Odświeżam temat.
Witaj rodusik jak Twoja oczyszczalnia? jakie w końcu rośliny zasadziłeś? Jak się sprawdza? Jakieś porady dla początkujących zaczynających oczyszczalników?
A to moi znajomi tez mają przydomową oczyszczalnie ścieków, tylko że oni nie postawili na kwiaty a na trawę, posiali dookoła taką śliczną zieloniutką i wszystko fajnie skomponowało sie z całością.
Jeżeli jest już kanalizacja to nie dostaniesz zgody na budowę oczyszczalni. Jeśli miałeś oczyszczalnię przed wybudowaniem kanalizacji to nie masz obowiązku podłączania się do kanalizacji. Tak to u nas wygląda.
Zgodnie z ustawą, gdy w pobliżu nieruchomości przebiega miejska sieć kanalizacyjna istnieje obowiązek się podłączenia do niej - nie zależy to od Gminy.
W innych wypadkach zalezy od wielkości działki i zalegania wód gruntowych tak z grubsza. Tam gdzie płytko woda i za mała działka (odległości od granic działki muszą być zachowane) to są małe szanse na uzyskanie zezwolenia (odpadają najprostsze systemy oczyszczające).
Przydomowa oczyszczalnia ścieków jeśli prawidłowo działa to nie wydziela żadnych przykrych zapachów.
By dobrze działała musi być cały czas utrzymywana.
Na działce dobrze może się sprawdzić oczyszczalnia roślinna.
W innym wypadku odprowadzasz ścieki do gruntu, mimo zamontowanego urządzenia (by prawidłowo działać, część biologiczna oczyszczalni wymaga wpracowania się, a wiec rozwoju odpowiedniej flory bakteryjnej (około 2tygodni do miesiaca). I bakterie do zycia wymagają ciągłego dopływu ścieków i utrzymywania odpowiedniej wilgotności. A to może zapewnić wyłacznie ciągłe korzystanie.
Rośliny mają żywotność duuuużo większa niż bakterie - tylko dużo wolniej osiagają swój maksymalny wzrost i wolniej się rozmnażają. W układzie działki rekreacyjnej, roślinna to chyba jedyny opłacalny układ. Na 1 mieszkanca potrzeba około 2 m2 powierzchni z roslinami.
W normanlnych warunkach rośliny będą wymagały dodatkowego zasilania w wodę (muszą być odizolowane od podłoża, toteż podciąganie kapilarne nie wchodzi w rachubę).
Tak sobie pomyślałem, że jak to działka rekreacyjna, ogród, to powierzchnia 2 m2 na całość to bedzie dość. No ile w końcu wody zużyjemy?
W domu przeciętnie zużywamy 100l/dobę i osobę. Więc wychodzi przeciętnie 0,3m3 dziennie, a tutaj?
Cześć,
odświeżam temat.
Buduję do, będę urządzał oczyszczalnie ścieków z rozsądzaniem drenażowym.
Gleba jest słabo przepuszczalna.
Chciałbym obsadzić teren zajęty przez dreny roślinami:
- by go ozdobić,
- by pomóc drenom pozbyć się wody.
Wim, ze winny to być rośliny o płytkim systemie korzeniowym.
Co polecicie obsadzić?
Witam, chciałbym się dowiedzieć jakie macie zdanie co do sadzenia kwiatów, krzewów nad bądz w pobliżu oczyszczalni. Czy korzenie niektórych z tych roślin mogę narobić szkód. Jakie rośliny mozna sadzić nad i w pobliżu oczyszczalni, które mają małe i niegroźne korzenie. Oczyszczalnia przydomowa ze studnią chlonna.
Nad oczyszczalnią mam ogród, rosną drzewa krzewy i ma to już prawie 18 lat. Gdyby dreny rozprowadzające okazały się niedrożne zawsze można założyć dodatkowe, do tej pory nie było potrzeby.
Oczyszczalnia znajduje się za tym gabionem a dreny idą w prawo pod tymi drzewami.
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić! Moja wizytówka - zapraszam
Dziękuję za odpowiedź czyli można. Nie wiem gdzie zapytać ale studnia nie odbiera mi wody czy są jakieś dobre rady które pomogą mi sobie z tym poradzić?
Nie na każdym terenie oczyszczalnia może stać - najlepiej zwrócić się do profesjonalistów o ocenę.
To że inni sadzą drzewa wcale nie znaczy że wszędzie się to sprawdzi. W mój ogród miesięcznie spada z oczyszczalni około 25 kubików wody.
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić! Moja wizytówka - zapraszam
Witam
Przymierzamy się do budowy przydomowej oczyszczalni ścieków Traidenis typu NV . Mamy już projekt zatwierdzony, czyli można startować z budową a teraz dostaliśmy informacje ,że w przyszłym roku nasza ulica będzie przyłączana do kanalizacji.Mamy teraz dylemat czy wydać 15 000,00 zł i wybudować jednak swoją oczyszczalnie ? czy jednak poczekać i podłączyć się do kanalizacji jak wszyscy sąsiedzi a co za tym idzie nie wydawać teraz tyle kasy. Na dzień dzisiejszy kubik wody ze ściekami w naszej gminie kosztuje u nas 12,29 zł co tez nie jest mało i pewnie ta cena jeszcze wzrośnie .Wybraliśmy taką oczyszczalnię , choć tak naprawdę nie znamy opinii ludzi którzy ja użytkują przez dłuższy okres .Bardzo proszę napiszcie co o o tym myślicie ?
Jak by kanalizacja już była wybudowana, to byś Miał obowiązek się do niej podłączyć. Jeśli ma dopiero być budowana, to no cóż... U minie też od kilku lat planują przebudowę drogi gminnej ale każdy kolejny przetarg jest unieważniany...
Mam oczyszczalnię tunelową, użytkuję już drugi sezon i jestem zadowolona. Ważny jest sposób użytkowania - stosowanie bakterii w odpowiedniej dawce, unikanie wrzucania do sedesu resztek w formie stałej (np z obiadu), stosowanie papieru toaletowego max 2 warstwowego 100% celulozy oraz unikanie chemii sanitarnej typu domestos.