Ogród różany nad stawem
- Rozeta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 paź 2010, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród różany nad stawem
Alu, ciekawi mnie w jaki sposób wykorzystujesz haczyki do kulkowania róż? Czyżby do wbijania w ziemię? A może jednak umieszczasz je jakoś przy łodygach? Plisss o kilka słów na ten temat
.

- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Moni mam zrobione haczyki z grubego drutu w kształcie litery L ,trochę bardziej zagięte. Dł ok. 25 cm.Wiążę sznurkiem koniec pędu róży , przywiązuję do haczyka a haczyk wbijam w ziemię. W takiej odległości od krzewu na ile da się zgiąć cały pęd,żeby go nie uszkodzić.To wszystko.Haczyki robi M,tnie drut i zagina. 

- Rozeta
- Od: 30 paź 2010, o 20:02
Dzięki za wyjaśnienie
.
Fajny wynalazek te haczyki. Jak wpadnie mi w ręce grubszy i giętki drut, pewnie zmałpuję
.

Fajny wynalazek te haczyki. Jak wpadnie mi w ręce grubszy i giętki drut, pewnie zmałpuję

- Georginia
Może ktoś ma jeszcze inny sposób ,ale ten chyba jest najprostszy.
- Georginia
Wiosna

- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Alu cudownie i obficie kwitną Twoje cebulowe
Jeżeli chodzi o kulkowanie to zakupiłam uchwyty do mocowania agrowłókniny - metalowe, dł. 15 cm, mają kształt litery U. Tych uchwytów używam ponieważ mój M żadnych drutów mi nie wygina
Mam jeszcze pytanie odnośnie kulkowanych róż. Te zakulkowane rosną sobie i kwitną całe lato, a co potem - w zimie? Zostawiacie te pędy zakulkowane?
Pozdrawiam, Elwi

Jeżeli chodzi o kulkowanie to zakupiłam uchwyty do mocowania agrowłókniny - metalowe, dł. 15 cm, mają kształt litery U. Tych uchwytów używam ponieważ mój M żadnych drutów mi nie wygina

Mam jeszcze pytanie odnośnie kulkowanych róż. Te zakulkowane rosną sobie i kwitną całe lato, a co potem - w zimie? Zostawiacie te pędy zakulkowane?
Pozdrawiam, Elwi
- Georginia
Elwi Ja kulkuję pierwszy rok, ale widziałam takie zakulkowane zimujące róże.Jesienią kiedy już zaczną opadać liście,przygnę pozostałe pędy .Teraz zrobiłam to tyko z tymi do których miałam dobry dostęp.Nie chciałam tego robić z gałązkami które były trudno dostępne ,bo mogłabym postrącać pędy z pąkami kwiatowymi.
Dzisiaj pierwsze kwiatki Canary Bird, w ubiegłym roku pierwsze kwiatki były 16 maja.

Dzisiaj pierwsze kwiatki Canary Bird, w ubiegłym roku pierwsze kwiatki były 16 maja.

- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo fajnie zakwitła - jak oceniasz zapach.
U mnie zaczynała od 10 maja.
U mnie zaczynała od 10 maja.
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na razie u mnie jeszcze żadna różyczka nie kwitnie, ale zauważyłam pierwsze pąki i to na Edenie.
Chociaż jestem w tym roku bardzo niezadowolona jeśli chodzi o przetrwanie róz.
Te przymrozki chyba dały się moim we znaki. Powinnam zrobić drugie cięcie. Mam masę czarnych pędów.
A po zimie wygladały wszystkie rewelacyjnie.
Teraz część ładnie się rozwija, a częśc jakby miała kłopoty. Liści prawie nie mają.
Chociaż jestem w tym roku bardzo niezadowolona jeśli chodzi o przetrwanie róz.
Te przymrozki chyba dały się moim we znaki. Powinnam zrobić drugie cięcie. Mam masę czarnych pędów.
A po zimie wygladały wszystkie rewelacyjnie.
Teraz część ładnie się rozwija, a częśc jakby miała kłopoty. Liści prawie nie mają.
- Georginia
Gosiu jutro powącham,dzisiaj jeszcze tego nie robiłam.
u Ciebie zawsze wszystko wcześniej kwitnie.Wczoraj patrzyłam na Agnes i znalazłam 7 pączków a ma ok 40 cm.Więc widać że to żywotna róża.Czy u Ciebie już kwitnie,bo nie wiem kiedy ma termin.Posadzona wiosną 2013 jako mały patyczek.
Gosiu ja ostatni raz cięłam w ubiegłym tygodniu,wywiozłam dwie taczki pędów.Niektóre róże które miały po 150 cm teraz są przycięte nad ziemią.Ale to nie ma co żałować bo widzę że straciła dwa pędy a już powypuszczały po 5-7 nowych.Taki mamy rok.Moje w większości już mają pączki oprócz oczywiście wielkokwiatowych i rabatówek,te na razie idą w pędy.Biały Eden w ubiegłym roku mało kwitł ale wypuścił 4 pędy ok. 3 m.Teraz wszystko ścięłam na 30 cm bo na pędach były czarne rozlane plamy.Musisz wszystko przyciąć do zdrowych miejsc i nowych ładnych pędów.

