://www.agro-metal.com.pl/pl/p/Kosia ... CENTA/3718 Odpowiedzcie mi na takie pytanie czy jeżeli kosiarkę kupiłbym w sklepie internetowym np allegro to jakby się zepsuła to muszę odsyłać do sklepu w którym ją kupiłem czy mogę do punktu serwisowego- bo mam go w odległości 20km????,
grzegorzz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2013, o 07:47

Post »

Proszę o opinie odnośnie kosiarek firmy Green World importowanych przez firmę Grass. Chodzi mi o jakość wykonania elementów oraz jak wyglądają w porównaniu z konkurencją. Szukam kosiarki do 1500zł max (z napędem) i po małym rozeznaniu skłaniam się ku modelowi 460S z silnikiem B&S 625 http://grass-garden.pl/ko...0-s-bs-625.html

Jeśli ktoś z Was posiada dokładnie model 460 z silnikiem B&S 625 proszę o opinie (plusy, minusy).
tomek14
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 maja 2013, o 11:03

Post »

Przede wszystkim sprawdź dostępność serwisu, czy są części zamienne. Często jak kupujesz w Internecie czy w markecie te tematy są omijane. Ewentualnie zadzwoń przed zakupem do dystrybutora z okolicy i zapytaj czy przyjmie tą kosiarkę na serwis.
Ja jestem zadowolony z kosiarek Viking (grupa Stihl), choć słyszałem też pozytywne opinie o Husqvarnie ale oni sprzedają tylko przez dealerów, po prostu lepiej podchodzą do obsługi ale są droższe. W tej grupie cen polecam Viking MB248T, kosz 55 L, napęd, silnik B&S 450, szerokość koszenia 46cm.
grzegorzz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2013, o 07:47

Post »

tomek14 Dzięki za podpowiedz, jednak ostatecznie wybór padł na Stiga Combi 48 SB za 1349zl http://www.stiga.pl/katalog/kosiarki/sp ... 8_s_b.html jak na razie rewelacja, lekka, zwrotna + napęd, silnik B&S 550E pali na rys, zobaczymy później
A teraz pytanko (przepraszam jeśli było już na forum). Jaki olej polecacie do silników B&S (w sklepie nalali na pierwszy raz oryginalny Stiga http://www.stiga.pl/sklep/akcesoria_i_m ... _1579.html ale czy on rzeczywiście jest dobry?) oraz czy stosujecie zasade wymiany po 5h a później po 25h (lub 1 na sezon) czy może częściej?
chris18404
200p
200p

Post »

A czy kosiarka VICTUS HUNTER VSS 53 L70 z silnikiem LONCIN OHV 196CM3 6,5KM,to dobry wybór? w sklepie jest za 969zł i serwis na miejscu....

Bardzo proszę o opinie....
Awatar użytkownika
celicacra
100p
100p
Od: 5 lut 2013, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

też się zastanawiam nad tą kosiarką (Victus Hunter VSS 53 L70), ale jeszcze bardziej skłaniam się do kupna Victus VSS K50...czy to dobry wybór? ma ktoś taką?
tomek14
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 maja 2013, o 11:03

Post »

Najlepsze kosiarki spalinowe z silnikami B&S ma Viking. Za 1200 zł powinieneś znaleźć model MB248T, duża szerokość koszenia 46cm, kosz 55 litrów, napęd. Niezależnie od wyboru kośiarki poszukaj inforamcji czy są do tego części zamienne i jak działa serwis.
Awatar użytkownika
celicacra
100p
100p

Post »

dzięki Tomek :)

a mam jeszcze pytanko do ogółu - chodzi o kosz...jedne kosiarki mają plastikowy, a inne (chyba większość) - taki luźny, workowaty...chciałbym się dowiedzieć, który jest lepszy? ja użytkowałem tylko plastikowe, więc o tych drugich nie mam zdania... czy ten "miękki" kosz nie sprawia problemów przy odpinaniu (zapełniony trawą), lub opróżnianiu? miałem kupić Victusa VSS 48 K50 z napędem (5KM, 48cm, plastikowy kosz) za 998zł, ale widzę, że jest promocja na Victusa HUNTER VSS 53 L70 z napędem (6.5KM, 53cm, workowaty kosz) za 969zł...tylko dziwi mnie, że jest taki tani...niby mocniejszy silnik, a tańszy, ale z drugiej strony, jest napisane, że jest promocja...no i w dodatku ma większe kółka, co jest chyba ułatwieniem na dość nierównym terenie... Chyba zdecyduję się na ten mocniejszy i większy...ale co będzie, jeśli przyjdzie mi się męczyć z takim koszem? Dodam, że mam ok 2000m do koszenia... Plisss....
chris18404
200p
200p

