Gleba żyzna, przepuszczalna, piaszczysto-gliniasta...itd.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fatalna gleba

Post »

Iwon pisze:Witam jestem początkującym ogrodnikiem i mam pytanie do was ekspertów.Mam problem z glebą ponieważ jest piaszczysta i nic mi nie chce rosnąć. I tu moje pytanie jakie Drzewa owocowe mogę wsadzić by się nie zniszczyły i jakiś owoc był za kilka lat.Przepraszam jak to nie w tym dziale i jeśli zadaje głupie pytanie ale jestem zielony a nie chce wydawać w błoto pieniędzy na drzewa rośliny które mi się zniszczą.
Zgodnie z przysłowiem: "Kto sadzi w błoto ten zbiera złoto"
Nie znam twojej lokalizacji, a może winorośl ? Rośnie również na piasku, o ile głębiej jest glina, potrafi korzeniami szukać kilkanaście metrów w głąb ziemi!
Dają radę również wiśnie, jak zasilisz.
Oraz inne drzewa owocowe na odpowiednich podkładkach.
per aspera ad astra
Iwon
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 mar 2011, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gliny niema sam piasek ewentualnie tylko max 20 cm czarnej ziemi z trawa a potem pomarańczowy i żółty piasek. A jakie gatunki winorośli polecacie i jakie sklepy polecacie.
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Post »

Na piaskach rzeczywiście winorośl to dobra propozycja. Szczegóły w wątkach sąsiednich.

Przed sadzenim drzewka owocowego przygotuj dużą ilość kompostu, dobrze przefermentowanego obornika, dużą ilość torfu, ja bym się postarał o trochę ziemi gliniastej.

Wykop duże dołki ( ja bym dał 1 x 1 i głębokie na jakieś 0,7- 0,8 m ). Na dno z wiadro obornika zmieszanego z wierzchnią ziemią, torfem i gliną, potem już samą zimią rodzimą z torfem, kompostem i gliną. Po wsadzniu mocno podlej.

Jak możesz to dołki przygotuj nawet ze dwa tygodnie wcześniej ponieważ przy tak głębokimi dołku wszystko jakiś czas będzie jeszcze osiadać.

Na piaskach sadź jabłonie na antonówce, śliwy na ałyczy, grusze na gruszy kaukaskiej, wiśnie i czereśnie na czereśni ptasiej

W pierwszym roku trzeba by wszystkie nasadzenia podlewać jak będzie susza.

Po posadzeniu można jeszcze wyściółkować wokół pnia obornikiem ( obornik co najmniej 20 cm od pnia )

Z krzewów będzie rosła jagoda kamczacka, porzeczki, aronia.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Iwon
20cm ;:oj to luksus, na takiej ziemi przy dobrym nawadnianiu i nawożeniu miałbym pierwsze truskawki z gruntu na rynku :) .
O kukurydzy nie wspomnę :)
brak polskich znaków
Iwon
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 mar 2011, o 17:54

Post »

Obornika mam około 0.5-1 tony kupa jest już dobrze przetrawiona.Tylko gdzie kupić dobre drzewa w miarę dobrej cenie. Policie jakiś dobry sklep,
Gimbo
50p
50p
Od: 16 kwie 2013, o 08:29

Post »

Iwon pisze:Obornika mam około 0.5-1 tony kupa jest już dobrze przetrawiona.Tylko gdzie kupić dobre drzewa w miarę dobrej cenie. Policie jakiś dobry sklep,
Ja zamówiłem na Allegro. Jak przyjadą, to mogę zrobić foto i ewentualnie podzielić się spostrzeżeniami. Ciekaw jestem czy będą rosnąć, bo mam ziemię V-VI klasy... ale jakoś damy radę. Byleby nie było sucho. Planuję wykopać wielki dół i wsypać do niego sporo ziemi uniwersalnej ze sklepu. Nie wiem czy to najlepszy pomysł, ale mam nadzieję, że się uda.
kukkuk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 maja 2013, o 15:29