Gosiu ja ostatni raz cięłam w ubiegłym tygodniu,wywiozłam dwie taczki pędów.Niektóre róże które miały po 150 cm teraz są przycięte nad ziemią.Ale to nie ma co żałować bo widzę że straciła dwa pędy a już powypuszczały po 5-7 nowych.Taki mamy rok.Moje w większości już mają pączki oprócz oczywiście wielkokwiatowych i rabatówek,te na razie idą w pędy.Biały Eden w ubiegłym roku mało kwitł ale wypuścił 4 pędy ok. 3 m.Teraz wszystko ścięłam na 30 cm bo na pędach były czarne rozlane plamy.Musisz wszystko przyciąć do zdrowych miejsc i nowych ładnych pędów.
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Alu - na mojej Agnes jest dużo kwiatów - w zeszłym roku kwitła ona 05.22 - wtedy rozkwitł pierwszy kwiat. W tym roku Agnes będzie kwitła jako ostatnia z rugos bo reszta na bank je wyprzedzi. Dziś chyba rozkwitnie Nevada. Nie wiem co u mnie dzieje się z różami - pierwszy raz mam kwiaty w kwietniu.
Przynajmniej u Was mają normalny termin kwitnienia.
Przynajmniej u Was mają normalny termin kwitnienia.
- Georginia
Gosiu ani ubiegły rok ani obecny ,nie jest normalny.W ubiegłym roku wiosna przyszła bardzo późno a w tym bardzo wcześnie.Kwitnie tegoroczne i ubiegłe to różnica 18-tu dni.To naprawdę dużo jak dla róży.Myślę że tak naprawdę to powinna kwitnąć w pierwszej dekadzie maja.Może trafi się normalna wiosna ,a jak nie, to zawsze można wyciągnąć przeciętną z kilku lat
U mnie chyba największe pąki mają Newada ,MH ,Victor Verdier,LO i Pereire.Ciekawa jestem która będzie pierwsza. Canarkowa ma bardzo interesujący zapach,trochę zapachu mniszka lekarskiego , trochę migdałów,na pewno nie jest to różany owocowy zapach.
Jacku ma już ładnych parę latek ,pewnie dlatego.

U mnie chyba największe pąki mają Newada ,MH ,Victor Verdier,LO i Pereire.Ciekawa jestem która będzie pierwsza. Canarkowa ma bardzo interesujący zapach,trochę zapachu mniszka lekarskiego , trochę migdałów,na pewno nie jest to różany owocowy zapach.
Jacku ma już ładnych parę latek ,pewnie dlatego.
- Piotr-Sz
- 200p
- Od: 28 gru 2010, o 12:09
Witaj.
Powoli wracam na forum. Jakoś miałem tak zalatany i ciężkawy zeszły rok, że nie chciało mi się zajmować forum. Wątek różany świetny. Spieszę donieść, że moje róże w tym roku bardzo ładnie prognozują. Ale to głównie zasługa wyjątkowo łagodnej zimy. Będę wpadać.
Powoli wracam na forum. Jakoś miałem tak zalatany i ciężkawy zeszły rok, że nie chciało mi się zajmować forum. Wątek różany świetny. Spieszę donieść, że moje róże w tym roku bardzo ładnie prognozują. Ale to głównie zasługa wyjątkowo łagodnej zimy. Będę wpadać.
- Georginia
Renesansowe

Berleburgi

Stadt Romy

Flora Danica

Aleksander MacKenzie

Ogród

Berleburgi

Stadt Romy

Flora Danica

Aleksander MacKenzie

Ogród