Post »

Witaj,
Ja kupiłem dzisiaj tego Victus Hunter VSS53 L70 (na promocji) :)

PO krótkim pierwszym koszeniu mogę powiedzieć że jestem zadowolony, mocna zrywna, kosz nie sprawia jak dla nie problemów, odpala za 1 pociągnięciem więc ja polecam:):):)

Chciałbym wszystkim podziękować za pomoc i porady:)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
celicacra
100p
100p

Post »

hehe...a ja już się zdecydowałem raczej na zakup tej VSS48 czyli tej mniejszej...obdzwoniłem fachowców, porozmawiałem na forum o kosiarkach i mi doradzili właśnie VSS 48, że jakoby ma mocniejsze powozie, tzn solidniejsze wykonanie (grubsza blacha, lepszy napęd, mocniejsze kółka)...choc nie powiem, że też się o napaliłem na tego Huntera - wiadomo - 1KM więcej, większe kółka z tyłu... bo silnik to podobno z tej samej stajni co Emak w VSS48...

Chris - gratuluję zakupu :) a nie jest za ciężka? jak się manewruje?
chris18404
200p
200p

Post »

ja nie zauważyłem żadnych trudności przy manewrowaniu, tylko że do tyłu trochę ciężko ciągnąć.
malgota
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 cze 2013, o 20:13

Kosiarka na wysoką, gęstą trawę 1000 ~ 1500 zł

Post »

Witam serdecznie :wink:
Po przeczytaniu licznych postów o kosiarkach, zamieszczonych na tym forum, pomyślałam, że uda mi się znaleźć tutaj pomocną dłoń.

Do tej pory mordowałam się z malutką kosiarką elektryczną (http://www.artgarden.pl/product_info.pH ... s_id=13560 ), ale na trudnym terenie takie rozwiązanie jest koszmarem. Niestety nie bywam na działce regularnie, więc trawa odrasta, a do tego jest gęsta. Kosiareczka często się zapycha a i ja czasem mam dość. Teren ok 10arów nie jest wyrównany, są tam górki, dołki, krzaczorki itp, więc dodatkowa walka z kablem nie jest przyjemnością. Najgorsza jest jednak wysoka i gęsta trawa, z którą obecna kosiarka sobie zwyczajnie nie radzi. Marzę o czymś co ułatwi mi te obowiązki, stąd pomysł na kosiarkę spalinową. Dość podstawowe pytanie. Czy kosiarka spalinowa to dobry wybór na gęstą, wysoką trawę na trochę nierównym terenie? czy lepsza jest jednak lżejsza elektryczna?

Po lekturze różnych wątków udało mi się ustalić pewne niezbędne parametry
- silnik Briggs & Stratton
- min 5kM
- obudowa aluminiowa, a nie blaszana
- napęd na koła
- rozrusznik do odpalania (dla kobiety)?
- koniecznie kosz do zbierania trawy
- szerokość koszenia ok 50cm

Znalazłam kilka kosiarek polecanych w różnych wątkach, ale nie bardzo wiem jak z tego wszystkiego wybrać odpowiednią dla siebie, a co od razu odrzucić. Będę ogromnie wdzięczna za pomoc :)

Gosia.

Al-Ko Silver 470 BRV Premium
Silnik B&S Series 650 E Ready Start
Pojemność kosza: 70L - plastikowy
Napęd płynnie regulowany
Niestymetrycznie ustrawione ostrze umożliwiające koszenie trawy prawktycznie do samej krawędzi np. chodnika
Waga: 37,2 kg

Stiga Combi 48 SQB
Silnik B&S 575 EX Ready Start
Pojemność kosza: 70L - plastikowo materiałowy
Napęd nieregulowany
Waga 34kg

Kosiarka spalinowa FAWORYT CJ 53 BS 675, 6 KM - 1348 zł
Silnik spalinowy 4 - suwowy Briggs&Stratton Seria 675; 6 KM
Napęd tak / tylne koła
Rozruch ręczny
Obudowa stalowa lakierowana proszkowo
Szerokość robocza 53 cm
Pojemność kosza 60 litrów / tekstylny
Wysokość robocza regulowana / 25 - 75 mm
Regulacja wysokość koszenia centralna / 12 - stopniowa
Koła podwójnie łożyskowane
Funkcja 3 w 1 zbieranie do kosza / mielenie / boczny wyrzut