Re: Gleba skarbicą życia

Post »

Ja zgadzam się z Tobą, rzeczywiście gleba jest podstawą powodzenia lub porażki wielu upraw również tych ozdobnych
znalazłam w sieci fajną publikację na ten temat
http://issuu.com/mywayofgardening/docs/bobioii
antek5
50p
50p
Od: 26 gru 2012, o 19:14

Re: Gleba skarbicą życia

Post »

Mikrob
Zgadzam się z tobą.
Odpowiednia mikro flora nie tylko ogranicza rozwój patogenów, również wpływa na równowagę wśród owadów ( stwarzając dobre warunki rozwoju dla drapieżnych, a częściowo blokuje rozwój szkodników ).
Nie wiem jakie kompozycje pożytecznych mikroorganizmów masz na myśli, ja stosuję: efektywne mikroorganizmy EM ( drugi rok ) jest o tym temat na forum. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=18&t=5546
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 20:06

Gleba małourodzajna .

Post »

Witam od kilku miesięcy mam niewielką działeczkę. Są to tereny nieco podmokłe, w niektórych miejscach przed wykoszeniem rosła trzcina. Gleba mocno zbita, długo trzyma wodę. W ziemi obecne są turkucie. Ogromne insekty podobne do raków ! :oops: Czy wie ktoś jak poprawić strukturę takiej gleby jakiś piasek, obornik kompost? Czy taka gleba w ogóle się nadaję na uprawę roślin warzywniczych?? Może ogórki, arbuzy, melony? Może żurawina?
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kiepska gleba na działce.

Post »

Dasz radę podnieść teren przez nawiezienie ziemi? najpierw trzeba zlikwidować problem wody :)
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p

Post »

hmm, dzięki za super radę :) Tylko nie wiem czy udało by mi się zdobyć tyle ziemi bo to chyba z 2 tony by musiały być ;:oj .
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

2 tony to tylko 1500l ziemi, wstaw fotkę działki może coś sie poradzi.
Jak chcesz mieć warzywka to uprawiaj je w boksach ? jednak warto zlikwidować przyczynę niż co roku walczyć z problemami.
Awatar użytkownika
maxmar123
500p
500p

Post »

A wysypanie dużej ilości piasku i kompostu?? Co o tym myślisz? :?: Wymieszać to z glebą by była bardziej przepuszczalna? Ciężko by mi było zwieść ziemię bo nie ma tam za bardzo dojazdu :( .
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem jak wygląda sytuacja na działce... są różne rozwiązania tylko trzeba się rozeznać jak to ma się w rzeczywistości. Opisz działkę, podaj wymiary, fotki , spadki jakie są i wszystko co o niej wiesz.
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Podmokły teren na którym rosła trzcina - mam taką łąkę. Niby czarna ziemia, torfowa, ale kwaśna i właśnie podmokła. Nic tam nie rośnie oprócz traw. Napisz ile ma powierzchni. Bo z tą ziemią to jak pisał Piotr, 2 tony to można rozsypać w małym pokoju (pod dom wsypałem ok 300 ton piachu). Musisz wziąć pod uwagę trzy warianty,
1) osuszenie - np. żółte rury drenarskie, jeżeli jest gdzie skierować nadmiar wody,
2) podniesienie gruntu czarnoziemem, trzeba policzyć o ile cm i na jakiej powierzchni (wyliczymy koszty) i ważne: w tym przypadku sąsiedztwo, bo komuś może się nie podobać, że sąsiad podniósł poziom (chodzi o wody opadowe),
3) jak wspomniał Piotr - boksy,

- albo miks wszystkich trzech

No, chyba że w pobliżu jest jakiś rów melioracyjny - czasem wystarczy go oczyścić i pogłębić, wody gruntowe zejdą niżej.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”