Dalie wymagania,problemy - cz.3
- man211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2007, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dalie - cz.3
Rysiu odm. Osaka chyba pójdzie na straty 

Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
rys11 ..... tak mocno wysuszone karpy (bulwy) warto przed posadzeniem do gruntu pierw namoczyć w wodzie (nawet przez dobę) - sprawdzone i bardzo pomocne.
- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam miłośników dalii!
Dziękuję za miłe podpowiedzi.Metodę moczenia karp znam.Grzegorzu co do odmiany 'Osaka' to posadziłem tak by rosła, a jak z niej coś wyjdzie to będę się cieszył!Za miesiąc jak nie puści pędów,to w to miejsce posadzę inną karpę!
Dziękuję za miłe podpowiedzi.Metodę moczenia karp znam.Grzegorzu co do odmiany 'Osaka' to posadziłem tak by rosła, a jak z niej coś wyjdzie to będę się cieszył!Za miesiąc jak nie puści pędów,to w to miejsce posadzę inną karpę!
Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
- Muszelka 102
- 200p
- Od: 20 lut 2011, o 17:05
Ja swoje tez musiałam wczoraj posadzić, miały już duże pędy. Martwię że to trochę za wcześnie, ale tak by się zmarnowały 

Serdecznie pozdrawiam Bożena
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja też zaryzykowałam, bo były za duże. W ziemi są od niedzieli-
wczoraj miały się dobrze. Dziś ich nie widziałam

-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
Moje dalie mają już po 10-15cm wysokości niektóre, błyskawicznie pną się do góry. Czy jeśli postawię je w miejscu mniej słonecznym zwolnią, czy zaczną się wyciągać?
- Mariolcia1962
- 1000p
- Od: 25 wrz 2013, o 18:43
Zaznaczam wątek , mam też dylemat sadzić czy czekać , po dzisiejszych przymrozkach chyba poczekam 

Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Pozdrawiam Mariola
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Zdecydowanie czekać!!! Dalie się sadzi pod koniec kwietnia, żeby nie pomarzły przy "zimnych ogrodnikach".
Nawet jak wypuszczają pędy, radziłabym wrzucić do lodówki z cebulą i marchewką, żeby stanęły. Nie ryzykowałabym, bo "będzie płacz i zgrzytanie zębów"!
Ryszard! Osakę dostaniesz, bo mi się rozrosła i dobrze przezimowała!
Sylwek! Na totalne suchelce woda nie pomoże! Jak karpa jest podejrzanie lekka i twarda - raczej należy ja spisać na straty.
Ja takie niepewne kawałki "zmiatam" pod kanny. Często mam miłe niespodzianki i coś z tego wyrasta
Nawet jak wypuszczają pędy, radziłabym wrzucić do lodówki z cebulą i marchewką, żeby stanęły. Nie ryzykowałabym, bo "będzie płacz i zgrzytanie zębów"!
Ryszard! Osakę dostaniesz, bo mi się rozrosła i dobrze przezimowała!
Sylwek! Na totalne suchelce woda nie pomoże! Jak karpa jest podejrzanie lekka i twarda - raczej należy ja spisać na straty.
Ja takie niepewne kawałki "zmiatam" pod kanny. Często mam miłe niespodzianki i coś z tego wyrasta

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- MirellaM
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 17:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
hej hej.
Widzę dylematy czy już sadzić czy jeszcze nie.
Moja teściowa posadziła dalie i mieczyki kilka dni temu. Jak dla mnie jeszcze trzeba poczekać przynajmniej z tydzień. Planuję sadzić w poniedziałek 14 kwietnia.
Widzę dylematy czy już sadzić czy jeszcze nie.
Moja teściowa posadziła dalie i mieczyki kilka dni temu. Jak dla mnie jeszcze trzeba poczekać przynajmniej z tydzień. Planuję sadzić w poniedziałek 14 kwietnia.

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
- rys11
- 200p
- Od: 11 wrz 2012, o 12:40
- Kontakt:
Witam miłośników dalii!
To moje następne dalie, które zostały już posadzone do gruntu.Pierwsze zostały posadzone w dniu 23.03.Wczoraj dosadziłem następne,w sumie posadzonych mam 62 odmiany karp dalii.Ja osobiście sadzę na własne ryzyko! Każdy z nas podchodzi do sadzenia karp indywidualnie

To moje następne dalie, które zostały już posadzone do gruntu.Pierwsze zostały posadzone w dniu 23.03.Wczoraj dosadziłem następne,w sumie posadzonych mam 62 odmiany karp dalii.Ja osobiście sadzę na własne ryzyko! Każdy z nas podchodzi do sadzenia karp indywidualnie

Serdecznie pozdrawiam.Ryszard:)
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Ach masz chyba jakieś układy tam u góry.
Ja nie ryzykuję jeszcze.

Ja nie ryzykuję jeszcze.
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Ryszardzie,czy zawsze sadzisz takie duże karpy,nie dzieląc ich ? Ja swoje dalie też sukcesywnie sadzę......