McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Warzywny ogródek McMArchewki

Post »

Lupa ma 8xpowiększenie... nie no żartuję :lol: , na zielonym to biały razi...więc nie było problemu :D (ale nie róbmy już offtopu Marchewce :D ).
Oj nie, ja zawsze robiłam plan na wiosnę...a potem i tak tylko koło 50% było tam gdzie planowane :roll: , tym razem plan jest rygorystyczny :D (czosnek już siedzi w ziemi na swoim miejscu, jeden pasek marchewki amsterdamki również w ziemi). Co do melonów i arbuzów, to będzie czysty eksperyment...jak się nie uda będzie więcej miejsca na buraki itp.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Obrazek

Biorąc pod uwagę sugestię dodaję plan w kolorze. Z Paintem pomysł niezły, muszę kiedyś do tego usiąść :wink:

Dobrze, zatem proszę jeszcze raz: zerknijcie na plan mojego ogródka i oceńcie go pod względem ułożenia warzyw :idea:

BobejGS Ja przyjąłem zasadę, że im mniej tym więcej. Nie będę miała w przyszłym roku warzyw typu kalarepa i papryka. A plany zawsze zimą, ponieważ potem nie mam na to czasu xD
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Od: 1 lut 2014, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja bym posadziła marchew obok cebuli, pietruszkę obok pomidora, posadziła bym jeszcze aksamitki w pobliżu warzyw podobno odstraszają nicienie a dla kopru nie robiła bym osobnej grządki tylko w pomidory bym wysiała. Ale to tylko z teorii wiem bo doświadczenie mam zerowe sadziłam tylko w donicach a to nie to samo.
marek69
200p
200p
Od: 8 lip 2008, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mnie ta grządka z grochem trochę przeraża, i dlaczego ona zajmuje znacznie więcej miejsca niż ta przeznaczona na ogórki.
Pozdrawiam Jarek
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

marek69 Ogórki będą pięły się po sznurkach w górę właśnie z braku miejsca. Rozważam ich inne ułożenie: w dolnej części grządki z cebulą i czosnkiem :wink:

Milcia120 Jeżeli rozsadzi się zioła i wymieni ziemię to jak najbardziej będą tam sobie marchewki :wink:
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ogólnie to ułożenie ogródka do stron świata jak się ma? grządki są pod płotem od wschodu? czy źle wyczytałam ze zdjęć.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Kompostownik (czyli ten mniejszy prostokąt jest od zachodu), ogórki od północy, truskawki i poziomki od południa, a cebula i czosnek od wschodu :wink:
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nic tylko pilnować iglaków, bo jak urosną za duże to będzie jeden wielki cień :roll: ,mi pasowałaby sałata na miejscu szpinaku...tylko potem szpinak gryzłby się z burakiem (sałata lubi rosnąć w półcieniu, a ogórki by go zapewniły jeśli będzie rosnąć tam przez cały sezon), ewentualnie kapustę na miejsce fasolki, a buraki eksmitować pod kompostownik (oczywiście to tylko sugestia :roll: ).
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mi się bardzo podoba ;:138 ;:138 ;:138 a w rzeczywistości będzie troche inny nigdy nie jesteśmy doslowni :;230
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

W najbliższym czasie chcę dodać kolejne wersję planu grządki. A póki co dodaję kilka zdjęć ich obecnego stanu. Jak widać nie są one jeszcze scalone w jedną całość, jednak będą w najbliższym czasie. Póki co jutro zrobię generalne porządki na nich (o ile pogoda nie przeszkodzi :wink: )

Obrazek

A to kompostownik, mój najbliższy nabytek :heja Jutro muszę podlać pryzmę :!:

Obrazek

Obrazek

mati1999 Tak, układ się zmieni jeszcze dużo razy :D Jednak będę się starał, żeby nie wzrastała ilość warzyw ;:131
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To to całkiem spory kawałek Ci się zrobi jak wszystko scalisz :D co do pomidorów, jeśli nie masz wymagań co do wielkości owocu to lepiej koktajlowe (to będzie tylko kilka krzaczków, więc szkoda żeby coś je zjadło zanim dojrzeją :wink: )
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Ginka pisze:To nic tylko pilnować iglaków, bo jak urosną za duże to będzie jeden wielki cień :roll: ,mi pasowałaby sałata na miejscu szpinaku...tylko potem szpinak gryzłby się z burakiem (sałata lubi rosnąć w półcieniu, a ogórki by go zapewniły jeśli będzie rosnąć tam przez cały sezon), ewentualnie kapustę na miejsce fasolki, a buraki eksmitować pod kompostownik (oczywiście to tylko sugestia :roll: ).
Jeśli chodzi o iglaki to póki co nie rzucają one jakiegoś wielkiego cienia :wink: Ale wezmę sobie do serca Twoją słuszną sugestię ;:333 Powiem tak: kapustę chcę usytuować na takim stanowisku, gdzie będzie sobie mogła spokojnie rosnąć cały sezon, zresztą nie używam jej jakoś dużo, myślę, żeby byłą bardziej na przetwory (czyli jakaś późniejsza). Fasolki zaś moja mama używa całkiem sporo, zwłaszcza w lecie. W tym roku zrobiła 3 słoiki strąków w zalewie. Warto nadmienić, że fasolka rosła sobie na mniej więcej 3/4 miejsca zajętego przez kompostownik. Myślę, że fasola lubi mnie, a jeśli będzie sobie rosła na większej powierzchni to obrodzi jeszcze lepiej ;:138 Ogórki prawdopodobnie przeniosę w okolice cebuli i czosnku, zastanawiam się jeszcze nad marchwią, pomidorami i cukinią.

W tym roku mam nadzieję, że pozyskam z Akcji Megagrona i Koralika. Jeśli się uda to będą one sobie rosły w doniczce :wink: Jakieś 3-4 odmiany dam na grządkę.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli dużo używacie fasolki, to może przydałoby się postawić jakiś stelaż lub dwa obok siebie i puścić po niej tyczną? Dużo warzywa, a dużo miejsca w ten sposób nie zajmie...
Wrzucę Ci szablony z którymi się trochę namęczyłam...jakby Ci się chciało kiedyś bawić w to co ja :D
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Ooo, dziękuję Ginka ;:196

Z fasolą tyczną pożegnałem się w tym roku: zawsze nim dojrzeje przemarza. Za to fasola karłowa sprawdza się u mnie bardzo dobrze ;:138
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemarza zanim dojrzeje? to kiedy ja sadzisz ;:oj ? bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić... :lol:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”