Kosiarka spalinowa STIGA Combi 53 SB, B&575 1400 zł
Producent silnika Briggs & Stratton; Typ silnika 575 series EX
Multiclip
Zbieranie do kosza
Tylny wyrzut
Szerokość koszenia, cm 51
Regulacja wysokości koszenia centralna
Wysokość koszenia, mm 27-90
Liczba poziomów wys. koszenia 5
Samojezdna
Kosz, pojemność, litry / typ 60/plastik i tkanina
Składany uchwyt
Hałas, dB (A) <98
Korpus stal
Koła PP 200/280
Łożyska kół kulkowe
Waga, kg 43

Kosiarka spalinowa HECHT 5530 XR B&S 5 KM 1395 zł
Silnik spalinowy 4-suwowy Briggs&Stratton Seria 625; 5 KM
Napęd na tylne koła tak
Szerokość robocza 53 cm
Wysokość robocza 25 - 75 mm
Regulacja wysokości roboczej centralna - jedna dźwignia
Pojemność kosza 50 litrów - tekstylny
Obudowa stalowa
Koła łożyskowane tak
Waga 36 kg
Funkcja 3 w 1 kosz / mielenie / boczny wyrzut

Kosiarka spalinowa GTM 530S, B&S675RS
Silnik spalinowy 4 - suwowy Briggs&Stratton Seria 675 RS; 6 KM
Pojemność skokowa 190 cc
Napęd tak - tylne koła
Szerokość robocza 53 cm
Regulacja centralna tak
Obudowa stalowa
Pojemność kosza 60 litrów / tekstylny
Koła łożyskowane tak
System 3 w 1 kosz / mielenie / boczny wyrzut
Waga 42 kg

Makita Kosiarka z napędem PLM4618
http://megastore.pl/123224,Makita-Kosia ... M4618.html

Znaleziona na Allegro ZARIA B&S 675
http://www.fajneceny.pl/product-pol-124 ... 5-6kM.html
blizniak
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 lis 2010, o 23:52

Re: Kosiarka na wysoką, gęstą trawę 1000 ~ 1500 zł

Post »

Może będziesz reflektować na taką: http://sklep.nac.com.pl/index.php/actio ... -tm6000x61 . Tak naprawdę do wysokich traw nie nadaje się żadna z wybranych przez Ciebie kosiarek. Jedyna, która w tej cenie się mieści i będzie kosić wysokie trawy to jw. Mankamenty: nie posiada napędu a praca taką męczy szczególnie na nierównym terenie. Zalety: duże tylne koła (nie blokują w dołkach), dobry silnik, masz wszędzie serwisy i części zamienne. radzi sobie doskonale w wysokich trawach.
Każda kosiarka posiada noż pracujący w korpusie (schowany w korpusie) i będzie się ślizgać nad trawą, która zostaje przez korpus przygięta. Jeżeli chcesz się trochę pomęczyć (kosząc w tym samym miejscu min. 2 razy) to proponuję marki kosiarek:
1. Hortmasz (http://www.hortmasz.pl ) - mają wytrzymałe francuskie przekładnie napędowe, masz części zamienne i serwisy w Polsce, są niedrogie,
2. Al-ko - nie wybieraj kosiarki z płynną regulacją prędkości jazdy (blokuje się po 1 mcu koszenia - wada fabryczna)
3. Stiga
4. Oleomac/Victus,
Kosiarki tych marek mają również wytrzymałe koła jezdne i solidne korpusy.
Przy zakupie zwróć uwagę na następujące parametry:
1. Korpus o szerokości 50 - 55 cm (max),
2. Silnik najlepiej B&S od serii 650 (5,5 KM) najlepiej DOV 750 (górnozaworowy) z Ready Start (lekki rozruch),
3. Bardzo ważne: mocowanie rączek do korpusu (najlepiej żeby były dodatkowo wzmocnione), ponieważ na nierównym terenie szybko mogą się uszkodzić właśnie w tym miejscu,
4. Pytaj o grubość wału silnika (niewielu sprzedawców ma taką wiedzę) i wybieraj te od 22 mm w górę z krótką tuleją noża. Przy uderzeniu w przeszkodę lub nawet kretowisko nie ugniesz tak szybko wału.
Jeżeli podpowiesz z jakiej miejscowości jesteś postaram się wybrać dla Ciebie odpowiedni punkt sprzedaży z konkretnym wybranym modelem.
PS. Pracuję w tej branży już 25 lat. Uwierz mi, że przy takiej podaży kosiarek jaką mamy dziś na rynku nawet ja mam problem z wyborem tej dobrej. Estetyka wykonania nie chodzi w parze z jakością a ta tkwi w szczegółach na które nikt nie zwraca uwagi. Sam koszę Al-ko http://100.al-ko.com/pl/kosiarka-spalin ... 00-br.html . Jest bardzo trwała, zwróć uwagę na wzmocnienia rączek przy korpusie.
Pozdrawiam
Bliźniak
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”