Tak sobie rozmyślam, przeglądam zdjęcia ogródka- i te jałowce Bule Arrow rosnące za domem chyba przesadzę- skoro już tak dobrze nam idzie

Sadząc je rąbnęłam się w odległościach i rosną strasznie dziurawo.. Tak sobie pomyślałam, że gdyby do tych 3 dołożyć jeszcze 2, to już będzie jakaś gromadka. Miejsca tam za dużo na 3.. jednocześnie za mało na coś innego, a nie chcę wciskać jakiejś pojedynczej sztuki od czapy..
Więc.. zrobiłabym grupkę z 5 sztuk...ale-sadzić je w rzędzie pod linijkę, czy na mijankę 3 z tyłu, 2 z przodu. Ja osobiście skłaniam się ku drugiej wersji
Kolejna kwestia- kto ma w ogrodzie jałowce Blue Arrow i potrafi utrzymać je w dobrym zdrowiu? Do tej pory moje okazy były soczyście zielone.. przynajmniej w sezonie- teraz sporo przyschniętych gałązek. Na pewno w sezonie wszystko odbije i zarośnie na zielono- jednak chciałabym uniknąć takich niespodzianek.. Niewprawnym okiem i niewielką wiedzą dysponuję, ale podejrzewam jakąś chorobę grzybową. Jak dbacie o swoje jałowce- planuję w maju oprysk Topsinem, jednak nie wiem, jak oprysk ma się do planów przesadzania..?? Nie cierpię oprysków, ale jeszcze bardziej nie cierpię suchych iglaków
Do tej pory w pielęgnacji uznawałam: stosowanie nawozów i dobre słowo

ale chyba będę musiała zmienić podejście do tej odmiany
Jak patrzę na zdjęcia z maja 2013- jak ładnie wyglądały, wszystkie jednakowe- a teraz takie mizeroty, szczególnie ten z lewej strony

to mi się właśnie tak płakać chce..
Trochę szkoda planować przesadzanie, bo nie można dawać nawozu chyba (?), a to też by im się przydało

Może w przypadku przesadzania bez problemu wolno stosować nawóz dolistny- a raczej doigielny

, mam tu na myśli Piniwit.. ?Tylko jak to pogodzić z planowanym Topsinem
Co warto posadzić przy schodach wejściowych w roli strzelistych iglaków- obecnie rozważam: thuje Szmaragd i cisy fastigiata Robusta- po jednej sztuce symetrycznie
Więcej pytań nie wymyśliłam

Wszystkim rannym ptaszkom życzę miłego dnia